„Acest cod nu va deveni lege niciodata”. Opozitia se misca cu viteza pentru a bloca modificarile la Codul Penal

politica

PNL, USR si PMP au anuntat ca au depus joi o sesizarea la Curtea Constitutionala cu privire la modificarile facute la Codul penal, spunand ca au fost atacate peste 30 de articole modificate.

„Sesizarea pe care o adresam Curtii Constitutionale va fi inregistrata astazi (joi – n.r.). Speram ca acest cod al protejarii infractorilor nu va deveni lege niciodata. Solicitam CCR sa trimita intrebarile preliminare care privesc statul de drept, care privesc aceasta valoare fundamentala a UE, sa puna aceste intrebari preliminare Curtii de Justitie a UE si apoi sa se aplece la sesizarea noastra de neconstitutionalitate a demersului PSD-ALDE. Aceasta sesizare este rodul muncii PNL, USR si PMP”, a anuntat deputatul PNL Ioan Cupsa, membru in Comisia speciala de modificare a legilor justitiei, citat de news.ro.

Cupsa a mai spus ca au fost atacate la CCR peste 30 de articole, dar si proiectul de lege in integralitate, criticand modificarea articolului 297 din Codul penal privind abuzul in serviciu si abrogarea articolului 298 privind neglijenta in serviciu.

„CCR va primi astazi (joi – n.r.) foarte multe motive si argumente pe care le va putea accepta astfel incat sa rezolve aceste pericole pentru justitie, pentru lupta impotriva coruptiei si pentru statul de drept in general”, a adaugat deputatul USR Stelian Ion.

De asemenea, deputatul PMP Ionut Simionca a afirmat ca nu sustine modificarile legislatiei penale, afirmand ca „romanii asteapta de la noi sa dam legi drepte pentru cetateni, nu legi speciale pentru lideri politici”.

Proiectul de modificare a Codului penal a fost adoptat, miercuri, de plenul Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional. Legea a fost adoptata cu 167 de voturi ”pentru”, 97 de voturi „impotriva” si 19 abtineri, in conditiile in care erau necesare minimum 165 de voturi favorabile.

Marti, proiectul de modificare a Codului penal a fost adoptat de plenul Senatului, in calitate de prima Camera sesizata, cu 74 de voturi „pentru”, 28 de voturi „impotriva si noua abtineri, dupa o sedinta tensionata, in care opozitia a incercat sa lase puterea fara cvorum, insa acest lucru nu a fost posibil deoarece senatorii UDMR au venit in sala pentru ca sedinta sa poata continua.

Comisia Iordache a adoptat luni modificarea articolului 297 din Codul penal cu privire la infractiunea de abuz in serviciu, astfel ca infractiunea nu se pedepseste daca prejudiciul este pana in salariul minim brut pe economie – 1.900 de lei. In plus, se considera abuz in serviciu daca scopul este de a obtine foloase materiale necuvenite pentru sine, sot sau rude pana la gradul II. In timpul dezbaterilor, deputatul PSD Oana Florea a propus abrogarea infratiunii de abuz in serviciu.

De asemenea, comisia speciala a eliminat din sfera infractiunii de abuz in serviciu elaborarea, emiterea sau aprobarea actelor normative de catre Parlament si Guvern, iar articolul 298 din Codul penal privind neglijenta in serviciu a fost abrogat. Totodata, comisia a decis modificarea definitiei din Codul penal a grupului infractional organizat, in sensul ca nu constituie grup infractional organizat grupul format ocazional in scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infractiuni si fara a avea o continuitate.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: