Acuzatii grave ale presedintelui, Dragnea raspunde in bataie de joc. Penalul din fruntea Parlamentului nu isi schimba intentiile

politica

Liviu Dragnea are o reactie ironica la declaratiile presedintelui Iohannis privind legile pe justitie. Klaus Iohannis a anunta ca are in vedere inclusiv convocarea unui referendum daca PSD-ALDE merg inainte cu macelarirea legilor penale.

„Da, foarte bine ca a readus in discutie referendumul pe temele justitiei. Ii doresc succes. Pana la urma, daca ne mai da inca voie sa legiferam in Parlament, o vom face. Cand ne va interzice legiferarea in Parlament o sa ne predam,” a declarat, vineri, Liviu Dragnea.

El are si un argument aiuritor privind necesitatea modificarii legislatiei penale: faptul ca s-a vorbit atat de mult in ultima perioada pe acest subiect.

„Inteleg de la dumneavoastra ca referitor la legile justitiei, domnul presedinte a zis sa nu se schimbe nimic. Se discuta de cateva luni de zile in Romania si inteleg acum ca nu trebuie sa se schimbe nimic pentru ca totul functioneaza corect. Vom vedea ce iese din Comisia Speciala, eu cred ca Inspectia Judiciara trebuie sa fie o institutie autonoma, care trebuie sa fie un reper pentru oricine din justitie,” a mai spus Dragnea.

Presedintele Klaus Iohannis a criticat joi procedura de modificare a legilor Justitiei, despre care a afirmat ca sunt „ciopartite”, anuntand ca va fi foarte activ in procesul legislativ in acest caz si ca va face uz de toate prerogativele.

„Cu rezultate aproape de negative a reusit ministrul Justitiei sa demonstreze ca se poate si mai netransparent, si mai neclar, si mai incert de pana acum. Niciodata nu am avut pana acum o astfel de procedura viciata de legiferare — un pachet de legi asumat de ministru, cerute avize, toate negative, nu se lasa ministrul si se duce fara sa aiba drept de initiativa legislativa in Parlament, isi da fizic proiectele din mana, parlamentari din Coalitie iau aceste proiecte si le prezinta ca si cum le-ar fi creat acasa si acum avem initiativa parlamentara. Asa nu se legifereaza. (…) Daca ne uitam la continut, cu siguranta unele prevederi (…) sunt bune, oportune si necesare. Ma gandesc aici la a pune in acord cu decizii ale CCR, puneri in acord cu directive europene si asa mai departe, insa de la a corecta legislatia, ceea ce in esenta ar fi fost un lucru bun, pana la a cioparti, ceea ce se intampla se pare acum, este cale lunga si nu ar trebui sa o parcurgem. (…) Voi fi foarte activ in acest proces legislativ si voi face uz de toate prerogativele prezidentiale”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a sustinut ca este nevoie de o discutie aprofundata in ceea ce priveste pragul la abuzul in serviciu.

„Aud tot felul de teorii in spatiul public si nu pot sa nu spun ca ma tem si aici de ciopartiri ale legislatiei in vigoare. Ma gandesc la acel mult discutat prag. Nu cred ca trebuie sa existe un prag anume pentru a defini abuzul in serviciu. Un functionar sau un deputat poate sa faca abuz in serviciu si contra intereselor publice si aceasta este greu de cuantificat. Aici este nevoie de o discutie aprofundata si de buna credinta. Or, clar, aceasta buna credinta este greu de gasit si greu de vazut in toata dezbaterea din Parlament”, a spus seful statului.

In opinia lui Iohannis, Inspectia Judiciara trebuie sa ramana la CSM.

„Eu cred ca Inspectia Judiciara — nu este treaba presedintelui sa legifereze, dar pot sa-mi exprim o opinie si va rog sa o luati ca opinia persoanei Klaus Iohannis — trebuie sa ramana la CSM dintr-un motiv constitutional extrem de simplu si clar, in Constitutie scrie sec: CSM — garantul independentei Justitiei, de unde concluzionam ca Inspectia trebuie sa fie tot acolo. Argumentele vehiculate in spatiul public in ultima vreme ca oamenii nu s-ar intelege acolo la Inspectie, ca unii au o parere, ca altii au alta parere — acestea sunt detalii care se pot remedia foarte usor, dar principiul este unul care este aparat in Constitutie, bine statuat si foarte simplu. CSM reprezinta Justitia, nu Parlamentul. Parlamentul legifereaza, creeaza legislatia, sistemul judiciar o aplica si aceste lucruri nu pot fi si nu trebuie amestecate”, a spus seful statului.

El a conchis ca obiectivul sau este pastrarea independentei Justitiei si a eficientei in acest sistem.

„Sper ca din dezbaterile parlamentare sa reiasa proiecte de legi care fac bine Justitiei si nu fac rau”, a mentionat Iohannis.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: