Acuzat ca ar fi „SLUGA” Bruxellesului, Ciolos raspunde: „Ma doare sufletul sa vad ca oamenii onesti ii cred pe mincinosi”

politica

Romania este parte a Uniunii Europene, nu o anexa si daca in unele cazuri romanii nu reusesc sa isi impuna punctul de vedere, este probabil pentru ca nu au facut efortul sa inteleaga suficient de bine cum functioneaza lucrurile, a afirmat, duminica, intr-un interviu la Radio Romania Actualitati, premierul Dacian Ciolos.

El a vorbit despre comentariile din presa vizavi de faptul ca a fost trimis de la Bruxelles impreuna cu „o trupa de oameni de acolo ca sa impuna Romaniei vointa Bruxelles-ului”.

„Daca astfel de declaratii prind, inseamna ca cei sapte-opt ani care au trecut de la aderare au trecut aproape degeaba, in sensul ca inca nu am inteles ca ceea ce am cerut noi in Romania, sa fim parte a Uniunii Europene, s-a intamplat si ca nu ne asumam lucruri pe care noi le-am cerut din ’90 incoace. Romania este parte a UE, si nu este o anexa a Uniunii Europene — si daca in unele cazuri nu reusim sa ne impunem punctul de vedere acolo, este probabil pentru ca nu am facut efortul sa intelegem suficient de bine cum functioneaza lucrurile si sa vedem, de exemplu, de ce Polonia poate mai bine sa isi impuna punctul de vedere decat Romania acolo sau, eu stiu, alte noi state membre, pentru ca eu nu vad ce interes ar avea Uniunea Europeana atat timp cat Romania are voturi acolo si este partea Uniunii Europene sa impuna ceva Romaniei”, a explicat Ciolos, citat de Agerpres.

El a subliniat ca Romania a vrut sa fie parte a Uniunii Europene, pentru ca a vrut ca societatea romaneasca sa evolueze intr-o anumita directie.

„Cred ca este important sa intelegem ca, daca am vrut sa fim parte a Uniunii Europene, este pentru ca am vrut ca societatea romaneasca sa evolueze intr-o anumita directie. Atunci cand consideram ca Uniunea Europeana are niste reguli care nu corespund cu credintele noastre, cu obiectivele noastre, este important nu sa stam doar in fata unui microfon in presa in Romania si sa criticam Uniunea Europeana, ci sa ne folosim toate instrumentele pe care le avem la dispozitie cu demnitate, cu fermitate, cu claritate, cautandu-ne aliati in interiorul Uniunii Europene si sa explicam lucrurile respective”, a adaugat Ciolos.

Premierul a criticat ideea vehiculata in spatiul public potrivit careia in perioada cat a fost comisar european pentru Agricultura nu ar fi lucrat pentru Romania si a evidentiat ca aplicarea Politicii Agricole Comune a insemnat mai putini bani pentru tarile occidentale si mai multi pentru state din est.

„Altfel spus, bugetul alocat li se reduce de la un an la altul si, pe de alta parte, Romania si alte tari din Europa de Est castiga bani, deci alocarea bugetara creste. Sigur ca exista aceasta diferenta de subventii inca, dar ceea ce am putut sa fac este sa incep sa schimb tendinta. Aceste lucruri, din pacate, nu se spun. Sigur, eu nu vreau ca cineva sa ma laude sau sa spuna ca am facut minuni acolo. N-am facut minuni. Am facut ceea ce mi-a permis postul de comisar. Am tinut cont de locul de unde vin, am stiut ce nevoi sunt aici si atat cat mi-a stat in putere am facut aceste schimbari, pe care mi le asum, dar, sigur, ma doare si pe mine sufletul cand vad nu atat ca unii oameni mint, ci ca oameni onesti, oameni cinstiti ii cred fara sa verifice, pentru ca atat ar fi suficient, sa verifice oamenii, sa caute pe internet si sa vada ce s-a intamplat de fapt”, a aratat Ciolos.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: