Acuzatii din Turcia: CIA s-a intalnit in secret cu lideri ai ISIS. Ce s-a discutat

externe

Mai multi agenti americani ai CIA s-ar fi intalnit anul trecut, in noiembrie, cu membri ai gruparii Stat Islamic. 7 reprezentanti ai serviciilor secrete americane, care actionau in Irak, au avut doua intalniri cu unul dintre liderii ISIS, Abu Ahmed al-Alwani, care a condus armata irakiana in vremea lui Sadam Hussein.

Conform unei stiri neconfirmate, se stia ca acesta fusese omorat la sfarsitul lui 2014 de un raid aerian al coalitiei antijihadiste conduse de SUA, scrie BGNES, citand publicatia turca Yeni Safak.

Prima intalnire dintre ISIS si SUA s-a desfasurat pe 7 noiembrie, cu mijlocirea tribului Shammar, iar a doua, pe 3 februarie, prin intermediul tribului Jiburi, in apropiere de Kirkuk.

Prima data se discutase ca a doua intalnire sa fie intermediata de un alt trib din apropierea granitei cu Turcia, insa, pentru a fi evitata scurgerea de informatii catre Ankara, aceasta locatie a fost abandonata.

SUA voiau sa creeze conditiile unei colaborari cu fosti membri ai partidului Baas, formatiunea politica care l-a propulsat pe Saddam Hussein in fruntea Irakului. Totodata, SUA au incercat sa atraga de partea lor alte formatiuni din cadrul ISIS in randurile carora s-ar fi gasit fosti soldati ai lui Saddam.

Dupa prima intalnire, au fost organizate trei operatiuni militare ale SUA in aceasta regiune iar liderul gruparii SIS, Abu Bakr al-Bagdadi, a trecut de trei ori pe langa moarte, de doua ori fiind ranit. Din cauza atacurilor asupra lui, acesta a ordonat sa fie omorati toti oamenii din apropirea lui, pe care ii banuia ca l-au tradat.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: