news

Academician renumit si ambasador al Romaniei: „Premierul Dancila se comporta ca un papagal. Oamenii astia nu au scoala”

Nicolae Manolescu, academician si ambasador al Romaniei la UNESCO, are un measaj foarte dur fata de modul in care se exprima si se comporta premieurl Dancila in spatiul public. 

„Premierul Viorica Dancila se comporta ca un papagal: i se pune ceva in fata si repeta ceea ce scrie acolo. In Romania nu exista in prezent un discurs politic in sensul propriu al cuvantului. Asistam la o degradare permanenta a discursului public, niciodata nu a fost mai rau ca acum”, a declarat Manolescu la RFI Romania.

In opinia lui Nicolae Manolescu, „in Romania nu exista in momentul de fata un discurs politic in sensul propriu al cuvantului (…). Acesti oameni cu functii cat se poate de responsabile, sa spun asa, nu au nimic de spus sau nu pot sa spuna ceea ce ar trebui. Deci e o problema de continut. Este evident de pilda ca doamna prim-ministru si nu numai ea se comporta ca un fel de papagal. I se pune ceva in fata si repeta, citeste, papagaliseste ceea ce scrie acolo”.

Criticul literar crede ca „nu e obligatoriu pentru un om, chiar prim-ministru fiind, sa stie toate lucrurile la care se refera. El trebuie informat, el are o echipa, nu-i asa? Or cand tu confunzi doua Capitale aflate intr-o relatie politica si istorica foarte speciala, aici intrebarea normala este de ce nu ai fost informata corect, de ce pe hartia aceea care ti-a fost data s-o citesti sau s-o inveti pe de rost, lucrurile nu au fost scrise corect?”.

Nicolae Manolescu subliniaza de asemenea ca „este o problema de limba. Evident, oamenii astia nu au scoala. Degradarea limbii romane in spatiul public, deci si in discursul politic este un fenomen extrem de grav. Nu e vorba numai de limba politicienilor, care se afla in fata. E vorba de limba politicienilor din randul al doilea, din randul al treilea. E vorba de limba pe care o folosesc chiar multi dintre jurnalisti, multi dintre cei care sunt invitati, specialisti in diverse domenii”.

Nicolae Manolescu atrage atentia ca „nu e voie sa nu cunosti limba literara, cand esti ministrul Invatamantului si e vorba de doi ministri la rand, care nu stiu limba romana literara si se lauda ca vorbesc hai sa zicem in dialectul, desi nu e chiar dialect, local, fie maramuresean, fie bucovinean. E vorba aici de ignorarea unor tehnici de vorbire publica, se studiau candva la retorica. Nu se mai face asa ceva. Un discurs fie politic, fie de alt fel are o structura, are un inceput si un sfarsit, o intriga, o dezvoltare, cum invatam despre povestiri, la scoala. Deci nu se poate vorbi oricum”.

In opinia sa, „e o degradare permanenta de atunci (raportat la anii 1990-n.r.). Nu s-a vorbit niciodata atat de rau in spatiul public si mai ales in discursul politic, in Romania. Niciodata. Nu mai vorbim de trecutul mai indepartat. Niciodata nu s-a vorbit mai rau, asta cu certitudine”.

Nicolae Manolescu observa ca „unii dintre ei se mai si lauda ca nu vorbesc limba literara (…). Tudorel Toader e moldovean si vorbeste mai degraba basarabeneste, el moaie inceputul vocalelor, „ievaluare” si toate astea. La Justitie nu e permis asa ceva. La Invatamant, insa, e cu atat mai putin permis lucrul acesta. Sunt foarte putini ministri actuali si parlamentari actuali care stiu sa vorbeasca, sa raspunda la intrebari (…). O sa va aduc aminte o vorba a lui Calinescu. El spunea candva: daca cineva iti spune ‘te iubesc’ si tu-i raspunzi ‘sapte’, e semn ca Universul incepe sa se destrame”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Raisi, in Azerbaidjan, implicat intr-un incident. Aceasta ar fi efectuat o aterizare fortata

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Ebrahim Raisi, in timpul vizitei acestuia in Azerbaidjan…

O oră ago

Israelul a lovit o tabara de refugiati din centrul Fasiei Gaza. Cel putin 31 de morti

Lovituri aeriene israeliene au provocat, duminica dimineata, moartea a cel putin 31 de persoane in…

2 ore ago

Cod galben de ploi si grindina in mai multe zone din tara. Ciclonul care a facut ravagii in vestul Europei ameninta si Romania

Ciclonul care a lovit Europa se apropie de Romania, dar vestea buna este ca acesta…

2 ore ago

Razboi hibrid. Rusia a alimentat tensiunile din Noua Caledonie, Franta si-a trimis acolo trupele de elita – Video

Parisul a trimis unitati de elita in Noua Caledonie pentru a recupera drumul de la…

3 ore ago

Doua rachete rusesti au lovit, astazi la pranz, un centru de recreere de langa Harkov. Cel putin cinci civili morti si 16 raniti

Cel putin cinci persoane au fost ucise si 16 ranite, duminica, intr-o zona de recreere…

3 ore ago

Flota ruseasca a Marii Negre, lovita din nou. Ucrainenii au distrus dragorul „Kovrovets”

Inca o nava a Flotei Marii Negre a Federatiei Ruse a fost atacata, relateaza site-ul…

4 ore ago