news

Acreditarea Spitalului Floreasca a fost suspendata pentru 6 luni dupa cazul pacientei incendiate

Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS) a anuntat, luni, ca a suspendat acreditarea Spitalului de Urgenta Floreasca, dupa ce o femeie a luat foc in timpul unei operatii, iar unitatea medicala nu a raportat incidentul.

Potrivit unui comunicat de presa al ANMCS, Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti a fost acreditat in ciclul I, prin Ordinul Presedintelui ANMCS nr. 515/ 12.08.2016, cu un punctaj total de 70,20%.

”In conformitate cu cerintele standardului 2 din referinta 9, legate de prevenirea si gestiunea riscurilor, precizam ca la momentul acreditarii nivelul de conformitate a fost de 55% adica exista ‘o politica de gestionare a riscului generat de aparatele, instrumentele si dispozitivele medicale cu indicatorul procedurii privind prevenirea riscurilor tehnologice pentru fiecare tip de aparat sau dispozitiv medical implementate'”, se arata in comunicatul de presa, citat de News.ro.

Conform Metodologiei de monitorizare a unitatilor sanitare acreditate, aprobata prin Ordinul Presedintelui ANMCS nr. 639/2016, acestea sunt obligate sa raporteze la ANMCS o serie de date referitoare la evolutia implementarii masurilor de asigurare si imbunatatire a calitatii serviciilor de sanatate si a sigurantei pacientului.

Astfel, art. 8 referitor la Monitorizarea evenimentelor adverse/ santinela/ „near-miss” precizeaza ca raportarea evenimentelor adverse asociate asistentei medicale „este obligatoriu a fi facuta de catre unitatile sanitare in maximum 24 ore de la aparitia lor si trebuie urmata, in maximum 30 zile de la raportare, de un raport de analiza a cauzelor care au dus la aparitia evenimentului si a masurilor identificate pentru prevenirea repetarii”.

”Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti nu a raportat niciun eveniment advers si niciun alt indicator de monitorizare din data de 01.01.2018 si pana in prezent. Evenimentul mediatizat in prezent a fost raportat pe data de 29.12.2019, la 7 zile de la producerea acestuia. Avand in vedere constatarea de catre Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate a aparitiei la nivelul Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti a unui eveniment advers grav asociat asistentei medicale neraportat de catre unitatea sanitara in termenul prevazut la art. 8 alin. (2) din Metodologia de monitorizare a unitatilor sanitare acreditate aprobata prin Ordinul Presedintelui Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate nr. 639/2016, dar si referatul Unitatii de Evaluare si Acreditare a Spitalelor, din 30.12.2019, va comunicam ca ANMCS a emis ordinul de suspendare a acreditarii Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti”, se mai arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, suspendarea acreditarii unitatii sanitare se dispune pana la remedierea de catre aceasta a deficientelor care au condus la suspendarea acreditarii, dar nu mai mult de 6 luni de la data intrarii in vigoare a ordinului de suspendare.

”In termen de maximum 5 zile lucratoare de la primirea ordinului, unitatea sanitara elaboreaza si transmite A.N.M.C.S. spre avizare planul de masuri pentru remedierea cauzelor care au condus la suspendarea acreditarii. Acest plan trebuie sa contina, pentru fiecare masura, responsabilul desemnat de unitatea sanitara si termenul de indeplinire a masurii”, se mai arata in comunicat.

Potrivit documentului, pe parcursul perioadei de suspendare, unitatea sanitara raporteaza saptamanal catre A.N.M.C.S. masurile adoptate pentru remedierea neconformitatilor.

Incetarea suspendarii acreditarii unitatii sanitare se constata prin ordin al Presedintelui A.N.M.C.S. dupa verificarea remedierii neconformitatilor cuprinse in planul de masuri.

”Remedierea deficientelor care au dus la suspendarea acreditarii reprezinta conditia obligatorie in vederea initierii vizitei de evaluare a Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti in cadrul ciclului II de acreditare. Mentionam ca Ministrul Sanatatii a fost informat despre decizia de suspendare a acreditarii Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti”, se mai precizeaza in comunicatul de presa.

O pacienta de 66 de ani a suferit arsuri in timpul unei operatii realizate la Spitalul de Urgenta Floreasca, iar unitatea nu a notificat Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate, asa cum cere protocolul.

Ulterior, femeia a decedat, ancheta fiind preluata de seviciul Omoruri.

Cazul este cercetat si de catre Ministerul Sanatatii, ministrul Victor Costache anuntand ca deja exista un raport preliminar care scoate in evidenta ”o cascada de nereguli”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Trei europeni au fost arestati in Iran la o „adunare satanista”. Toti cei 260 de oameni prezenti la petrecere au fost arestati

Fortele de securitate iraniene au arestat peste 260 de persoane, inclusiv trei cetateni europeni, la…

5 minute ago

Ciolos: „Daca chiar aveti curaj, haideti sa ne vedem la o dezbatere cu capii de lista la alegerile europarlamentare”

Europarlamentarul Dacian Ciolos afirma ca partidele, cu exceptia REPER, ''isi ascund'' candidatii la alegerile pentru…

59 de secunde ago

Un ucrainean care incerca sa fuga in Romania a fost impuscat in cap la granita. Ce pedeapsa risca granicerul

In Transcarpatia, un politist de frontiera a impuscat mortal un civil care incerca sa treaca…

2 ore ago

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

6 ore ago

„Rusia nu are planuri de a cuceri Harkovul”, sustine Putin: „Vrem sa cream o zona tampon pentru a proteja Belgorodul”

Rusia nu intentioneaza, acum, sa cucereasca Harkovul din nord-estul Ucrainei, a declarat vineri presedintele rus…

4 ore ago