Categories: externe

Actiune MILITARA a Germaniei, prima de acest fel dupa Al Doilea Razboi Mondial

Cancelarul german Angela Merkel a anuntat oficial vineri ca Germania studiaza posibilitatea de a participa cu trupe la o eventuala prezenta a NATO in statele din flancul estic al Aliantei, prezenta menita sa descurajeze posibile intentii agresive ale Rusiei, relateaza agentiile AFP si EFE, citate de Agerpres.

Sefa guvernului de la Berlin a facut aceasta declaratie la o conferinta de presa desfasurata la Berlin dupa intrevederea cu premierul leton, Maris Kucinskis. ‘Germania examineaza cum si-ar putea continua si eventual consolida angajamentul’ in directia ‘sporirii securitatii tuturor statelor membre (ale NATO) in est’, a indicat Angela Merkel, asigurand insa ca o astfel de desfasurare de trupe nu va fi ‘in contradictie cu Actul Fondator NATO-Rusia’. Prin aceasta intelegere, incheiata in anul 1997, Alianta a promis Moscovei ca nu va amplasa baze permanente in flancul estic al Aliantei.

Declaratiile Angelei Merkel survin dupa ce presa germana a scris ca Germania ar putea trimite 150-200 de soldati in Lituania. Ministrul lituanian al apararii, Juozas Olekas, a mers si mai departe declarand ca omologul sau german, Ursula von der Leyen, l-a informat ca Germania ar putea prelua comanda alcatuirii unui batalion al NATO in Lituania. ‘Suntem foarte multumiti de decizia Germania, care constituie un pas important in directia solidaritatii pentru consolidarea securitatii noastre comune’, a spus oficialul lituanian.

Conform unui articol publicat joi de Spiegel Online, in timpul mini-summitului desfasurat luni la Hanovra, la care au participat cancelarul Angela Merkel, presedintii francez si american, Francois Hollande si Barack Obama, si premierii britanic si italian, David Cameron si Matteo Renzi, sefa guvernului de la Berlin a acceptat in spatele usilor inchise o contributie militare a tarii sale la constituirea unitatile NATO din flancul estic.

Ingrijorati de interventiile militare ale Rusiei in Ucraina, oficiali din Polonia si statele baltice au cerut in mod repetat o prezenta militara permanenta a NATO in tarile lor. Dar, pana in prezent, Alianta si-a aratat angajamentul fata de aceste state doar printr-o prezenta a unor trupe prin rotatie, invocand Actul Fondator NATO-Rusia.

Totusi, la sfarsitul lunii martie Pentagonul a anuntat ca, incepand din februarie 2017, Statele Unite vor avea o brigada de blindate desfasurata in Europa de Est. Brigada va fi alcatuita din 4.200 de soldati, tancuri si vehicule blindate. Chiar daca si aceasta brigada va fi desfasurata tot pe principiul rotatiei, fiind o prezenta continua ea ar urma sa aiba practic un caracter permanent. De asemenea, in caz de conflict, aceasta brigada ar putea forma o divizie completa impreuna cu celelalte doua brigazi americane dislocate permanent in Europa.

O decizie privind viitoarea prezenta a NATO in statele flancului estic, inclusiv in Romania, va fi luata la summitul NATO, care va avea loc pe 8 si 9 iulie la Varsovia.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Un tanar din Bacau, salvat in extremis dupa ce a fost muscat de o vipera

Duminica, 19 mai 2024 la Centrul Primiri Urgente (CPU) al Spitalului Municipal Roman a fost…

33 de minute ago

O „furtuna seismica” a lovit supervulcanul Campi Flegrei – este cel mai puternic cutremur inregistrat in sudul Italiei in ultimii 40 de ani

Un cutremur cu magnitudinea 4,4 pe scara Richter a lovit luni seara supervulcanul Campi Flegrei…

49 de minute ago

Caz neverosimul in Mehedinti: un profesor si un paznic de la DGASPC, arestati dupa ce ar fi violat sapte copii institutionalizati

Un instructor pentru educatie al Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva „Constantin Pufan” si un paznic…

O oră ago

Dupa moartea sa intr-un accident de elicopter, apar amanunte socante despre trecutul sangeros al „Macelarului din Teheran”

Fostul presedinte iranian Ebrahim Raisi a fost unul dintre cei mai inversunati inamici ai reformelor,…

2 ore ago