Acuzatii grave la Brasov: „Administratia Scripcaru a jefuit orasul de peste 2000 de imobile”. Cum a fost favorizat un om de afaceri belgian, a obtinut peste 40 de imobile – Video (P)

politica

George Scripcaru

Fostul primar al Brasovului, George Scripcaru, este responsabil de disparitia din patrimoniul orasului a peste 2000 de imobile, in timpul mandatelor sale, acuza directoarea RIAL, Elena Chirila Buga. RIAL este compania municipala care administreaza ce a mai ramas din patrimoniul imobiliar al Brasovului.

Prin diferite scheme in care au fost implicati afaceristi, politicieni locali si angajati ai RIAL, compania care ar fi trebuit sa administreze imobilele in interesul Primariei Brasov (adica al tuturor brasovenilor, la fiecare 3 zile din cei 16 ani de mandat  ai lui Scripcaru) un apartament, o casa sau un spatiu comercial a fost furat din patrimoniul Brasovului, se mentioneaza intr-un comunicat de presa.

Unul dintre cei nai cunoscuti beneficiari ai afacerilor imobiliare cu patrimoniul Brasovului este omul de afaceri belgian Jean Pierre Clementt Vanhoutte, care detine alte 15 firme in Brasov si in localitati din imprejurimi, precum Halchiu si Harman. Acesta a reusit sa obtina o intreaga cladire in centrul istoric al Brasovului convingandu-i prin diverse metode pe chiriasi sa plece, pentru a putea el sa cumpere.

„10.000 de euro i-a promis doamnei Mailat ca sa plece si 5.000 de euro doamnei Olaru”, a declarat o chiriasa.

Vanhoutte detine peste 40 de imobile in Brasov, unul dintre chiriasii vizati afirmand ca acesta se lauda ca „are afaceri cu Primaria si cu Scripcaru la un nivel impresionant”.

„Prefer un popor primitor, pe interes, decat un popor neprimitor si tot pe interes”, a declarat Vanhoutte intr-un interviu pentru o televiziune locala.

Brasovul a fost orasul cu una dintre cele mai importante mosteniri imobiliare, dupa comunism. Aceasta mostenire, proprietate a statului roman din perioada comunista, era administrata de ICRAL. In 1994, aceasta companie administra peste 20.000 de imobile. Acestea au trecut in patrimoniul RIAL SRL, in 1998. Asa a devenit RIAL-ul cea mai valoroasa companie din Romania la acel timp. A urmat o perioada intensa de revendicari si vanzari, astfel incat, in 2005 mai raman doar 3477 de imobile care trec in proprietatea Primariei Brasov. Aceasta este una dintre primele hotarari initiate de cel care tocmai devenise primar al orasului de la poalele Tampei – George Scripcaru.

In mandatele lui Scripcaru, conform unui audit din 2023, sunt instrainate peste 2000 de imobile din proprietatea municipiului. Majoritatea instrainarilor sunt catre afaceristi din cercul fostului primar, politicieni locali si angajati RIAL. Modul in care s-a intamplat acest lucru este descris pe larg in video-ul atasat.

„Asa arata jaful si asa arata hotii! Cei care au furat pana in 2020 vor acum sa revina. Nu pentru oras, nu pentru evolutie, nu pentru viitor. Ci pentru ca inca vor sa fure. Imobile, terenuri, dealuri. Orice! Aceasta este miza lor pentru alegerile locale din 9 iunie. Cred ca brasovenii inteleg acum campania plina de minciuni pe care o face la Brasov gasca PSD-PNL si vagoanele de bani pe care le investesc pentru a promova pe diverse canale aceste minciuni”, a declarat Allen Coliban, primar in functie.

Exista, in prezent, la Brasov afaceristi si fosti directori RIAL care detin zeci de imobile in oras. De asemenea, politicieni locali care detin in proprietate mai multe imobile obtinute in perioada 2005 – 2020. Adica exact pe durata celor 4 mandate ale fostului primar, George Scripcaru, se precizeaza in comunicat.

Acest material a fost platit de USR
⁠CMF: 21240009

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: