”Acuzele publice la adresa MApN si a personalului militar sunt de neinteles”. Reactia Armatei privind centrele de vaccinare „paralele”

politica

Ministerul Apararii Nationale a facut precizari, miercuri, in scandalul publicarii datelor referitoare la vaccinare, precizand ca „acuzele publice la adresa ministerului si a personalului militar sunt de neinteles”. Conform ministerului, pana in prezent, au fost vaccinate aproximativ 19.000 cadre militare si personal civil in activitate in cadrul ministerului, iar diferenta pana la 33.000 de persoane, cate au fost imunizate in total, pana in prezent, in centrele MApN este reprezentata de veterani de razboi, pensionari militari si membri de familie eligibili,(peste 65 de ani sau cu comorbiditati). 

”Acuzele publice la adresa Ministerul Apararii Nationale si a personalului militar sunt de neinteles. Atributiile MApN in cadrul campaniei nationale de vaccinare a populatiei impotriva infectarii cu virusul SARS-CoV-2 au fost stabilite prin Strategia de vaccinare impotriva COVID-19 in Romania – document avizat de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, prin HG 1031 din 2020, cu modificarile si completarile ulterioare, adoptata de Guvernul Romaniei inclusiv cu avizul Ministerului Sanatatii, si a altor documente care reglementeaza activitati pentru gestionarea efectelor pandemiei.

Subliniem faptul ca unele exprimari din spatiul public induc ideea falsa ca centrele de vaccinare organizate de MApN ar fi destinate doar pentru personalul militar fiind, chipurile, menite sa acorde un tratament privilegiat acestuia, pe baza unor practici si proceduri netransparente, in detrimentul populatiei civile.

Infiintarea centrelor de vaccinare de catre MApN a avut ca scop reducerea presiunii pe centrele de vaccinare coordonate de Ministerul Sanatatii, prin extinderea capabilitatilor de administrare a vaccinului la nivel national, aceste centre fiind destinate nu doar personalului MApN ci si a celui din alte institutii ale sistemului national de aparare si, in anumite situatii, chiar pentru persoane civile, in conformitate cu procedurile derulate prin platforma unica de programare”, explica ministerul.

In plus, MApN va contribui si la asigurarea echipelor mobile de vaccinare, la solicitarea autoritatilor locale, cu precadere in zonele izolate si greu accesibile.

Pana in prezent, au fost vaccinate aproximativ 19.000 cadre militare si personal civil in activitate in cadrul ministerului.

Diferenta pana la 33.000 de persoane, cate au fost imunizate in total, pana in prezent, in centrele MApN este reprezentata de veterani de razboi, pensionari militari si membri de familie eligibili (peste 65 de ani sau cu comorbiditati).

Din categoria personalului in activitate, au fost vaccinate 5.315 cadre medicale si personal auxiliar.

”Facem precizarea ca in centrele militare de vaccinare deschise pentru prima etapa s-a vaccinat si personal medical din afara ministerului. De asemenea, au fost vaccinati 1.557 elevi si studenti si 1.835 profesori si personal angajat in institutiile de invatamant”, subliniaza institutia.

Pana la acest moment, au fost imunizati aproximativ 5.000 de veterani de razboi si pensionari militari eligibili (peste 65 de ani sau cu comorbiditati), aproximativ 4.500 membri de familie eligibili pentru etapa a II-a (in principal membri de familie ai pensionarilor militari).

De asemenea, pana la aceasta data a fost vaccinat tot personalul militar participant la misiuni externe si militari aflati in pregatire pentru misiuni in afara teritoriului national, precum si toti militarii care participa la misiuni specifice pe teritoriul national, poligoane, paza si protectie obiective militare, misiuni de transport al personalului unitatilor sanitare militare, militari din serviciul de lupta permanent, etc.

„In primele saptamani ale derularii procesului de vaccinare, in conditiile reducerii temporare a fluxului de aprovizionare cu doze de vaccin de la acea vreme, numarul de doze repartizate pentru centrele de vaccinare ale MApN a fost limitat la 1.000 pe zi (pentru totalul centrelor). Din acest motiv, cadrele militare in activitate au acordat prioritate la vaccinare categoriilor aflate la risc – persoane cu varsta de peste 65 de ani, persoane cu comorbiditati etc. In prezent, aceasta limitare a fost ridicata, vaccinarea asigurandu-se in functie de numarul de solicitari exprimate voluntar si de capacitatea centrelor de vaccinare”, anunta MApN.

Inscrierea personalului MApN pentru vaccinare se realizeaza, in concordanta cu prevederile Strategiei nationale de vaccinare, in Platforma nationala de programare pentru vaccinarea impotriva COVID-19 de structurile in care acesta activeaza, prin operatori speciali desemnati.

Vaccinarea in centrele MApN a membrilor de familie, doar in cazul indeplinirii conditiilor de eligibilitate

”In ceea ce priveste vaccinarea in centrele de vaccinare organizate de MApN a membrilor de familie ai personalului mentionat mai sus (sot sau sotie, copii, precum si persoane aflate in intretinere legala), care si-au exprimat voluntar dorinta de a se vaccina, aceasta este posibila doar in cazul indeplinirii conditiilor de eligibilitate stabilite prin Strategia nationala de vaccinare pentru fiecare etapa. Ministerul Apararii Nationale a depus toate eforturile si a luat toate masurile pentru respectarea stricta a prioritatilor si criteriilor de eligibilitate la vaccinare. In situatiile punctuale unde se va constata ca aceste reguli nu au fost respectate, vor fi luate de urgenta masurile legale, asemenea situatii nefiind tolerate de conducerea MApN”, conform ministerului.

Cadrele militare si personalul civil in activitate din MApN au reprezentat mai putin de 20.000 dintr-un total de aproape 2 milioane de romani imunizati pana in prezent.

”Dupa cum se poate lesne observa, cifrele sunt cat se poate de relevante: vaccinarea a mai putin de 20.000 de cadre militare si personal civil in activitate din MApN, dintr-un total de aproape 2 milioane de romani imunizati pana in prezent, nu poate fi considerata un privilegiu, ci o stare de normalitate, intr-un efort inter-institutional de extrema importanta pentru succesul campaniei nationale de vaccinare din Romania. Pentru asigurarea deplinei transparente privind desfasurarea procesului de vaccinare, conducerea MApN a solicitat Comitetului national de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2 publicarea constanta a datelor privind activitatea centrelor de vaccinare coordonate de MApN”, conchide Ministerul Apararii Nationale.

Publicarea datelor referitoare la pandemie si la campania de vaccinare de catre Ministerul Sanatatii a provocat critici vehemente la adresa ministrului Sanatatii Vlad Voiculescu, fiind invocat inclusiv caracterul secret al unora dintre date. Ministrul a invocat nevoia de transparenta, iar premierul a dispus verificari.

Recorder a anuntat miercuri ca a obtinut, din surse oficiale, statisticile complete despre dozele de vaccin administrate in Romania pana pe data de 5 martie.

Datele arata ca peste 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decat ar fi avut dreptul conform regulilor din strategia nationala de vaccinare. iar peste 4.000 dintre acestea sunt persoane din etapa a III-a (populatia generala), care au fost imunizate in locul bolnavilor cronici, al batranilor de peste 65 de ani si chiar inaintea unor cadre medicale.

”Cele mai flagrante situatii sunt la centrele de vaccinare de la Institutul „Matei Bals“ si la Centrul Militar Casa Armatei din Focsani. La „Bals“ s-au vaccinat 131 de persoane din etapa a III-a inca din data de 4 ianuarie, cand campania de vaccinare incepuse abia de cateva zile si in Romania mai erau zeci de mii de cadre medicale care asteptau vaccinul. La Casa Armatei din Focsani, s-au vaccinat peste 100 de persoane din etapa a III-a, iar directorul Spitalului Militar de care apartine centrul de vaccinare admite ca e vorba de rude ale cadrelor militare”, relateaza Recorder.

”Fara a fi un fenomen de proportii, vaccinarea peste rand a fost prezenta pe tot parcursul campaniei de imunizare si s-a practicat inclusiv in centrele speciale ale institutiilor de forta care ar fi trebuit sa vegheze la respectarea stricta a regulilor impuse de strategia nationala de vaccinare”, mentioneaza sursa citata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: