Acuzatie SOC de la varful UE: „Valul de refugiati este un RAZBOI hibrid impotriva Europei”

news

Unele state din vecinatatea Uniunii Europene folosesc refugiatii ca pe o arma intr-un razboi hibrid pe care l-au pornit impotriva blocului comunitar cu scopul de a obtine favoruri din partea acestuia, a declarat marti presedintele Consiliului European, Donald Tusk, care a criticat totodata decizia cancelarului Angela Merkel de a deschide granitele Germaniei pentru solicitantii de azil sirieni, scrie publicatia The Telegraph.

Aceste comentarii neasteptate au fost facute de Tusk dupa anuntarea unui acord intre Uniunea Europeana si Turcia, ce prevede sporirea asistentei financiare acordate Ankarei si preluarea de catre UE a unor refugiati din Turcia, guvernul turc angajandu-se in schimb sa deschida sase noi tabere de refugiati. Acordul nu indica numarul refugiatilor care ar urma sa fie preluati din Turcia, mentionand doar ca statele UE vor sustine ‘programele si schemele de reinstalare’ pentru acesti noi refugiati, dar surse neprecizate citate de The Telegraph vorbesc despre circa o jumatate de milion de persoane.

Totusi, unele surse afirma ca remarcile lui Tusk nu au fost o aluzie la Turcia, ci o referire la actuali sau fosti lideri din regiune, cum a fost cazul fostului presedinte libian Muammar Gaddafi, care a amenintat UE ca, daca nu ii acorda ajutoare financiare, va lasa imigrantii ilegali din Africa sa patrunda in Europa, astfel ca acest continent va deveni ‘negru’. De altfel, acum Libia chiar este ruta principala folosita de imigrantii africani pentru a ajunge in Europa, ei trecand prin aceasta tara, unde domneste haosul si unde nu exista o autoritatea statala, si traverseaza apoi Marea Mediterana cu ajutorul ambarcatiunilor puse la dispozitie de traficanti.

Dar chiar daca declaratia presedintelui Consiliului European nu vizeaza Turcia, la Bruxelles se constata tot mai multa frustrare dupa incheierea vizitei presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, intrucat acesta a refuzat sa garanteze securizarea frontierelor maritime ale tarii sale cu Grecia, desi liderii europeni sunt convinsi ca guvernul de la Ankara ar putea sa se achite cu usurinta de o asemenea sarcina. Conform ultimelor date, de la inceputul anului peste 310.000 de refugiati arabi si asiatici au ajuns in Grecia dupa ce au traversat Marea Egee venind dinspre Turcia, in timp ce autoritatile turce au impiedicat doar vreo cateva zeci de mii de refugiati sa patrunda in spatiul comunitar.

Potrivit The Telegraph, citat de Agerpres, Donald Tusk a afirmat in fata europarlamentarilor ca ‘multi dintre vecinii nostri privesc cu satisfactie la problemele noastre’ si vor sa obtina favoruri in schimbul opririi valului de refugiati. Pentru noi, refugiatii sunt oameni care chiar au nevoie de ajutor, dar in jurul nostru exista si forte pentru care valul de refugiati este doar o afacere murdara ori un pretext de targuiala politica ieftina, a explicat el.

Prin urmare, ‘treptat devenim martorii nasterii unei noi forme de presiune politica, iar unii vorbesc chiar despre un nou tip de razboi hibrid, in care valurile migratorii devin un instrument, o arma impotriva vecinilor. Acest lucru necesita din partea noastra o deosebita sensibilitate si responsabilitate’, a avertizat presedintele Consiliului European.

Pe de alta parte, el a criticat-o si pe Angela Merkel pentru decizia acesteia de a permite sirienilor sa ceara azil in Germania, desi in drumul lor catre aceasta tara au mai traversat si alte state ale blocului comunitar. Politica de ‘bun venit’ (‘Wilkommen Politik’) promovata de Germania este un ‘magnet’ pentru ‘milioane’ de afgani si pakistanezi, a fost un ‘frumos gest moral’, dar Angela Merkel se afla acum in fata unui ‘examen al responsabilitatii pentru protejarea comunitatii politice a Europei si a frontierelor sale externe’, a indicat Donald Tusk.

Presedintele Consiliului European a insistat mai departe pe aceasta ultima idee, atentionand ca, daca frontierele externe ale UE nu vor fi securizate, spatiul de libera circulatie Schengen se va prabusi, iar teama ce se va amplifica in randul populatiei europene va favoriza ascensiunea partidelor radicale.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: