Accesul in mall-uri se face de luni doar cu certificat verde. Explicatiile lui Rared Arafat

news

Guvernul a aprobat modificarea hotararii privind prelungirea starii de alerta stabilind masuri suplimentare de control al pandemiei de COVID-19, intre care interzicerea, pentru o perioada de 30 de zile, a evenimentelor private, nunti, botezuri, conferinte, workshopuri si limitarea programului magazinelor intre orele 5,00 si 21,00, a anuntat seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat.

El a mentionat, intr-o conferinta de presa, ca folosirea unui certificat verde COVID care este fals sau care nu este al persoanei care il prezinta duce la deschiderea unui dosar penal, fiind infractiune.

„De la ora 22,00, pe intreg teritoriul tarii va fi interzisa circulatia, mai putin exceptiile pe care le cunoasteti, la care se adauga persoanele vaccinate sau trecute prin boala si care trebuie sa prezinte organelor de control certificatul respectiv”, a precizat seful DSU.

Potrivit acestuia, accesul in toate zonele care nu sunt esentiale se face folosind certificatul verde pentru persoanele vaccinate anti-COVID sau trecute prin boala.

„Pentru magazinele esentiale se intra cu masurile de sanatate publica, dar fara certificat verde”, a completat Arafat.

Arafat a mentionat ca accesul in mall-uri va fi permis, incepand de luni, doar in baza certificatului verde sau a dovezii trecerii prin boala. El a explicat ca in magazinele esentiale, alimentare sau farmacii, va fi permis accesul si celor nevaccinati, dar trebuie sa mearga in farmacii din afara centrelor comerciale mari.

Accesul in toate zonele care nu sunt esentiale se va face numai cu certificatul verde, pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boala, iar pentru magazinele esentiale, se poate intra fara certificat verde, a spus Arafat la Palatul Victoria.

”Daca nu ai certificat verde, mergi la farmaciile care nu sunt in mall. Daca nu ai certificat verde, mergi la magazine care nu sunt in mall”, a spus Raed Arafat.

El a precizat ca esentiale sunt magazinele care comercializeaza alimente. ”In rest, in mall-uri se intra cu certificat verde”, a mai spus Arafat.

Secretarul de stat a precizat ca in cazul copiilor sub varsta vaccinarii, acestia nu pot intra in zonele unde se impune obligativitatea certificatului verde decat daca sunt insotiti de adulti care sunt vaccinati.

In cladirile publice, oficiale, este obligatorie prezentarea cefrtificatului verde pentru vaccinat sau cel trecut prin boala sau testat, pentru toti cei care nu lucreaza in acea cladire. ”Oamenii care vin cu treaba vor trebui sa prezinte certificatul”, a spus el, aratand ca, in cazul cladurilor private cu peste 50 de persoane, la fel se va prezenta certificatul verde, dovada trecerii prin boala sau cu test.

In privinta angajatilor, Raed Arafat a precizat ca prevederea nu poate fi facuta prin Hotarare de Guvern, ci prin modificare legislativa, propunerea legislativa fiind deja trimisa la Parlament.

Mai mult despre: ,

Comentarii: