Adina Florea cere sa iasa la pensie, se grabeste sa prinda pensie speciala. Va avea cel mai probabil 5.000 de euro pe luna

politica

Procurorul Adina Florea a depus cerere de iesire la pensie, conform unui document al Sectiei de procurori din cadrul Consiliul Suprem al Magistraturii. Florea a condus Sectia Speciala, instituie care i-a deschis mai multe dosare penale Laurei Codruta Kovesi.  Florea a fost propusa, de asemenea, de Tudorel Toader, fost ministru al Justitiei, ca sefa a DNA.

Iata documentul prin care sectia de procurori din cadrul CSM recomanda presedintelui Romaniei sa accepte iesirea la pensie a Adinei Florea. Florea vrea sa iasa la pensie din data de 21 decembrie pentru a fi sigura ca prinde pensie speciala, in contextul discutiilor privind reducerea pensiilor speciale.

In prezent, Adina Florea activeaza ca inspector la Inspectia Judiciara.

In octombrie 2018, cand a devenit operationala, Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie a preluat aproximativ 1.400 de dosare de la toate parchetele din tara, respectiv acele cauze care aveau legatura cu magistratii.

Sustinuta puternic de partidele aflate atunci la guvernare si de ministrul Justitiei la acea vreme, Tudorel Toader, respinsa insa de majoritatea magistratilor si de societatea civila, SIIJ nu a reusit in cei peste trei ani sa produca ceva semnificativ, activitatea sa fiind mai degraba mediocra.

Astfel, la sfarsitul anului 2021, bilantul Sectiei speciala era dezamagitor: doar cinci dosare trimise in instante, niciunul pentru fapte de coruptie si fara sa fie obtinuta vreo condamnare cu executare.

De exemplu, primul dosar trimis in instanta de SIIJ a fost al unui procuror din Sibiu, Eugen Stoina, acuzat ca a consumat bauturi alcoolice si a produs un accident rutier. In decembrie 2019, Instanta suprema a decis definitiv achitarea procurorului.

Un alt dosar instrumentat de Sectia speciala este cel al judecatorului Damian Dolache de la Curtea de Apel Bucuresti, condamnat in prima instanta la 10 luni inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului. Condamnarea cu suspendare a ramas definitiva, dupa ce SIIJ si-a retras apelul.

Alte dosare trimise in instanta de Sectia speciala sunt cele ale fostilor procurori Lucian Onea si Mircea Negulescu pentru represiune nedreapta si cercetare abuziva, parte vatamata fiind fostul deputat Sebastian Ghita.

Nici in aceste cazuri nu s-a intamplat mai nimic. Mai mult, Instanta suprema a decis recent retrimiterea la Sectia speciala a dosarului in care fostul procuror Mircea Negulescu este acuzat, alaturi de un fost politist, ca a „fabricat” probe si a obligat mai multe persoane sa faca denunturi si declaratii mincinoase in dosarul „Tony Blair”, care ii viza pe Sebastian Ghita si Victor Ponta.

Un dosar restant este cel in care procuroarea Adina Florea, intre timp mutata la Inspectia Judiciara, a pus-o sub acuzare pe actuala sefa a Parchetului European, Laura Codruta Kovesi, pentru abuz in serviciu, luare de mita si marturie mincinoasa in legatura cu aducerea in tara a fostului director al FNI Nicolae Popa, denuntator fiind fostul deputat Sebastian Ghita, fugit in Serbia.

Desi exista doua decizii ale Instantei supreme care obliga Sectia speciala sa finalizeze dosarul, ancheta in acest caz treneaza, iar dupa desfiintarea SIIJ dosarul va fi preluat de alt parchet.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins definitiv, in luna mai, cererea procurorului general Gabriela Scutea privind redeschiderea urmaririi penale pe numele Adinei Florea, suspectata ca i-a dat lui Darius Valcov o copie a protocolului secret de colaborare intre SRI si Parchet.

In august 2018, Darius Valcov, la acea vreme consilier al premierului Viorica Dancila, a postat pe Facebook un protocol de colaborare intre SRI si Parchet, care avea caracter clasificat, referitor la „cooperarea pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin”, incheiat in decembrie 2016.

Procurorii de la Parchetul General au descoperit ca o grefiera de la Parchetul Curtii de Apel Constanta a fotocopiat protocolul SRI – Parchetul General, iar copia documentului ar fi ajuns la Darius Valcov, care l-a publicat pe Facebook. Conform unor surse judiciare, documentul ar fi fost copiat la cererea Adinei Florea, care era atunci procuror la Constanta.

Grefiera respectiva a fost anchetata de procurorii de la Parchetul General, insa acestia au dispus renuntarea la urmarirea penala, pe motiv ca ea a efectuat o copie de pe un document clasificat la solicitarea unei persoane in raport cu care se afla intr-o pozitie de subordonare.

Ulterior, DIICOT a dispus sa claseze partea din dosar care il privea pe Valcov, iar partea din ancheta care o privea pe Adina Florea a fost preluata de Sectia pentru investigarea magistratilor, dosarul fiind clasat in mai 2019.

O asociatie a procurorilor a solicitat procurorul general sa cerceteze modul in care a fost clasat dosarul Adinei Florea, in conditiile in care ea ocupa functia de procuror-sef al Sectiei Speciale.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: