„Acum vor incerca sa faca raul cel mai mare. Nu se vor da in laturi de la nimic si vor invoca suveranitatea”. PSD nu s-a potolit, se anunta asaltul final impotriva Justitiei

politica

Deputatul USR Stelian Ion, membru in Comisia Iordache de modificare a legilor justitiei, anunta ca PSD se pregateste sa atace codurile penale. „Aici e miza lor de viata si de moarte”, spune Ion.

„In privinta Codurilor Penal si de Procedura Penala, nu cred ca vor face niciun pas inapoi, aici e miza lor de viata si de moarte. Acum vor incerca sa faca raul cel mai mare. Nu se vor da in laturi de la nimic si vor invoca suveranitatea, dupa cum auzim deja. Dar cand intri in UE renunti de buna voie la o parte de suveranitate, ceea ce inseamna ca nu poti face orice fara sa te consulti macar cu partenerii, sa obtii un aviz al Comisiei de la Venetia”, spune deputatul USR intr-un interviu pentru ziare.com.

El a mentionat ca amendamentele scandaloase din proiectul de modificare a codurilor penale nu au fost aruncate la cos, asa cum sustineau reprezentantii PSD.

„Nici gand sa fie aruncat. E ca o grenada careia i s-a scos cuiul si a ramas pe masa. Implementarea acestei directive (prezumtia de nevinovatie – n.red.) serveste ca pretext pentru modificarea substantiala a celor doua coduri.

In mod normal ar trebui modificate doar cateva articole din CPP. Exista un proiect al Ministerului Justitiei, trecut tacit de Senat, referitor la aceasta directiva, care vizeaza doar vreo 2-3 modificari. Toate celelalte modificari din proiectul de la comisia speciala nu au nicio legatura cu prezumtia de nevinovatie. Culmea e ca, desi are acel proiect propriu, ministrul a depus amendamente la acest proiect”, adauga Stelian Ion.

Abuzul in serviciu va fi una dintre tintele principale ale PSD.

„Sunt vreo 20 de variante de amendamente in acest moment, dar PSD, care a deschis discutia, nu a venit cu o forma concreta. Abuzul in serviciu e o miza foarte mare pentru PSD si nu numai. Ma astept sa existe un atac frontal si sa reconfigureze aceasta infractiune, desi initial au invocat cele doua decizii ale CCR si introducerea unui prag valoric. Vreau sa avertizez ca exista posibilitatea reala sa nu fie propus un prag, dar varianta finala sa fie mai rea decat daca ar fi fost introdus un asemenea prag.

Sa se puna niste conditii greu de indeplinit in practica pentru existenta infractiunii. Sa fie legata existenta abuzului de intentia de a procura un folos material pentru sine, in ultima varianta pe care am auzit-o. Practic e foarte greu de dovedit aceasta intentie. Si vom asista la incalcari grave ale legii fara a putea face nimic.

Daca OUG 13 a fost o palma peste obrazul justitiei, acum avem de-a face cu o agresiune cu mult mai grava cu pumnii si picioarele asupra justitiei care trebuie pusa la pamant. Daca ti-ai propus un astfel de atac, strategic vorbind, dai tot ce poti, mergi pana in panzele albe, modifici tot. De la un punct incolo nu se mai contorizeaza numarul pumnilor si al picioarelor, oamenii nu mai stiu daca e vorba de 5 sau 10 articole, incepe un haos, atacul devine o chestiune abstracta si se banalizeaza. Deja lumea nu mai reactioneaza ca la OUG 13”, avertizeaza Stelian Ion.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: