Categories: news

Actiune trasnet a Parchetului General. Un secretar de stat, membru PSD, promovat de Ponta, a fost ridicat de procurori

Secretarul de stat Adrian Sanda, seful Secretariatului de Stat pentru problemele Revolutionarilor, a fost ridicat, miercuri, de procurorii Parchetului General si dus la audieri, intr-un dosar care vizeaza acordarea titlurilor de luptator cu rol determinant in Revolutia din 1989, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Procurorii si politistii au efectuat, miercuri, 21 de perchezitii in Capitala si judetele Ilfov, Brasov, Bistrita-Nasaud, Caras-Severin si Vrancea, la domiciliile unor persoane si sediile unor institutii publice.

Printre institutiile unde au avut loc perchezitii se afla si Secretariatul de Stat pentru problemele Revolutionarilor, au mai declarat sursele citate.

Adrian Sanda, membru PSD si responsabil cu asociatiile de revolutionari din partea PSD, a fost numit de premierul Victor Ponta la conducerea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR) in 2014.

„Din probele administrate pana in acest moment a rezultat ca prin OUG nr. 95/2014 a fost modificata si completata Legea nr. 341/2004 (…), in sensul introducerii unei noi categorii de revolutionari si anume ‘Luptator cu Rol Determinant’ — atribuit celor care in perioada 14 — 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declansarea si victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989, si-au pus viata in pericol in confruntarile cu fortele de represiune, au ocupat si aparat obiectivele de importanta deosebita, care au apartinut regimului totalitar, doar in localitatile in care, in urma acestor actiuni si confruntari, au rezultat persoane ucise, ranite sau retinute, pana la fuga dictatorului. Aceasta modificare legislativa a favorizat aparitia, atat la nivelul asociatiilor judetene de revolutionari cat si la nivelul celor doua institutii publice cu atributii in acordarea acestor titluri (…), a unor persoane interesate sa promoveze actiunile revolutionarilor din tara, solicitandu-le acestora in schimb diferite sume de bani pentru obtinerea in mod fraudulos a titlurilor de ‘Luptator cu Rol Determinant’ in cadrul Revolutiei si, implicit, obtinerea ilegala a drepturilor banesti aferente”, se arata intr-un comunicat al Parchetului General.

Institutiile publice cu atributii in acordarea titlurilor sunt Comisia Parlamentara a Revolutionarilor din Decembrie 1989 (CPRD) si Secretariatul de Stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 (SSRD).

Potrivit procurorilor, din ancheta a rezultat faptul ca mai multe persoane interesate sa obtina calitatea de ‘Luptator cu Rol Determinant’ au promis, au oferit sau au dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru altii, direct ori indirect, unor persoane din SSPR si CPRD, care aveau influenta sau au lasat sa se creada ca au influenta asupra unor functionari din cadrul acestor institutii, „pentru a-i determina pe acestia sa indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle lor de serviciu sau sa indeplineasca aceste acte contrar acestor indatoriri”.

Persoanele incadrate in categoria ‘Luptator cu Rol Determinant’ beneficiaza de drepturi banesti majorate fata de ceilalti revolutionari, ei primind, incepand cu data de 1 ianuarie 2015, pe langa drepturile acordate celorlalte categorii de revolutionari, o indemnizatie de gratitudine in valoare de 2.020 de lei/lunar.

„De asemenea, exista date ca o mare parte din totalul de 3.505 persoane care au obtinut pana in prezent titlul de ‘Luptator cu Rol Determinant’ nu indeplineau conditiile cerute de lege, avizarea pozitiva a acestora la nivelul SSPR sau in urma contestatiilor depuse la CPRD fiind urmarea directa a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenta asupra membrilor celor doua institutii ale statului”, se mai arata in comunicatul PICCJ.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

4 ore ago

Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o…

3 ore ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

5 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

5 ore ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

6 ore ago