Acum avem prea multe gaze?

externe

Ramasa fara gazele rusesti pe care s-a bazat mult timp, Europa s-a grabit sa importe din intreaga lume iar acum, combinatia intre vremea neobisnuit de calda si livrarile mari de gaze lichefiate face ca depozitele sa fie aproape pline inainte de venirea iernii, scrie agentia Bloomberg, citata de Agerpres.

Exista in continuare riscuri pentru perioada urmatoare, in conditiile in care un val de frig ar putea obliga Europa sa recurga la gazele din depozite. In plus, guvernele din regiune urmaresc cu atentie amenintarile cu privire la posibile sabotaje ale unor active energetice care ar putea perturba piata.

Dar cu toate acestea, la finele lunii octombrie, continentul european este intr-o pozitie mai buna decat sperau decidentii.

In paralel, preturile la gaze sunt la cel mai scazut nivel inregistrat in ultimele patru luni, chiar daca cotatiile futures pentru luna februarie sunt cu 44% peste cele din luna noiembrie, ceea ce arata ca piata se asteapta ca problemele pe partea de oferta sa persiste.

Toate acestea inseamna ca reducerea cantitatii de gaze utilizate ramane esentiala.

„Capacitatea Europei de a face fata unor crize paralele in domeniul electricitatii si gazelor naturale, in urmatorii doi ani, depinde in mare parte de capacitatea sa de a reduce cererea. Credem ca aceasta criza este departe de sfarsit”, sustin analistii de la Timera Energy.

Pentru moment insa, navele incarcate cu gaze lichefiate continua sa soseasca.

Potrivit Bloomberg, in cursul acestei luni Europa de Nord-Vest ar urma sa primeasca 82 de tancuri cu gaze lichefiate, cu 19% mai multe decat in septembrie. Si mai multe vase stau mai mult la asa-numitele facilitati plutitoare de stocare in asteptarea unor preturi mai mari dar si pentru ca exista capacitati limitate de a primi combustibil, sustine brokerul de nave Fearnleys A/S.

Insa chiar daca preturile scad pentru moment, cererea venita din Asia ar putea sa creasca iar Rusia ar putea pune punct livrarilor de gaze care tranziteaza Ucraina, fie intentionat fie din cauza deteriorarii infrastructurilor in contextul continuarii luptelor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: