Actorul Marius Manole implineste azi 45 de ani. El s-a nascut la Iasi si a debutat la Focsani

life

Actorul Marius Manole s-a nascut la 4 octombrie 1978, la Iasi. A absolvit, in 2001, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi, sectia Actorie, la clasa profesor Emil Coseriu si Cornelia Gheorghe. A urmat, apoi, in perioada 2002-2003, cursurile Sectiei de Coregrafie de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „Ion Luca Caragiale” din Bucuresti. De asemenea, a participat la stagiile din cadrul Academiei Itinerante „Andrei Serban”, la Horezu si la New York, atelier realizat de ICR New York cu sprijinul ICR Bucuresti, in 2009, dupa cum noteaza site-ul https://theatrum.ro/.

A jucat, pentru prima data, pe scena Teatrului Municipal din Focsani (2001-2002), in piesa „Buzunarul cu paine” de Matei Visniec, regia Attila Szabo si a semnat coregrafia pentru „Femeia din manuscris” de Lia Bugnar, regia Gina Lazar.

Marius Manole a debutat pe scena Teatrului „Maria Filotti” din Braila, in 2002, cu rolul Paulie in piesa „Drept ca o linie” de Luis Alfaro, in regia lui Radu Apostol. Pana in 2004, a mai jucat in spectacolele: „Comedia erorilor” de William Shakespeare, regia Attila Szabo, in rolul Dromio din Efes; „Caragiale…Fantasticul” dupa I.L. Caragiale, regia Constantin Codrescu, in rolul Prichindel; „Plaja” de Peter Asmussen, regia Radu Afrim, in rolul Proprietarul; „Angajare de clovn” de Matei Visniec, regia Radu Nichifor, in rolul Nicolo, potrivit site-ului https://www.tnb.ro/.

A continuat sa-si construiasca cariera la Teatrul National din Bucuresti, unde a jucat in zeci de spectacole, intre care amintim: „Visul unei nopti de vara” de W. Shakespeare (regia Felix Alexa, 2003), „Inima de caine” de Mihail Bulgakov (regia Yuri Kordonsky, 2005), „Burghezul gentilom” dupa J.B.P. Moliere (regia Petrica Ionescu, 2006), „Iubiri interzise” de Yukio Mishima (regia Issey Takizawa, 2007), „Livada de visini” de A.P. Cehov (regia Felix Alexa, 2010), „Vizita batranei doamne” de Friedrich Durrenmatt (regia Alexander Morfov, 2011), „Doua loturi” de I.L. Caragiale (regia Alexandru Dabija, 2012), „Butoiul cu pulbere” de Dejan Dukovski (regia Felix Alexa, 2014), „Memoria apei” de Shelagh Stephenson (regia Erwin Simsensohn, 2016), „Regele Lear” de W. Shakespeare (regia David Doiashvili, 2016), „Crima din strada Lourcine” de Eugene Labiche (regia Felix Alexa, 2017), „Romeo si Julieta” dupa W.Shakespeare (regia Yuri Kordonsky, 2018), „Padurea spanzuratilor” dupa Liviu Rebreanu (regia Radu Afrim, 2018), „Trei surori. Un scenariu (ne)firesc de liber”, dupa Cehov (regia Radu Afrim, 2019), „Casa de la tara” de Donald Margulies (regia Claudiu Goga, 2022), „Cei drepti” de Albert Camus (regia Mihai Maniutiu, 2022), „Repetitie pentru o lume mai buna”, dramatizare de Mihai Radu si Ionut Sociu dupa romanul omonim de Mihai Radu (regia Radu Afrim, 2023).

In Bucuresti a mai jucat la: Teatrul Act („Vanilla Skype”, text si regie Catalin Stefanescu, 2015 s.a.); Teatrul de Comedie („Masculin-feminin”, text si regie Lia Bugnar, 2013; „Ioana si focul” de Matei Visniec, regia Catalina Buzoianu, 2008); Teatrul Metropolis (”Peretele” de Lia Bugnar, regia Lia Bugnar, 2014, „Spitalul comunal” de Hristo Boicev, regia Felix Alexa, 2012 s.a.); Theatrum Mundi („Pietonul si furia” de Eugene Ionesco, regia Alexander Hausvater, 2003); Teatrul „Lucia Sturza Bulandra” („Richard al III-lea” de William Shakespeare, regia Andrei Serban, 2019 etc.); ARCUB („Insemnarile unui nebun” de Nikolai Gogol, regia Felix Alexa, 2013 s.a.); Teatrul Odeon („Republica Melania”, de Irina Nechit (regia Gelu Colceag, 2023 s.a.); Godot Cafe Teatru („Crema de zahar ars. Astazi ii spunem dragoste”, autor si regia Iris Spiridon, 2014 etc.); Teatrul Luni, Green Hours („O piesa desantata” de Lia Bugnar, regia Dorina Chiriac, 2012).

De asemenea, publicul iubitor de teatru l-a putut vedea jucand sau semnand coregrafii si pe scenele unor teatre din tara, intre care: Teatrul National „Vasile Alecsandri” Iasi (coregrafie pentru „Tinerete fara batranete” de Petre Ispirescu, regia Teodor Corban, 2010), Teatrul Municipal Targoviste („Romeo si Julieta” de W. Shakespeare, regia Kemal Basar, 2007), Opera Romana Timisoara („Povestea soldatului” de Igor Stravinsky, regia Ion Ardeal Ieremia, 2006), Teatrul Tatarasi Iasi (miscarea scenica pentru „Morti si Vii” de Stefan Caraman, regia Ion Sapdaru, 2005), Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galati (coregrafia pentru „A saptea kafana”, regia Alexandru Berceanu, 2004), Teatrul „Andrei Muresanu” (TAM) din Sfantu Gheorghe („Consimtamant”, regia Radu Afrim, 2021) s.a.

Actor apreciat, Marius Manole a fost distribuit si in filme: „Heatwave” (regia Mirel Bran, 2009), „Luna verde” (regia Alexa Visarion, 2009), „Ursica 2 – Bibliotheque Pascale” (regia Szalbocs Hajdu, 2010), „The Scream” (regia Mirel Bran, 2010); „2+2” (regia Thomas Ciulei, 2012), „Undeva la Palilula” (regia Silviu Purcarete, 2012). A fost Patrick in serialul „Martor fara voie” (regia Andy Lupu, Antena 1, 2006) si l-a interpretat pe Rica Venturiano in spectacolul ”O noapte furtunoasa” de I.L. Caragiale, la Teatrul National de Televiziune (regia Mihai Manolescu, 2013). A mai jucat in filmul TV „Reflex”, in regia Andrei Chiriac (2012).

Intre premiile decernate de-a lungul timpului se afla: Marele premiu pentru „Drept ca o linie” la Festivalul de Teatru Imagine (2002); Premiul special pentru „Drept ca o linie” la Festivalul de Teatru Contemporan Brasov (2002); Premiul pentru „Tineri Creatori” acordat de Ministerul Culturii si Cultelor pentru rolul Puck in „Visul unei nopti de vara” de W.Shakespeare (2003); Premiul FestCo pentru rolul secundar Paul – „Sta sa ploua”, Teatrul LUNI, Green Hours (2007); Premiul FestCo pentru rolul principal din „Ioana si focul” de la Teatrul de Comedie (ex aequo Constantin Cojocaru pentru „Mansarda la Paris”), 2009; Premiul UNITER pentru Cel mai bun actor in rol secundar pentru rolurile „Batranica apatica” si „Actorul” din spectacolul „Intre noi e totul bine”, regia Radu Afrim (2016). A avut o nominalizare la UNITER pentru debut (rolul Paulie din „Drept ca o linie”) si o nominalizare la UNITER pentru Cel mai bun actor in rolul „Sarikov, Tipograf Tipografovici” – „Inima de caine” dupa Mihail Bulgakov, regia Yuriy Kordonskiy (2006), conform https://www.tnb.ro/.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, i-a acordat Ordinul ‘Meritul Cultural’ in grad de Cavaler, categoria D – ‘Arta spectacolului’, actorului Marius Manole, in cadrul unei ceremonii desfasurate in Sala Unirii a Palatului Cotroceni, 2016.

La 22 decembrie 2020, Marius Manole a jucat in comedia romantica „Fa-mi loc!”, cu Medeea Marinescu, care a fost prezentata intr-o reprezentatie live online. In aprilie 2021, actorul s-a aflat pentru prima data pe scena teatrului din Craiova, unde a jucat intr-un spectacol inedit in regia lui Radu Afrim. Cu acest „one-man show” a fost inchisa seria celor 100 de episoade ale proiectul international „Hektomeron” al Teatrului National „Marin Sorescu” din Craiova, un amplu proiect teatral urmarit online de spectatorii din intreaga lume, in perioada ianuarie-aprilie.

Marius Manole a revenit la Iasi, pe scena Ateneului National, in mai 2023, cu rolul principal in comedia franceza „Prenumele”, de Matthieu Delaporte si Alexandre de la Patelliere. Tot in 2023, in luna martie, a fost prezentat, in premiera, spectacolul „All Inclusive” de Alexandru Popa, la Teatrul de stat „Regina Maria”.

In dimineata zilei de 14 august 2023, actorul a sustinut un moment recitativ in cadrul recitalului Corului National de Camera „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, un recital in premiera absoluta la rasaritul soarelui, pe malul marii, la Constanta, in cadrul caruia au fost prezentate compozitii corale romanesti semnate de Corneliu Cezar, Mihai Moldovan si Sabin Pautza.

In stagiunea curenta a Teatrului National „I.L.Caragiale”, care s-a deschis la 17 septembrie 2023, actorul Marius Manole joaca, intre altele, in premierele „Gertrude” a lui Radu F. Alexandru, in regia lui Silviu Purcarete si „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht (scenografia Liliana Cenean si Stefan Caragiu, coregrafia si miscarea scenica Roxana Colceag), in regia lui Gelu Colceag, potrivit https://www.tnb.ro/.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: