Aderarea Ucrainei la NATO este binevenita, dar se va petrece „atunci cand aliatii vor fi de acord si vor fi indeplinite conditiile”

externe

Liderii NATO au convenit, marti, in cadrul summitului de la Vilnius, ca viitorul Ucrainei se afla in cadrul aliantei, dar nu au inmanat Kievului invitatia sau calendarul de aderare solicitat, o pozitie pe care presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat-o anterior ca fiind „absurda”, transmite Reuters.

In declaratia sa, NATO a renuntat, de asemenea, la cerinta ca Ucraina sa indeplineasca ceea ce se numeste un Plan de actiune pentru aderare (MAP), eliminand efectiv un obstacol in calea Kievului catre alianta.

„Viitorul Ucrainei este in NATO”, se spune in declaratie. „Vom fi in masura sa transmitem o invitatie Ucrainei de a se alatura aliantei atunci cand aliatii vor fi de acord si vor fi indeplinite conditiile”.

Ei nu au specificat conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca Ucraina, dar au spus ca alianta va ajuta Kievul sa faca progrese in ceea ce priveste interoperabilitatea militara, precum si reformele suplimentare din sectorul democratic si de securitate.

Zelenski i-a atacat anterior pe liderii NATO pentru ca nu au stabilit un interval de timp pentru aderare.

„Este fara precedent si absurd cand nu este stabilit un interval de timp, nici pentru invitatie, nici pentru aderarea Ucrainei”, a spus Zelenski inainte de a sosi ca invitat special.

Salvarea lui Zelenski la inceputul unui summit a venit dupa ce seful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ca blocul va trimite Kievului un „mesaj pozitiv” pe calea spre aderare.

Acesta a evidentiat diviziunile dintre cei 31 de membri ai NATO cu privire la inaintarea unei date sau a unei invitatii directe pentru ca Ucraina sa se alature aliantei. Kievul a facut presiuni pentru o intrare rapida, legata de garantii de securitate, inca inainte ca Rusia sa-si declanseze invazia in februarie 2022.

„Reafirmam solidaritatea noastra neclintita cu guvernul si poporul Ucrainei in apararea eroica a natiunii lor, a pamantului lor si a valorilor noastre comune”, se arata in declaratie.

Intr-un limbaj puternic fata de Moscova, se arata ca „Federatia Rusa este cea mai semnificativa si directa amenintare la adresa securitatii Aliatilor si a pacii si stabilitatii in zona euro-atlantica”.

Intrebat despre criticile lui Zelenski, Stoltenberg a spus ca „Nu a existat niciodata un mesaj mai puternic din partea NATO, atat in ceea ce priveste mesajul politic al caii de urmat pentru aderare, cat si sprijinul concret din partea aliatilor NATO”.

El a spus ca aderarile anterioare la NATO nu au fost insotite de o cronologie. „Se bazeaza pe conditii, asa a fost intotdeauna”, a spus el.

Zelenski a avut insa victorii in alta parte. Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat ca Parisul va incepe sa furnizeze rachete de croaziera cu raza lunga de actiune, in urma unui anunt similar al Marii Britanii. Cu o raza de actiune de 250 km, rachetele aproape tripleaza capacitatile Ucrainei, permitand fortelor sa loveasca trupele si proviziile rusesti in spatele liniilor frontului.

O sursa militara franceza a respins sugestiile ca rachetele ar fi o escaladare, spunand ca utilizarea lor este proportionala si ca Rusia foloseste rachete de croaziera lansate de la mii de kilometri distanta.

Germania a anuntat si ea un nou ajutor in valoare de 700 de milioane de euro, inclusiv doua lansatoare de rachete de aparare antiaeriana Patriot si mai multe tancuri si vehicule de lupta.

Desi membrii NATO sunt de acord ca Kievul nu se poate alatura in timpul razboiului, ei nu au fost de acord cu privire la cat de repede s-ar putea intampla dupa aceea si in ce conditii.

Membrii NATO din Europa de Est au sustinut pozitia Kievului, argumentand ca aducerea Ucrainei sub umbrela de securitate colectiva a NATO este cea mai buna modalitate de a descuraja Rusia sa atace din nou.

Tari precum Statele Unite si Germania au fost mai precaute, ferite de orice miscare despre care se tem ca ar putea antrena NATO intr-un conflict direct cu Rusia.

Presedintele american Joe Biden a subliniat ca NATO trebuie sa ramana unita impotriva incercarilor presedintelui rus Vladimir Putin de a o scinda.

„Cred ca presedintele Putin are impresia ca va castiga daca va scinda NATO, dar asta nu se va intampla”, a spus Biden.

Moscova, care a citat expansiunea NATO spre est ca factor in decizia sa de a invada Ucraina, a criticat summitul de doua zile care se incheie miercuri si a avertizat ca Europa va fi prima care se va confrunta cu „consecinte catastrofale” daca razboiul ar escalada.

„Potential, aceasta problema (aderarea Ucrainei la NATO) este foarte periculoasa pentru securitatea europeana… si, prin urmare, cei care vor lua aceasta decizie trebuie sa fie constienti de acest lucru”, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Liderii europeni nu par sa inteleaga ca mutarea infrastructurii militare NATO catre granitele Rusiei a fost o greseala”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: