Actualele legi ale justitiei, atat de atacate de cuplul Dragnea-Tariceanu, situeaza Romania in topul tarilor care au aderat la principiile statului de drept

news

Romania ocupa locul 29 in „Indexul Statului de Drept 2018”, care masoara nivelul la care 113 tari din intreaga lume adera la principiile statului de drept si care este realizat de World Justice Project, o organizatie independenta multidisciplinara, avand drept obiectiv progresul in ceea ce priveste statul de drept in intreaga lume.

Raportul, bazat pe un sondaj care a vizat 1.000 de repondenti din fiecare tara si un chestionar care a implicat experti calificati si activisti pentru drepturile omului se doreste un instrument cantitativ pentru masurarea respectarii statului de drept.

Clasamentul are in vedere opt factori: constrangeri asupra puterii guvernului, absenta coruptiei, un guvern deschis/transparent, drepturi fundamentale, ordine si securitate, aplicarea corecta a legii, justitia civila si penala.

Dintre tarile balcanice, Romania, aflata pe locul 29, este printre statele situate pe o pozitie foarte buna, fiind surclasata doar de Slovenia, care se afla pe locul 26, infomeaza news.ro. Croatia ocupa locul 35, iar Bulgaria, Bosnia si Macedonia sunt vecine de clasament pe locurile 55, 56 si 57. Pe locul 76 se afla Serbia, tara balcanica cel mai slab clasata.

In clasamentul mondial, Danemarca ocupa primul loc fiind urmata de Suedia, Norvegia si Finlanda, iar Venezuela se afla pe ultima pozitie.

Marea Britanie a iesit din top 10, ocupand locul 11 iar Polonia ocupa pozitia 25.

Rusia se afla pe locul 89, cu un loc in fata Turciei, iar Filipine este tara care a cazut cele mai multe locuri, 18, pana pe locul 88.

Raportul releva, de asemenea, ca respectarea drepturilor fundamentale ale omului a scazut in aproape doua treimi dintre cele 113 tari analizate, in contextul cresterii la nivel global a nationalismului autoritar.

Profesorul de la Yale Samuel Moyn a declarat ca „toate semnele sunt pentru o criza nu numai a drepturilor omului, dar si pentru miscarile care sustin aceste drepturi”. „In multe tari, aceste drepturi fundamentale sunt victime ale unei economi aflate in plina globalizare in care numai cei bogati au de castigat”, a adaugat el.

In 71 dintre cele 113 tari, increderea oamenilor ca le sunt protejate drepturile fundamentale a scazut fata de ultimul sondaj efectuat.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: