Activistele PSD pregatesc circ mare in ziua alegerilor: „Eu ma voi prezenta la vot, pe 27, fara masca!”

politica

Activista PSD Codruta Cerva a anuntat, joi seara, ca ea se ca prezenta la alegerile locale „fara masca”, intrucat are acest drept garantat in Constitutie. Cerva si Oana Lovin s-au aflat in ultima perioada in preajma mai multor manifestari publice la acre au fost prezenti lideri ai PNL, USR si Klaus Iohannis unde au scandat injuraturi.

„Domnul Arafat a spus ca daca nu mergem la vot cu masca suntem considerati un fel de teroristi. Ca daca nu avem masca suntem teroristi. face declaratii total deplasate, daca eram in dictarura poate ca era OK sa spui asa ceva. Eu ma voi prezenta la vot, pe 27, fara masca! Mie Constitutia Romaniei imi spune ca nu trebuie sa ma prezint la vot cu masca”, a declarat Cerva intr-o emisiunea la Inedit TV.

Secretarul de stat in MAI Raed Arafat a declarat luni ca este recomandat ca alegatorii sa isi aduca propria masca in momentul in care se vor prezenta la sectia de votare, aratand insa ca se vor putea asigura masti si pentru cei care nu au.

„Eu, din ce am inteles, da, va putea sa obtina o masca (alegatorul care nu are – n.r.), dar recomandarea, totusi, este ca alegatorii sa vina cu masca”, a spus Arafat la finalul sedintei de guvern.

Intrebat daca este bine ca alegatorii sa isi aduca si pix de acasa pentru a putea semna, el a replicat ca este de preferat, pentru evitarea transmiterii infectiilor.

„Pentru semnatura, da, poate sa vina cu pixul de acasa si sa semneze cu pixul de acasa. Poate ca este si mai bine asa, ca sa nu se transmita intre membrul comisiei si alegator. Deci, este foarte bine”, a aratat seful DSU.

Raed Arafat a aratat ca masca va trebui data jos in incinta sectiei de votare, pentru confirmarea identitatii alegatorului.

„In mod normal, pentru verificare, va fi data masca, sa se vada, dupa care va fi pusa inapoi. Cam asta este modul in care se va lucra. Normal ca trebuie sa fie vazuta fata persoanei care voteaza”, a spus el.

In ce priveste persoanele care refuza sa poarte masca in sectia de votare sau sa o indeparteze, in vederea confirmarii identitatii, Arafat a declarat ca in astfel de situatii, este posibil ca membrii comisiei de votare sa ii refuze accesul.

„Acestea sunt situatii ipotetice. Poate sa ia decizia cel care este in comisia de vot, care este in sectia respectiva. Daca persoana nu vrea sa poarte masca, in mod normal nu i se permite sa intre in sectia de votare. Este o regula, stabilita prin ordin de ministru, prin acte normative. (…) Cine nu vrea sa respecte regulile – este posibil ca membrii comisiei sa nu permita intrarea”, a precizat secretarul de stat.

Ulterior, intr-o postare pe Facebook, Arafat a venit cu noi precizari.

„Regulile stabilite includ purtarea mastii in sectia de vot pentru toti care se afla in interiorul sectiei, inclusiv votantii. Nimeni nu va fi impiedicat sa voteze, insa purtarea mastii in interiorul sectiei de vot este una din masurile minime necesare pentru a proteja comisia care va sta in interiorul sectiei ore in sir precum si alegatorii care vor fi in interiorul sectiei asteptand sa ajunga la urne.

Daca cineva nu vrea sa poarta masca de protectie in interiorul sectiei inseamna ca acesta va risca viata celor din jur, inclusiv a membrilor comisiei de vot. In acest caz presedintele comisiei va trebui sa respecte legislatia si sa nu permita celor fara masca sa intre in sectia de vot, iar la intrare trebuie sa existe o rezerva de masti in cazul in care cineva dintr-un motiv sau altul nu are masca, asa cum prevede Legea 135 / 2020”, a explicat Raed Arafat.

Mai mult despre: ,

Comentarii: