Acum este oficial: fortele speciale ale SUA au intrat in actiune in Siria, in inima bastionului ISIS. Cati soldati americani sunt implicati in lupte

externe

Consilieri militari americani actioneaza in inima orasului Raqqa, ultimul bastion al gruparii jihadiste Stat Islamic (SI) in Siria, a afirmat miercuri un purtator de cuvant al armatei americane, citat de AFP, scrie Agerpres.

Soldatii, in marea lor majoritate membri ai fortelor speciale, indeplinesc o misiune de „consiliere si asistenta” a luptatorilor din Fortele Democratice Siriene (FDS, antijihadiste), a precizat colonelul Ryan Dillon, subliniind ca acestia nu lupta in mod direct, ci coordoneaza in special loviturile aeriene.

Acesti soldati se gasesc astfel mai aproape de lupte decat fortele americane care asista armata irakiana la Mosul. „Ei sunt mult mai expusi la contactul cu inamicul decat in Irak”, a declarat Ryan Dillon.

Ofensiva pentru recucerirea Raqqa de la gruparea jihadista a inceput in noiembrie. Pe 6 iunie, luptatorii din FDS — o alianta de combatanti kurzi si arabi — au intrat in Raqqa. Din iulie, acestia au facut brese in zidul care inconjoara orasul vechi din Raqqa, ultimul mare fief urban al organizatiei jihadiste in Siria.

Potrivit lui Ryan Dillon, SI utilizeaza din ce in ce mai mult drone incarcate cu explozibil, o tactica folosita de asemenea la Mosul.

Armata americana ramane discreta asupra prezentei sale exacte in Siria, dar deja a dezvaluit ca circa 500 de membri ai fortelor speciale se afla pe teren pentru a forma si sustine FDS.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,


Comentarii: