„Aceasta nu este o reforma judiciara, ci o revolutie.” Protestele din Israel au atras un numar record de 500.000 de participanti

externe

Duminica seara, aproximativ o jumatate de milion de persoane au iesit pe strazile din Israel pentru a protesta impotriva reformei sistemului judiciar propuse de guvern. Potrivit presei locale, aceasta este cea mai masiva actiune de protest din istoria tarii, scrie BBC.

Numai in Tel Aviv, aproximativ 200.000 de israelieni au luat parte la manifestatie.

Protestele din tara nu s-au potolit de mai bine de doua luni. Participantii declara ca ies in strada pentru a apara democratia, care a fost subrezita de noul guvern al lui Benjamin Netanyahu. La randul sau, premierul insista ca reforma, care limiteaza puterile instantelor, va restabili echilibrul intre centrele de putere.

Amenintarea la adresa democratiei

Esenta reformei este de a lipsi sistemul judiciar de posibilitatea de a influenta deciziile instantelor legislative si executive. Pana acum, Curtea Suprema putea bloca adoptarea legilor pe care le considera neconstitutionale. Modificarile propuse inseamna ca orice veto poate fi anulat de o majoritate parlamentara simpla de 61 de voturi.

Cu alte cuvinte, coalitia de guvernare, care detine majoritatea mandatelor in Knesset, va putea sa ocoleasca veto-ul Curtii Supreme, sa adopte sau sa abroge liber orice lege.

„Am fost loviti de un val de teroare, economia noastra se prabuseste, banii pleaca din tara. Iranul a semnat un nou acord cu Arabia Saudita. Dar tot ceea ce face guvernul este sa ne distruga democratia”, a declarat liderul opozitiei israeliene Yair Lapid in fata protestatarilor din Be’er Sheve, in sudul tarii.

Opozantii reformei se tem ca noile amendamente vor lipsi Israelul de un sistem de control si echilibru. In interviurile acordate jurnalistilor, protestatarii au repetat ca au iesit in strada pentru a lupta impotriva dictaturii.

„Sincer, am votat pentru Bibi, dar nici macar nu-mi puteam imagina unde se duce totul. Spre o dictatura? Daca ei [guvernul] isi fac acum treaba, tara va fi complet in mainile lor”, spune Dan Yezhits, unul dintre cei 50.000 de protestatari iesiti pe strazile din Haifa.

„Sunt aici pentru a-mi expune punctul de vedere – impotriva dictaturii care se instaureaza aici in numele asa-zisei legi, [impotriva] reformei judiciare. Aceasta nu este o reforma judiciara, este o revolutie care indreapta Israelul spre o dictatura completa, iar eu vreau ca Israelul sa ramana o democratie pentru copiii mei, pentru nepotul meu, care va trai aici, pentru ca Israelul este o tara democratica si trebuie sa ramana asa”, a declarat Tamir Guytsabri, citat de Reuters.

„Sunt aici pentru a ma opune reformei judiciare. Si pentru a ma opune premierului nostru. El devine un dictator, iar noi nu ne dorim o dictatura. Vrem democratia inapoi”, a declarat Miri Lahat, un alt protestatar.

Proteste alternative

Propunerea de reforma judiciara a provocat o divizare politica atat de profunda in societatea israeliana, incat in Israel au fost folosite metode noi si neobisnuite de protest.

Saptamana trecuta, 37 dintre cei 40 de piloti rezervisti ai escadrilei de elita a aviatiei de lupta a fortelor aeriene israeliene s-au retras de la antrenamente in semn de protest fata de actiunea guvernului. In declaratia lor comuna s-a afirmat ca o astfel de decizie a fost luata in numele democratiei si al unitatii poporului israelian.

Majoritatea israelienilor cu varsta sub 40 de ani care si-au satisfacut serviciul militar sunt chemati in mod regulat la serviciul de rezerva pentru a-si actualiza si consolida abilitatile militare.

Armata, in general, si rezervistii, in special, reprezinta coloana vertebrala a securitatii Israelului. Refuzul de a se supune reconversiei profesionale este un caz fara precedent. Ulterior, pilotii au fost de acord sa vina la unitatea lor, dar au cerut negocieri cu comandantii lor.

Rezervistii din alte ramuri ale armatei spun ca sunt gata sa faca acelasi pas daca guvernul nu renunta la reforma.

Joi, protestatarii au blocat drumuri si au incercat sa-l impiedice pe Netanyahu sa paraseasca tara cu avionul. Ulterior, el a reusit totusi sa zboare la Roma.

Pozitia guvernului

Pana acum, guvernul nu a dat niciun semn ca ar fi dispus sa se angajeze intr-un dialog cu protestatarii.

Acesta sustine ca limitarea sistemului judiciar este vointa poporului si o necesitate pentru continuarea progresului in toate domeniile.

Sustinatorii reformei sustin ca, in ultimii ani, puterea absoluta a fost concentrata in mainile Curtii Supreme, iar guvernul ales de popor nu poate lucra eficient, deoarece este fortat sa invinga in mod constant rezistenta din partea judecatorilor.

Pana acum, autoritatile au declarat ca protestele de pe strazile oraselor israeliene sunt organizate de opozitie de dragul destabilizarii generale a tarii, iar reforma este folosita doar ca o scuza.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: