life

Activistii organizatiei de mediu Just Stop Oil planuiesc mai multe actiuni inainte de Craciun

Gruparea Just Stop Oil planuieste mai multe actiuni directe in perioada premergatoare Craciunului cum au fost blocarea drumurilor, stropirea cu vopsea portocalie a cladirilor si degradarea unor opere de arta celebre, potrivit Sky News.

Pana acum, demonstrantii au aruncat cu lichide pe tablouri si s-au lipit de ramele acestora, determinand un critic de arta sa-i numeasca „prosti”.

Alex De Koning, un purtator de cuvant al Just Stop Oil, a declarat ca este „o nebunie” faptul ca „mai multi oameni sunt revoltati” de felul in care protesteaza ei decat de inundatiile devastatoare din Pakistan, de exemplu, care au stramutat milioane de oameni.

Tanarul de 24 de ani a declarat pentru Sky News ca grupul calca pe urmele sufragetelor care, in 1914, „au ciopartit cu violenta picturile pentru a-si face mesajele cunoscute”.

De Koning a spus ca degradarea unor opere de arta a „marcat o escaladare” a actiunii Just Stop Oil si a avertizat ca „va continua sa escaladeze daca guvernul nu raspunde cererii noastre” de a opri viitoarele proiecte de gaze si petrol.

Intrebat direct daca viitoarele proteste ar putea implica taierea lucrarilor de arta, purtatorul de cuvant a raspuns: „Se poate ajunge la asta la un moment dat in viitor, da”.

Doi activisti Just Stop Oil, Hannah Hunt si Eden Lazarus, urmeaza sa fie judecati marti, pentru daune aduse tabloului „The Hay Wain” al lui John Constable. Cei doi s-au lipit de rama tabloului si au atasat propria imagine a unei „viziuni apocaliptice asupra viitorului”.

Saptamana trecuta, un protestatar Just Stop Oil a fost inchis pentru ca s-a lipit de rama unui tablou de Van Gogh dintr-o galerie din Londra.

Un judecator a spus ca rama tabloului, din secolul al XVIII-lea, a fost „deteriorata definitiv”, asa ca Louis McKechnie a fost inchis timp de trei saptamani, iar cealata activista, Emily Brocklebank a primit o pedeapsa de 21 de zile, cu suspendare pentru sase luni.

De Koning a spus ca activistii Just Stop Oil „nu se vor lasa intimidati de inchisoare. Macar in inchisoare primesti trei mese pe zi, adapost si apa. Peste 20 de ani, cine stie daca acest lucru va mai fi posibil pentru milioane de oameni”, a adaugat el.

Dupa ce activistii Just Stop Oil au aruncat cu supa in pictura lui Van Gogh, criticul de arta Waldemar Januszczak a calificat cascadoria drept „patetica”. „Razbunati-va pe companiile petroliere, prostilor, nu pe arta nevinovata”, a scris el pe Twitter.

Cu toate acestea, muzicianul si activistul Bob Geldof si-a exprimat sprijinul fata de protestatari, spunand ca actiunile lor au fost „1.000% corecte” si ca a fost „inteligent” sa deterioreze faimoasa pictura din 1888 in timp ce era acoperita cu un ecran de sticla.

De Koning a spus ca actiunea a „declansat controverse internationale”, iar protestele care vizeaza operele de arta au fost „probabil” mai eficiente decat blocarea drumurilor.

El a refuzat sa spuna cine a sugerat vizarea operelor de arta, din „motive legale”.

Intrebat daca activistii au simtit vreo vina pentru deteriorarea operelor de arta, De Koning a spus: „Este evident ingrozitor. Da, desigur, nu vrem sa facem asa ceva”, insa, daca nu se iau masuri pentru a opri noile proiecte de petrol si gaze, atunci „mai multe milioane de oameni vor muri si nu vor putea aprecia acea opera de arta. Nici macar nu vom avea o planeta locuibila pentru aceasta lucrare de arta si pentru ca noi sa traim” a adaugat el.

Purtatorul de cuvant al Just Stop Oil a confirmat ca sunt planificate mai multe actiuni inainte de Craciun, „in mare parte blocaje rutiere”, dar „e intotdeauna bine sa ai noi tactici”.

Grupul a declarat ca isi va opri actiunile directe daca guvernul anunta ca va opri imediat toate licentele viitoare pentru explorarea si productia de combustibili fosili in Marea Britanie.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Raisi, in Azerbaidjan, implicat intr-un incident. Acesta ar fi efectuat o aterizare fortata

Elicopterul care il transporta pe presedintele iranian Ebrahim Raisi, in timpul vizitei acestuia in Azerbaidjan…

O oră ago

Israelul a lovit o tabara de refugiati din centrul Fasiei Gaza. Cel putin 31 de morti

Lovituri aeriene israeliene au provocat, duminica dimineata, moartea a cel putin 31 de persoane in…

2 ore ago

Cod galben de ploi si grindina in mai multe zone din tara. Ciclonul care a facut ravagii in vestul Europei ameninta si Romania

Ciclonul care a lovit Europa se apropie de Romania, dar vestea buna este ca acesta…

3 ore ago

Razboi hibrid. Rusia a alimentat tensiunile din Noua Caledonie, Franta si-a trimis acolo trupele de elita – Video

Parisul a trimis unitati de elita in Noua Caledonie pentru a recupera drumul de la…

4 ore ago

Doua rachete rusesti au lovit, astazi la pranz, un centru de recreere de langa Harkov. Cel putin cinci civili morti si 16 raniti

Cel putin cinci persoane au fost ucise si 16 ranite, duminica, intr-o zona de recreere…

3 ore ago

Flota ruseasca a Marii Negre, lovita din nou. Ucrainenii au distrus dragorul „Kovrovets”

Inca o nava a Flotei Marii Negre a Federatiei Ruse a fost atacata, relateaza site-ul…

4 ore ago