Adevarul, ce s-a intamplat in biroul lui Sosoaca. „Am fost in 100 de tari si n-am vazut asa ceva” – cameramanul Luciei Goracci

news

Delia Marinescu, jurnalista care a intermediat interviul dintre jurnalista italiana Lucia Goracci si senatoarea Diana Sosoaca, a relatat in detaliu ce s-a intamplat in biroul senatoarei.

Astfel, Sosoaca si-a pierdut cumpatul in momentul in care Lucia Goracci a intrebat-o daca o ameninta pe jurnalista Delia Marinescu, care asigura traducerea. Sosoaca le-a cerut sa plece din biroul ei dupa care, tot ea, a inchis usa si a refuzat sa ii lase sa plece. Ulterior, a intervenit sotul ei, Silvestru Sosoaca, care a agresat-o pe jurnalista din Italia.

Iata relatatea Deliei Marinescu, publicata pe pagina ei de Facebook:

”Ati imbrancit-o pe doamna Sosoaca?”, ma intreaba azi dimineata un reporter dupa doua ore de audieri la Sectia 1 de Politie. Mi se pare ca nu aud bine. Fac pasi, cu camerele dupa mine.

Am fost chemata in calitate de martor intr-un dosar penal pentru ultraj. Sotul senatoarei Diana Sosoaca se afla sub control judiciar dupa ce vineri, 10 decembrie 2021, a lovit un politist care incerca s-o apere pe jurnalista italiana Lucia Goracci. Eram in biroul de avocatura al senatoarei, unde ne chemase pentru un interviu.

Lucia Goracci e sefa biroului televiziunii publice Rai pe Turcia, Siria, Iraq si Europa de Sud-Est.

Voia sa faca un reportaj despre pandemie in Romania si m-a intrebat daca pot sa fiu ”fixer” (intermediar si traducator) pentru ea si echipa ei. Planuia sa vorbeasca cu oameni de ambele parti ale vaccinarii. Pe senatoare o vazuse intr-un reportaj la CNN si a trecut-o pe lista. Am confirmat interviuri cu un medic de la Institutul Bals, un fotograf care a pozat in ATI, un preot, un medic sudanez care convinge oamenii dintr-un sat din Dolj sa faca vaccinul si Diana Sosoaca.

”Str. Turda…”, imi scrie senatoarea pe sms adresa completa. La 15.40 ne prezentam la biroul ei. Ne intampina cu un zambet larg si farfuriute cu covrigei si alune. Pe pereti, steagul Romaniei, steagul dacilor si un colaj cu fotografii cu senatoarea. Goracci propune sa inceapa interviul chiar acolo, in fata colajului. Sosoaca aproba.

Schimba cateva replici despre Covid19 si arata la camera un sac mare si negru de plastic, in care zice ca sunt bagati oamenii omorati.

– De cine? De pandemie!, intervine Goracci.
– Care pandemie, doamna? Atunci tu si ea de ce nu ati murit?
– Pentru ca sunt vaccinata si port masca.

Desi pana acum vorbise cu Goracci in engleza, Sosoaca ne anunta ca vrea sa continue in romana, pentru ca asta e limba noastra.

– Da, seamana cu italiana, zice jurnalista.
– Nu, italiana seamana cu romana, o corecteaza senatoarea.

Ma cheama langa ea si-mi zice sever sa am grija cum traduc, pentru ca ea stie si engleza, si italiana si o sa verifice.

– O amenintati cumva?, o intreaba Goracci.
– Daca nu va convin conditiile, puteti sa plecati, raspunde Sosoaca.
– Ok, atunci plecam, spune Goracci, revoltata ca senatoarea m-a amenintat. Multumim oricum pentru timpul acordat.

Dam sa plecam, dar senatoarea se repede si incuie usa. Nu ne mai crede ca suntem jurnalisti si ne cere legitimatiile. Suna la 112. “In momentul asta vorbiti cu un senator al Romaniei, da?”, imi zice.

Goracci trage de usa si striga “Da-ne drumul! Asta e rapire!” Usa se deschide, intra un barbat, jurnalista reuseste sa scape.

Eu, cameramanul sarb Miki Stojicic si editorul turc Sirdas Yildiz de la Rai ramanem incuiati in apartamentul-birou, impreuna cu senatoarea, sotul ei si barbatul nou venit. Sosoaca ne filmeaza, si eu la fel. Ma ameninta ca o sa platesc pentru asta. Le cere strainilor sa stearga toata filmarea.

– Am fost in 100 de tari si n-am vazut asa ceva, exclama Yildiz.

Politia vine in vreo 10 minute. Se intoarce si Goracci, care incepe sa filmeze scena si striga sa ii elibereze colegii. Silvestru Sosoaca ii smulge telefonul din mana si masca de pe fata, o loveste si sare la politistul care se bagase intre ei. “Silviu, inceteaza!”, repeta Sosoaca. Imbranceli, agitatie, urlete.

Senatoarea le zice politistilor sa ne stearga filmarile si sa ne retina, ca i-am fi furat din casa.

Iesim. In fata blocului, politistii de la Sectia 4 ne intreaba daca vrem sa depunem plangeri pentru ca am fost agresati. Da, zice echipa Rai, si mergem cu soferul nostru. La sectie, ne perchezitioneaza minutios pe toti, ne cauta in genti si in buzunare, ne intreaba daca avem arme sau droguri.

Ne spun ca am fost condusi acolo pentru ca Diana Sosoaca a reclamat ca am intrat peste ea fara voia ei. Nu, le zice Goracci. Ea a venit de buna voie ca sa faca plangere pentru ca a fost agresata in timpul muncii ei de jurnalist. Nu a fost adusa la sectie, cum pretind acum politistii. Le zice ca vrea sa plece. Politistii nu ne lasa. Apare consulul Italiei. Intr-un final, dupa opt ore in sectia de politie, putem pleca. E miezul noptii.

A doua zi, la 6 dimineata, mergem cu toata echipa in Dolj, sa ducem la bun sfarsit reportajul. Pe drum ma suna un inspector de politie de la Sectia 1 sa imi spuna ca sunt chemata la audieri in calitate de martor pentru dosarul penal deschis pe numele lui Silvestru Sosoaca, pentru ultraj impotriva politistului agresat.

”Ati imbrancit-o pe doamna Sosoaca?”, ma intreaba azi pe mine un reporter.

Nu. Am fost privati de libertate, iar jurnalista din Italia si un politist au fost agresati in timp ce ne faceam cu totii meseria.

Pe stiripesurse.ro scrie ca “Marinescu e acuzata ca ar fi lovit-o pe Sosoaca”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: