Acum este randul sefei ICCJ. Guvernarea infractionala a livrat Antenei 3 documente confidentiale ale Inspectiei Judiciare despre Cristina Tarcea

politica

Antena 3, post de propaganda al PSD, a prezentat, duminica seara, un document confidential redactat de Inspectia Judiciara prin care judecatoarea Cristina Tarcea, sefa Curtii Supreme, este acuzata de abateri disciplinare. Ministrul Justitiei a indicat apoi cum Tarcea poate fi demisa din fruntea ICCJ.

Documentul prin care Inspectia Judiciara a pornit o actiune disciplinara impotriva sefei ICCJ a fost prezentat de Mihai Gadea.

Inspectorii judiciari sustin ca presedintele Inalte Curti a refuzat nejustificat sa indeplineasca indatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de doi si cinci judecatori.

”Ca urmare, refuzul presedintelui instantei supreme de a aplica noile dispozitii legale are drept consecinta nelegala compunere a completurilor de 5 judecitori in cauzele inregistrate dupa 23 iulie 2018, punand in discutie insasi independenta si impartialitatea acestora, incalcandu-se astfel garantia dreptului la un proces echitabil, respectiv instanta prevazuta in lege”, se arata in document.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat apoi intr-o interventie telefonica ca in opinia sa ”este exclusa eroarea” la fosta si actuala presedinta a ICCJ, Livia Stanciu si Cristina Tarcea, la formarea completurilor de cinci judecatori la instanta suprema si ca a fost „o evidenta sfidare”. ”De principiu, fiecare trebuie sa raspunda in limita faptelor sau actelor pe care le-a comis. (…) Ele sunt si mai grave cand sunt comise pentru a incalca drepturile si libertatile cuiva”, a mai afirmat Toader.

Intrebat daca se poate vorbi de o eroare, de faptul ca nu au inteles legea Livia Stanciu si Cristina Tarcea, atunci cand au constituit completurile de cinci judecatori, Tudorel Toader a afirmat: ”Eu n-as vorbi de cuvantul eroare, ca judecatorii la nivelul acela nu pot fi in eroare. Dupa parerea mea eroarea este exclusa, dupa parerea mea a fost o evidenta sfidare. (…) Daca nici a treia oara judecatorii din suprem nu au inteles, permiteti-mi sa spun ca suntem intr-o atitudine de sfidare”.

Ministrul Justitiei a mai spus ca e regretabil ceea ce se intampla, faptul ca atatea hotarari judecatoresti definitive sunt supuse procesului de contestatie in anulare.

”Constituirea completurilor este de ordine publica. Ea e lovita de nulitate absoluta. Nu poti sa spui sa ramana condamnat chiar daca l-a judecat un complet ilegal constituit”, a adaugat Toader, citat de news.ro.

Intrebat daca nu ar trebui sa si raspunda pentru acest lucru Livia Stanciu si Cristina Tarcea, ministrul a afirmat: ”De principiu fiecare trebuie sa raspunda in limita faptelor sau actelor pe care le-a comis. (…) Ele sunt si mai grave cand sunt comise pentru a incalca drepturile si libertatile cuiva. (…) Ministrul nu face ancheta, de aceea am solicitat acea sectie speciala, iar orice roman care e nemultumit de activitatea un magistrat n-are decat sa se adreseze Inspectiei Judiciare”.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: