Acuzatii externe: „Romii din Romania de confrunta cu o discriminare SISTEMATICA”

news

Romii din Romania au continuat, in 2015, sa faca obiectul discriminarilor, al evacuarilor fortate si al altor incalcari ale drepturilor omului si au fost tintele unor acte bazate pe ura, iar sentimentele anti-romi au continuat sa fie exprimate frecvent in discursul public si politic, releva raportul anual privind situatia drepturilor omului in lume publicat miercuri de organizatia Amnesty International (AI), citat de Agerpres.

‘Romii au continuat sa se confrunte cu o discriminare sistematica si au fost tinta unor infractiuni bazate pe ura, printre care folosirea excesiva a fortei de catre oficiali cu competente in aplicarea legii. Sentimentele anti-romi au continuat sa fie exprimate frecvent in discursul public si politic. Un raport al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind accesul la justitie al romilor si altor grupuri vulnerabile a ajuns la concluzia ca sistemul judiciar este insuficient de sensibil la discriminare si ca regulile privind ajutorul legal nu au reusit sa asigure capacitatea reprezentarii legale pentru categoriile vulnerabile, printre care romii’, se mentioneaza in raportul AI.

Documentul aminteste ca raportorul special al ONU pentru drepturile omului si saracie extrema a evidentiat ‘starea oficiala de negare’ cu privire la discriminarea contra romilor.

De asemenea, raportul noteaza ca in ianuarie 2015 a fost adoptata noua Strategie pentru incluziunea cetatenilor romani de etnie roma pentru perioada 2015-2020.

Amnesty International evoca mai multe cazuri de evacuare fortata a romilor inregistrate anul trecut. Astfel, circa 30 de romi, dintre care jumatate erau copii, care traiau la Eforie Sud (judetul Constanta), au ramas expusi riscului de evacuare fortata la finalul anului trecut. Ei au primit ordinul de a evacua un imobil aflat in proprietate publica pe care il ocupasera in octombrie 2013, dupa ce au fost deja evacuati dintr-o alta locatie unde statusera fara forme legale.

In 22 iulie, 22 de romi, printre care cinci copii, au fost evacuati fortat de catre autoritatile locale din cartierul Pirita din Baia Mare. Autoritatile locale au declarat au declarat ca demolarea a fost realizata conform unei politici ce viza identificarea si demolarea cladirilor construite ilegal pe proprietatea publica in cartierele Craica, Pirita, Ferneziu si Garii — toate fiind asezari ilegale locuite in special de romi.

‘In luna mai, Comitetul ONU impotriva Torturii si-a exprimat ingrijorarea fata de relatarile constante despre infractiuni cu caracter rasist contra romilor, printre care folosirea excesiva a fortei de catre politie, avand ca rezultat decesul in arest. In luna ianuarie, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca autoritatile au incalcat dreptul la viata si dreptul de a nu face obiectul tratamentelor inumane si al discriminarii in cazul comunitatii rome din Apalina, judetul Mures, in timpul unei operatiuni de aplicare a legii in anul 2006, care s-a soldat cu 21 de persoane ranite, printre care rani provocate de gloante’, se mai arata in raportul anual al Amnesty International.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: