Adina Florea nu scapa. O asociatie a procurorilor cere sa-i fie redeschis dosarul, sunt suspiciuni majore

news

Asociatia Miscarea de Aparare a Statutului Procurorilor (AMASP), organizatie din care a facut parte si actualul procuror general Gabriela Scutea,ii solicita procurorului general sa „verifice din oficiu legalitatea si temeinicia solutiei de clasare dispusa de SIIJ la data de 15 mai 2019 fata de procurorul Adina Florea”.

„Solicitam public Procurorului General al P.I.C.C.J., in calitatea sa de procuror ierarhic superior, sa verifice din oficiu legalitatea si temeinicia solutiei de clasare dispusa de SIIJ la data de 15 mai 2019 fata de procurorul Adina Florea iar in cazul in care va aprecia ca aceasta este nelegala, sa dispuna infirmarea solutiei si redeschiderea urmaririi penale conform art. 335 C. proc. pen.

Apreciem ca aceasta verificare a solutiei se impune cu atat mai mult cu cat doamna procuror Adina Florea s-a inscris in cursul lunii februarie la concursul pentru ocuparea unor posturi de executie in cadrul Inspectiei Judiciare, or calitatea de inspector judiciar este incompatibila cu existenta oricaror suspiciuni care ar plana asupra carierei profesionale si integritatii sale”, anunta AMASP.

Comunicatul integral al AMASP:

In luna aprilie 2020, in cadrul raportului de activitate al Ministerului Public, a fost prezentata activitatea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (S.I.I.J.) constatandu-se, in sinteza, ca pe parcursul anului 2019 procurorii din cadrul SIIJ au solutionat 417 dosare, in 2 cauze, privind 3 inculpati, dispunandu-se trimiterea in judecata iar in 415 cauze dispunandu-se solutii de clasare.

Desi de la infiintare si pana in prezent, instantele de judecata nu au dispus nicio solutie de condamnare, nici macar nedefinitiva, in dosarele solutionate de procurorii SIIJ, fapt care constituie un argument in sensul desfiintarii acestei structuri, atrage atentia in mod deosebit solutia din data de 15 mai 2019, prin care s a dispus clasarea cauzei fata de procurorul sef adjunct al SIIJ, la acel moment, Adina Florea, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu, in temeiul art.16 lit. a) C. proc. pen.(fapta nu exista in materialitatea ei).

Solutia de clasare a vizat sustragerea din sediul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta a unui document clasificat secret de stat (protocolul din 2016 incheiat intre PICCJ si SRI), document care apoi ar fi fost divulgat opiniei publice de Darius Valcov.

In raport cu aceasta situatie de fapt, amintim ca fata de numita N. I., grefier in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta, s-a dispus la data de 16.10.2018 de catre PICCJ – S.U.P.C. solutia renuntarii la urmarire penala sub aspectul savarsirii infractiunii de neglijenta in pastrarea informatiilor, fapta prevazuta de art. 305 alin. (2) C. pen., constand in aceea ca, in calitatea sa de prim-grefier in cadrul unitatii de parchet mai sus amintite, desemnata cu gestionarea documentelor clasificate, prin modul de manipulare a copiei protocolului incheiat in 08.12.2016 intre PICCJ si SRI si transmis si inregistrat la PCA Constanta, respectiv detinerea lui in afara zonei de securitate si efectuarea unei copii de pe acesta, la solicitarea procurorului Adina Florea (procuror general adjunct al acestei unitati de parchet ), prin aplicarea unui post it pe stampila si numarul de inregistrare ale protocolului, in scopul neidentificarii unitatii de parchet detinatoare a copiei nr. 72, a prilejuit altei persoane sa-l detina si ulterior sa-l publice la data de 23.08.2018 pe Facebook.

Solutia de renuntare la urmarirea penala a fost confirmata prin incheierea Judecatoriei Constanta din 12.12.2018, care a retinut existenta elementelor constitutive ale infractiunii, insa a aratat ca fapta prezinta un grad de pericol social redus, prin raportare la imprejurarile concrete de savarsire a faptei si de scopul urmarit, in sensul ca suspecta a efectuat o copie de pe un document clasificat la solicitarea unei alte persoane in raport cu care se afla in pozitie de subordonare.

Intr-un alt articol de presa, in care este citata o parte a cererii procurorului general al PICCJ de la acel moment de redeschidere a verificarilor in materie disciplinara fata de doamna procuror Adina Florea, se stipuleaza ca un procuror si doi grefieri din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta ar fi dat declaratii in sensul ca Adina Florea a fost cea care a fotocopiat documentul clasificat, care a ajuns apoi la Darius Valcov, condamnat in prima instanta de ICCJ pentru fapte de coruptie.

In acest context, atat timp cat o instanta de judecata a retinut cu caracter definitiv faptul ca grefierul N. I. a savarsit o infractiune, la solicitarea expresa a procurorului Adina Florea, iar S.I.I.J a pronuntat o solutie de clasare, retinand faptul ca procurorul Adina Florea nu a savarsit in materialitatea ei vreo fapta penala in legatura cu aceleasi imprejurari, se constata o contradictie flagranta intre cele doua solutii (cea de renuntare la urmarirea penala dispusa de PICCJ si confirmata de instanta, respectiv cea de clasare dispusa de S.I.I.J.), fiind practic ireconciliabile.

Din aceste considerente, in vederea respectarii principiului aflarii adevarului, avand in vedere si interesul public manifestat in legatura cu acest subiect, solicitam public Procurorului General al P.I.C.C.J., in calitatea sa de procuror ierarhic superior, sa verifice din oficiu legalitatea si temeinicia solutiei de clasare mai sus amintita, dispusa de SIIJ la data de 15 mai 2019, iar in cazul in care va aprecia ca aceasta este nelegala, sa dispuna infirmarea solutiei si redeschiderea urmaririi penale conform art. 335 C. proc. pen.

Apreciem ca aceasta verificare a solutiei se impune cu atat mai mult cu cat doamna procuror Adina Florea s-a inscris in cursul lunii februarie la concursul pentru ocuparea unor posturi de executie in cadrul Inspectiei Judiciare, or calitatea de inspector judiciar este incompatibila cu existenta oricaror suspiciuni care ar plana asupra carierei profesionale si integritatii sale.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: