Adina Florea devine somera. Iohannis ingroapa Sectia Speciala dupa raportul Comisiei de la Venetia: „Remediere urgenta”

politica

Presedintele Klaus Iohannis are o pozitie transanta dupa ce Comisiea de la Venetia si-a facut publica pozitia referitoare la modificarea legilor justitiei prin ordonante de urgenta. ”Pastrarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie ca instrument de intimidare a magistratilor necesita remediere urgenta”, afirma presedintele.

„Opinia Comisiei de la Venetia cu privire la modificarile aduse legilor justitiei prin O.U.G. nr. 7/2019 si O.U.G. nr. 12/2019. Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, atrage atentia Guvernului asupra noului semnal de alarma transmis de catre Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Venetia) in Opinia referitoare la modificarile succesive ale legilor justitiei prin ordonante de urgenta, adoptata astazi, 21 iunie a.c”, a transmis Adminstratia Prezidentiala, printr-un comunicat de presa remis luni.

Seful statului a evidentiat ca opinia Comisiei de la Venetia reprezinta o reconfirmare clara, cu argumente juridice solide, a prejudiciului adus functionarii sistemului judiciar prin interventia abuziva a Guvernului de a legifera defectuos si in favoarea unor interese particulare sau de grup, si nu in beneficiul cetateanului.

„Aceasta interventie abuziva s-a produs, asa cum arata si Opinia Comisiei, ulterior adoptarii de catre Parlament a pachetului de modificari asupra legilor justitiei care privesc statutul judecatorilor si procurorilor, organizarea judiciara, precum si organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, prin adoptarea de catre Guvern a cinci ordonante de urgenta: O.U.G. nr. 77/2018, O.U.G. nr. 90/2018, O.U.G. nr. 92/2018, O.U.G. nr. 7/2019 si O.U.G. nr. 12/2019”, potrivit sursei citate.

Presedintele Romaniei mai spune ca „aspectele constatate de Comisia de la Venetia consolideaza concluzia ca instrumentul ordonantelor de urgenta a fost complet denaturat si folosit abuziv de catre Guvern, fara evaluarea impactului, ocolindu-se atat o dezbatere autentica in Parlament a masurilor urmarite, cat si o consultare efectiva a reprezentantilor sistemului judiciar”.

„Asa cum arata opinia, schimbarile intempestive intr-un domeniu atat de sensibil si lipsa unui control efectiv de constitutionalitate al ordonantelor de urgenta nu numai ca bulverseaza intregul sistem, dar afecteaza chiar esenta statului de drept – securitatea raporturilor juridice si previzibilitatea legii, precum si principiul separatiei puterilor in stat”, completeaza sursa mentionata.

Presedintele Iohannis a mai subliniat ca mesajul transmis in documentul adoptat de Comisia de la Venetia este cat se poate de clar: guvernantii au datoria sa repare prejudiciul adus sistemului judiciar prin punerea in aplicare de indata si in integralitate a recomandarilor organismelor europene din domeniu.

Seful statului „considera inadmisibila conduita guvernantilor care, nici pana la acest moment, dupa votul clar al romanilor din 26 mai, nu au implementat recomandarile Comisiei de la Venetia cuprinse in Opinia finala din luna octombrie 2018 privind cele trei legi ale justitiei, aspect subliniat si in opinia din 21 iunie 2019. Pastrarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie ca instrument de intimidare a magistratilor, mentinerea in legislatie a dispozitiilor referitoare la pensionarea anticipata a magistratilor, care pun in pericol insasi functionarea sistemului judiciar, diminuarea rolului CSM concomitent cu cresterea rolului ministrului justitiei in procedurile de numire a procurorilor de rang inalt sunt doar cateva exemple care, in viziunea Comisiei, necesita remedieri urgente”, potrivit comunicatului de presa al Presedintiei.

Klaus Iohannis mai spune ca opinia Comisiei de la Venetia vizeaza chiar modul general de folosire a ordonantelor de urgenta, indiferent de domeniul in care sunt adoptate, si instabilitatea pe care aceasta practica o creeaza.

„Folosirea in continuare a ordonantelor de urgenta in lipsa unor situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, in domenii precum administratie publica sau economie, reprezinta un mod profund gresit de intelegere de catre Guvern a votului romanilor din 26 mai. Este un abuz evidentiat de Comisia de la Venetia si respins in mod clar de catre cetateni, prin raspunsul covarsitor favorabil dat celei de-a doua intrebari de la referendum, care si-a demonstrat, si astfel, justetea. Comisia de la Venetia reafirma principiul potrivit caruia, intr-o democratie, procedura parlamentara de adoptare a legilor trebuie sa fie regula, iar legiferarea prin ordonante de urgenta sa reprezinte exceptia permisa de Constitutie doar in anumite conditii. Utilizarea instrumentului ordonantelor de urgenta intr-un mod care conduce la transformarea exceptiei in regula a fost sanctionata asadar atat de cetateni, cat si de Comisia de la Venetia”, conform sursei citate.

Seful statului a reiterat atentionarea transmisa Guvernului actual ca aceasta practica trebuie sa inceteze.

„Participarea semnificativa la scrutinul din luna mai arata, inca o data, ca cetatenii isi doresc o Romanie ferm angajata sa respecte valorile europene in scopul consolidarii democratiei, pentru ca fara o justitie independenta si functionala nu poate exista stat de drept si nici progres al tarii, care sa se reflecte, in fiecare zi, intr-o viata mai buna pentru romani”, a conchis presedintele Iohannis.

Reactia sefului statului vine in contextul in care Comisia de la Venetia exprima preocupare in legatura cu reformele aplicate in sistemul judiciar din Romania, in principal in privinta recurgerii la ordonante de urgenta si asupra motivelor infiintarii Sectiei speciale de investigare.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: