„Acum este limpede, guvernul roman este cel care dezinformeaza. Oficialii UE nu sunt prosti”. Reactie dura de la Bruxelles dupa anuntul lui Tudorel Toader legat de Kovesi

politica

Europarlamentarul socialist Maria Gomes acuza guvernul socialist de la Bucuresti ca dezinformeaza, „pretinzand ca aceasta reforma a justitiei nu are nimic de-a face cu lupta anticoruptie”.

„Am avut deja o discutie, cand ministrul Justitiei a venit in Parlamentul European acum cateva saptamani, dar a fost o discutie timida. Foarte putini oameni au ridicat intr-adevar problema coruptiei. Au tinut-o intruna cu sarada aceasta cum ca ar fi vorba doar de a curata justitia de ingerintele serviciilor secrete. A fost evident ca era vorba si despre coruptie, iar acum odata cu aceasta mutare din partea Guvernului roman devine limpede”, a comentat Gomes la RFI decizia lui Tudorel Toader de a cere revocarea lui Kovesi.

Ea a mentionat ca nu este surprinsa de anuntul lui Tudorel Toader.

 

„Regret ca ministrul Justitiei a propus acest lucru, dar nu pot spune ca ma surprinde, pentru ca atunci cand am avut dezbaterea recenta din Parlamentul European, la care a fost prezent si ministrul, multi dintre colegii mei romani mi-au spus ca e vorba de reformarea sistemului judiciar si de curatarea lui de interferentele serviciilor secrete, dar mi s-a parut ca era de fapt vorba de reprimarea luptei anticoruptie. Asta a fost perceptia mea, bazata pe ce am vazut si pe ce am discutat cu diverse ONG-uri din Romania si vazand ce descoperiri faceau jurnalistii.

Prin urmare, nu prea sunt surprinsa. Demonstreaza ceea ce cred eu si anume ca aceste schimbari din sistemul judiciar, desi o parte dintre ele ar putea fi justificate si utile, ar putea fi doar un pretext pentru a bloca lupta anticoruptie. DNA a facut o treaba foarte importanta, lucru recunoscut de toata lumea. Ministrul sau Guvernul nu pot insa face un lucru si anume sa nu tina cont de ancheta OLAF, care evidentiaza niste acuzatii de coruptie foarte grave impotriva liderului partidului aflat la Putere, domnul Liviu Dragnea (…). Consider ca nu putem continua sa inchidem ochii in fata acestei chestiuni cruciale”, a mai spus Gomes.

Europarlamentarul a acuzat apoi guvernul roman de dezinformare.

„Daca cineva ii dezinformeaza pe oficialii europeni, Guvernul Romaniei este cel care face asta, pretinzand ca aceasta reforma a justitiei nu are nimic de-a face cu lupta anticoruptie si omitand faptul ca exista o ancheta foarte serioasa a OLAF, care lanseaza acuzatii foarte grave la adresa multor oameni din Romania din diverse zone ale administratiei, dar in special in partidul de guvernare, condus de domnul Liviu Dragnea. Cred ca nu doar cetatenii romani au o problema.

Si noi in familia socialistilor avem o problema daca nu putem sa vedem si sa cerem responsabilitate din partea unui partid, a unui Guvern, care e controlat intrucatva de un individ care este acuzat de coruptie atat de autoritatile nationale, cat si de cele europene. Deci nu cred ca exista o dezinformare, ci tentative de dezinformare a oficialilor europeni, dar oficialii europeni nu sunt prosti, ei obtin informatii din multe surse din Romania. Este si cazul meu. Sunt in contact cu societatea civila din Romania.

Sunt convinsa ca si in randul social-democratilor exista multi oameni care resping vehement coruptia. Coruptia nu este o problema care afecteaza doar partidele din Romania, ci de oriunde. Este crucial ca oamenii care se declara impotriva coruptiei, care stiu ca exista coruptie sa iasa in fata si sa vorbeasca impotriva coruptiei. Nu putem tolera coruptia, nu putem inchide ochii. E o problema de credibilitate”, a subliniat Gomes.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: