Accident de tren in Grecia: Zeci de mii de protestatari cer investitii in sistemul de transport

externe

Zeci de mii de oameni au luat parte la proteste si greve in Grecia, in urma accidentului de tren de saptamana trecuta, care a ucis 57 de persoane, potrivit BBC.

Politia antirevolta a folosit gaze lacrimogene asupra unui grup de demonstranti din Atena – dintre care unii au aruncat bombe cu benzina. Politia a intervenit si in protestele din orasul Salonic.

Dupa coliziunea frontala dintre un tren de pasageri si un tren de marfa pe 28 februarie, Guvernul a fost acuzat de administrare gresita.

„Sunt aici pentru a aduce un omagiu mortilor, dar si pentru a-mi exprima furia si frustrarea”, a declarat miercuri un protestatar din Atena pentru AFP. „Acest guvern trebuie sa plece”.

„Guvernul nu a facut nimic pentru toti acei copii”, a declarat un altul pentru Reuters, referindu-se la faptul ca multi dintre cei 350 de oameni de la bordul trenului erau studenti.

Premierul Kyriakos Mitsotakis, careincearca sa fie reales in acest an, a fost supus unei presiuni crescande sa demisioneze din cauza accidentului. El si guvernul sau au fost criticati pentru ca au incercat sa dea vina pentru accident asupra sefului de gara, care a fost acuzat de ucidere din culpa.

Medicii, profesorii, soferii de autobuz si membrii echipajului feribotului s-au alaturat, miercuri, lucratorilor feroviari, care au organizat proteste repetate dupa accident.

Mecanicii de locomotiva au spus guvernul stia despre problemele de lunga durata cu sistemele electronice care ar trebui sa avertizeze despre pericolul care urmeaza.

„Noi, mecanicii de locomotiva, am depus plangeri cu privire la aceste lucruri, am facut greva pentru asta… dar, din pacate, nu ne-a ascultat nimeni”, a declarat seful sindicatului mecanicilor de tren din Grecia, Kostas Genidounias.

„Ne-au spus ca mintim, calomniam, avem alte interese, pana la urma s-a vazut ca am avut dreptate si din pacate am trait aceasta tragedie”.

Noul ministru al transporturilor al Greciei, George Gerapetritis, care a fost numit dupa ce predecesorul sau a demisionat in urma accidentului, a promis ca guvernul va repara ceea ce el a descris drept „sistemul de transport feroviar bolnav cronic al tarii”. El a promis ca niciun tren nu va porni din nou fara „siguranta la nivelul maxim posibil”.

El a mai spus ca „se vor intampla accidente” si ca eroarea umana, pe care guvernul a dat vina in mare masura pentru accident, se va produce chiar si cu un sistem electronic.

In Salonic, politia a folosit gaze lacrimogene asupra unor protestatari care aruncau cu pietre in gara locala.

„Ar fi putut fi oricare dintre noi. In aceasta tara, se pare ca avem noroc sa traim zilele acestea. Lucrurile trebuie sa se schimbe fara indoiala si ma simt atat de revoltat de ceea ce s-a intamplat”, a spus un student.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: