Acord intre Marea Britanie si Franta privind migratia ilegala. Marea Britanie da banii, Franta sporeste paza

externe

migranti

Ministrul britanic de Interne, Suella Braverman, urmeaza sa semneze, luni, la Paris, un acord extins pentru a incerca sa impiedice migratia ilegala peste Canalu Manecii, potrivit BBC.

Conform acordului revizuit, suma pe care Regatul Unit o plateste Frantei pentru a acoperi costul patrulelor sporite va creste de la aproximativ 55 de milioane de lire sterline pe an la 63 de milioane de lire sterline, iar numarul ofiterilor care patruleaza pe coasta franceza pentru a incerca sa opreasca oamenii care pleaca va creste de la 200 la 300.

In ultimele saptamani, Braverman a fost supusa unei presiuni crescande cu privire la aceasta problema.

In 2022, peste 40.000 de persoane au traversat Canalul Manecii, cel mai mare numar inregistrat anual pana acum.
Guvernul britanic a subliniat intotdeauna ca nu exista o solutie unica la problema miilor de migranti care isi risca viata trecand Canalul cu barci.

Una dintre abordarile din ultimii ani a fost incercarea de a opri migrantii care parasesc tarmurile franceze. In orasele de coasta exista mii de oamei veniti din alte tari care pandesc o sansa de a traversa Canalul pentru a cere azil in Marea Britanie.

Pe langa ofiteri si patrule suplimentare, banii vor fi folositi pentru utilizarea dronelor si a echipamentelor de vedere pe timp de noapte si, de asemenea, pentru centrele de receptie si indepartare din Franta.

In porturile franceze se vor face investitii pentru a creste utilizarea camerelor de securitate si a echipelor canine de detectare a migrantilor ascunsi in camioane. Observatori din Regatul Unit vor face parte din centrele de control franceze, iar observatori francezi din centrele de control din Regatul Unit – pentru a ajuta la informarea reciproca a misiunilor.

Acordul a fost incheiat de cateva luni, dar guvernul francez a fost reticent in a-l finaliza pana la stabilizarea guvernului in Regatul Unit.

Acordul vine dupa saptamani de critici adresate guvernului pentru supraaglomerarea severa la locul de procesare a migrantilor din Manston, Kent si pentru cheltuielile cu locuinte pentru cei care asteapta ca cererile lor de azil sa fie finalizate, aproape 7 milioane de lire sterline pe zi.

De asemenea, doar 4% din cererile de azil ale migrantilor care au traversat Canalul Manecii in 2021 au fost procesate.
Braverman a recunoscut anterior ca sistemul a fost „defect”, iar prim-ministrul Rishi Sunak a spus ca nu sunt procesate suficiente cereri de azil.

Ministrul de Interne va spera ca un nou acord cu francezii poate reduce presiunea asupra procesului.

Peste 40.000 de persoane care solicita azil au asteptat intre unu si trei ani pentru o decizie cu privire la cererile lor, iar 725 de migranti au asteptat mai bine de cinci ani sa le fie procesate cererile, potrivit The Guardian.

Odata ce oamenii care traverseaza ilegal Canalul Manecii ajung pe tarmurile Marii Britanii, cei care sunt retinuti sunt trimisi la aeroportul Manston din Kent, unde sunt supusi verificarilor de securitate si de identitate. Migrantii nu pot sta acolo decat o perioada scurta de timp si sunt mutati in centre pentru azilanti ale Ministerului de Interne, unde asteapta sa le fie procesate cererile.

Cu toate acestea, luna trecuta s-a constatat ca exista o supraaglomerare severa la Manston, unde 4.000 de oameni stateau intr-un loc proiectat pentru 1.600.

De atunci, numarul a fost redus la mai putin de 1.600, potrivit ministrului imigratiei, Robert Jenrick.

Sambata azilantii de la centrul Manston au fost vaccinati impotriva difteriei extrem de contagioase si uneori fatale dupa izbucnirea unui focar.

Numarul mai mare de migranti care au traversat acest an a fost partial pus pe seama cresterii semnificative a numarului de cetateni albanezi care fac calatoria.

In acest an, 12.000 de albanezi au sosit in Marea Britanie folosind ambarcatiuni mici, fata de doar 50 in 2020.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: