Acesta este doar INCEPUTUL. Noi valuri MASIVE de refugiati vor continua sa vina in Europa

analize

Valurile de refugiati care par sa “asedieze” Europa zilele astea ne-au readus aminte despre pericolele si problemele unor tari din Africa si Asia, care-i fac pe cetatenii lor sa caute un trai mai bun in Europa.

Una dintre aceste tari este Siria, aflata din 2011 in razboi civil si care este tara de provenienta a milioane de refugiati care au ajuns in tarile din jur (Turcia, Iordania, Liban), dar care merg pana in Europa Occidentala.

Ne putem astepta ca fluxul de refugiati din Siria sa creasca in saptamanile si lunile viitoare, daca tinem seama de evolutiile situatiei de pe teren, gandindu-ne la o serie de evenimente militare in desfasurare sau in pregatire:

1. Ofensiva Turciei si a coalitiei internationale in nord-vestul Siriei

Turcia a anuntat ca isi doreste crearea unei “zone de securitate” in fasia din nord-vestul Siriei care este acum dominata de gruparea terorista Statul Islamic, dar si de o serie de grupari rebele printre care si Frontul Nusra, afiliata altei grupari teroriste, al-Qaida.

Practic, Turcia vrea sa inchida granita pentru ca luptatorii din Statul Islamic sa nu mai ajunga cu usurinta pe teritoriul sau si sa creeze in acest scop o “zona-tampon”. Turcii se bazeaza in primul rand pe atacuri aeriene, dar nu este exclus ca in scurt timp sa introduca si trupe terestre acolo.

Ei vor avea sprijinul coalitiei internationale conduse de SUA (sau a unei parti, intrucat unele puteri sceptice la adresa Istanbulului ar putea sa nu participe), care va contribui cu raiduri aeriene si informatii.

Alte “ajutoare” ale Turciei sunt unele dintre gruparile rebele care lupta acum atat cu dictatorul sirian Assad cat si cu Statul Islamic, cele mai multe dintre ele reunite sub platforma Armatei Libere Siriene. De asemenea, turcii se bazeaza pe militiile turcomanilor, o populatiei turcica ce traieste in Siria de circa 1.000 de ani.

Aceasta ofensiva nu are cum sa nu disloce populatia din aceasta zona.

2. Militiile kurde vs Statul Islamic

O alta serie de lupte ce deja “produce” refugiati este cea dintre militiile kurde YPJ/YPJ care au pus mana pe toata zona central-nordica si nord-estica a Siriei si Statul Islamic. Sprijiniti de aceeasi coalitie internationala condusa de SUA, kurzii au “impins” ISIS (acronimul de la Statul Islamic in Irak si Levant –al Sham) din mai multe zone si continua sa ii atace pe extremisti, fiind la 100 de kilometri de capitala lor, Raqqa.

In aceasta ecuatie complexa putem adauga si faptul ca Turcia ii ataca si ea, ocazional, pe kurzii sirieni, pentru ca au legaturi cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizatie care lupta de cateva decenii pentru drepturile kurzilor din Turcia.

3. Ofensiva rebelilor spre “inima regimului”

Regimul lui Bashar al-Assad se afla in defensiva in cateva din zonele sale vitale, amenintate de diversele grupari rebele care s-au unit in multe zone ca urmare a presiunii sustinatorilor lor precum Turcia, Qatar sau Arabia Saudita. Ca urmare a pierderii provinciei Idlib, rebelii sunt la portile regiunii de coasta a Siriei, acolo unde traiesc cei din secta alawitilor, din care provine Assad. Acestia sunt cei mai fideli sustinatori ai regimului si alcatuiesc scheletul fortelor armate guvernamentale.

O alta zona in care regimul pierde e cea din sud. Rebelii, mai ales cei din Frontul Sudic (mai degraba moderati si nationalisti, nu islamisti precum in cea mai mare parte a tarii), au cucerit si ei o serie de teritorii in ultimele luni si ameninta chiar capitala Damasc, dar si regiunea druzilor, in majoritate fideli lui Assad, din sud.

4. Statul Islamic impotriva tuturor (dar mai ales a regimului)

Statul Islamic, care isi bazeaza mare parte a atractiei pe propaganda, are constant nevoie de noi reusite. Cum pierde constant in fata kurzilor, iar in Irak e pe cale sa piarda un “mare premiu” dobandit in mai, capitala regiunii Anbar, orasul Ramadi, incearca sa compenseze cu noi victorii. Cele mai facile sunt cele din Siria. Astfel, SI, dupa ce a capturat acum 4 luni celebrul oras antic Palmira de la regimul Assad, incearca sa captureze de la acesta si alte zone.

Una din ele este Deir el-Zur, aflata ca un ghimpe in teritoriul sau, dar forteaza achizitii si in zone guvernamentale din centru si sud.

In nord, SI a luat initiativa si, in loc sa astepte ofensiva Turciei, a declansat ea ofensiva in fata rebelilor, capturand deja cateva localitati.

Cu toate aceste evolutii in toate zonele Siriei, ne putem astepta la o noua “golire” a tarii de oameni, din care o mare parte vor ajunge in Europa.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: