Turcia a DOBORAT un avion al RUSIEI. Video cu avionul in flacari

news

Aviatia turca a doborat marti un avion militar care a incalcat spatiul aerian al Turciei in apropiere de frontiera sa cu Siria, au relatat posturile de televiziune NTV si CNN-Turk, citand surse militare turce.

Postul de televiziune CNN-Turk, citat de portalul rus Gazeta.ru, relatase anterior ca acesta era un avion de vanatoare rus. Presedintia turca a anuntat ulterior ca avionul doborat este unul rus, informatie confirmata si de Moscova, potrivit AFP.

Imagini difuzate de cele doua televiziuni au aratat cum avionul militar este in picaj, cuprins de flacari, si se prabuseste intr-o zona montana din Siria, in apropierea frontierei cu Turcia, langa provincia turca Hatay (sud).

La solicitarea agentiei France Presse, un responsabil turc a precizat ca autoritatile incearca sa identifice „carei tari ii apartine acest avion” doborat de avioane turce F-16.

Premierul turc Ahmet Davutoglu, care a convocat o reuniune de urgenta cu seful Statului Major, Hulusi Akar, si cu ministrul de externe Feridun Sinirlioglu a decis ca Ankara sa sesizeze NATO si ONU cu privire la incidentul de la frontiera turco-siriana.

Potrivit CNN Turk, cei doi piloti care se aflau la bordul avionului de vanatoare doborat au reusit sa se catapulteze, pe teritoriul Siriei, mentioneaza Agerpres.

De la inceputul interventiei militare ruse in Siria in sprijinul regimului presedintelui Bashar al-Assad, la sfarsitul lunii septembrie, incidentele de frontiera s-au inmultit intre Ankara si Moscova.

La 3 octombrie, avioane de vanatoare turce au interceptat un avion militar rus angajat in Siria, care incalcase spatiul aerian al Turciei si care a fost fortat sa se intoarca. Moscova a invocat atunci ‘conditii meteo nefavorabile’.

Armata turca a doborat la 16 octombrie o drona de fabricatie rusa, care patrunsese in spatiul aerian al Turciei.
Tensiunile intre cele doua tari au crescut in ultimele zile, dupa o serie de bombardamente ruse care, potrivit Ankarei, au vizat localitati turcofone in Siria. Turcia l-a convocat vineri pe ambasadorul Rusiei la Ankara pentru a protesta fata de ‘consecintele serioase’ ale acestei operatiuni.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,


Comentarii: