Adina Saniuta, senator USR Bucuresti: „Intr-un sistem educational reformat, dascalii, parintii si copiii ar trebui sa colaboreze pentru a descoperi ‘superputerea’ fiecarui copil si sa-l orienteze catre domeniul care i se potriveste cel mai bine” (P)
Adina Saniuta, senator USR Bucuresti, declara intr-un interviu ca „intr-un sistem educational reformat, dascalii, parintii si copiii ar trebui sa colaboreze pentru a descoperi ‘superputerea’ fiecarui copil si sa-l orienteze catre domeniul care i se potriveste cel mai bine”.
Sunteti membra in Comisia pentru Buget si pentru Invatamant. Ce initiative veti sustine, in urmatorul mandat, pentru a asigura un sistem de invatamant de calitate si accesibil pentru toti elevii si studentii din Romania?
Avem multe de schimbat la acest capitol. As incepe cu programa, care este foarte incarcata si nu este deloc orientata si adaptata realitatilor de astazi. Copiii trebuie invatati sa invete. Multi ajung adulti care nu stiu sa caute informatia si sa o foloseasca in contexte diferite, de ce? Pentru ca la multe materii li se cere sa invete pe de rost si sa reproduca.
Intr-un sistem educational reformat, dascalii, parintii si copiii ar trebui sa colaboreze pentru a descoperi „superputerea” fiecarui copil si sa-l orienteze catre domeniul care i se potriveste cel mai bine. Asa nu ne-am mai confrunta cu o rata atat de mare de abandon in randul studentilor, ultimele statistici sunt de-a dreptul infricosatoare, un student din doi nu termina facultatea pe care a inceput-o.
Traim in era meditatiilor, incurajate de sistem. Am ajuns in punctul in care copiii nostri, dupa ore intregi de scoala, merg la meditatii pentru a intelege ceva din materie. Nu este normal. Ori merg la meditatii pentru a trece clasa, ori pentru a ajunge la liceul potrivit. Este o presiune uriasa pusa pe copil, din toate partile.
La universitate, situatia nu este mult diferita in multe cazuri. Ma uit la multe domenii in care tinerii fac o facultate doar pentru diploma si ajung sa se angajeze la supermarket sau in mall. Eu sunt un cadru didactic atipic; mai sunt si altii ca mine, dar inca putini pentru a schimba de jos in sus sistemul.
E prea mult politic in scoli si universitati, inspectoratele sunt controlate politic – de curand in campanie un candidat de la un partid care inca se mandreste cu istoria liberala, dar doar istoria a ramas de el, a adus profesorii cu ajutorul inspectorilor la un eveniment de campanie. Multi directori sunt numiti politic si nu dupa competente, asta nu are cum sa duca decat la degradarea pe zi ce trece a invatamantului din Romania. Inspectoratele trebuie sa fie desfiintate, pentru ca sunt doar un instrument politic de manipulare.
Sunt foarte multe de schimbat, eu am inceput din acest scurt mandat cu un proiect legislativ la care am fost co-initiator, o initiativa pentru studenti care sa-i incurajeze pe acestia sa urmeze un internship si sa il faca atractiv si din punct de vedere financiar. Indemnizatia de internship este taxata ca orice alt venit salarial, desi acela este momentul in care este nevoie de cel mai mare sprijin, mai ales din partea statului si a scolii.
Am propus taxe zero pentru internshipuri, dar pentru senatori, din pacate, nu este o tema interesanta sau importanta. Probabil, pentru multi, nu aduce puncte electorale. Nu inteleg ce efect important ar avea o astfel de masura. Nu vreau sa ma las. Voi incerca sa-i conving pe colegii deputati. Un internship ajuta studentul sa aiba, la finalul facultatii, experienta si, cel mai probabil, un job asigurat. Pe bani mai buni, pentru ca are deja ceva in CV.
In calitate de lector universitar si director al doua programe de masterat, cum vedeti sistemul educational din Romania si ce schimbari urgente considerati ca ar trebui implementate pentru a-l face mai relevant si mai eficient?
Daca as avea o superputere, as schimba mentalitatile; sistemul de educatie romanesc este preponderent prafuit, incremenit in timp, ineficient. Sunt putine zonele si sunt putini dascalii, ori conducatorii de unitati de invatamant, care ies din acest film. Cei care fac un pas spre viata reala sunt foarte conectati si isi dau seama de ce au nevoie copiii pentru a avea baza potrivita vremurilor de azi.
Avem nevoie urgenta sa conectam scoala le nevoile comunitatilor, universitatile la nevoile pietei muncii. Eu personal nu am asteptat schimbarea vreunei legi si am reusit sa dezvolt cursuri in parteneriat cu mediul privat, am format un advisory board al facultatii. In urmatorul mandat imi voi dedica timp spre a scrie proiecte legislative care sa aduca mai aproape mediul universitar mai aproape de realitatea mediului privat, va dau doar un exemplu, in Israel nu ai voie sa predai antreprenoriat daca nu ai avut un business. Teoria este buna pana la un punct.
Aveti o vasta experienta in marketing si antreprenoriat. Cum credeti ca aceste domenii pot contribui la dezvoltarea economica si educationala a Bucurestiului, avand in vedere provocarile cu care se confrunta Capitala?
Bucurestiul are nevoie urgenta de un brand destinatie, plecand de la cea ce este apreciat de cei care ne viziteaza. Capitala are multe de oferit, de la istorie, arhitectura, cafenele cool ca in Berlin sau Londra. Insa toate acestea trebuie sa comunicate coerent, si dincolo de asta necesita si investitii, de exemplu ne lipseste o sala de concerte. Eu am o pasiune pentru ce inseamna dezvoltarea brandurilor de destinatie, mi-ar placea sa am ocazia sa contribui mai mult in acest domeniu.
Referitor la antreprenoriat cred ca Bucurestiul are tot potentialul pentru a deveni un hub de inovatie in sud-estul Europei, in acest sens eu am facut un prim pas printr-un proiect legislativ pentru sprijinirea start-up-urilor care inoveaza, presupune acordarea de facilitati fiscale pentru salariati. Acum ceva vreme am fost in Paris unde am lucrat din Station F, imi doresc asa ceva si in Bucuresti si cred ca impreuna cu Nicusor Dan, putem avea un astfel de spatiu si la noi.
De asemenea, tanjesc sa avem un campus universitar unde studentii sa se intalneasca, sa gaseasca solutii la probleme diverse, sa creeze modele de business, sa aiba baza unde sa le poata testa si de unde sa ia nastere urmatorii unicorni. Avem toate ingredientele, mai e nevoie de viziune, pe care o am, si de vointa politica.
Ca fondator al primei librarii cu carte in limba germana din Bucuresti, care considerati ca sunt cele mai mari obstacole cu care se confrunta antreprenorii in Romania si ce masuri ati propune pentru a sprijini mediul de afaceri?
Birocratia inca da multe batai de cap, de exemplu nu este armonizat modul in care se dau autorizatii de functionare, este total diferit de la un oras la altul, de la un sector la altul. Am vrut sa reparam asta in Parlament cu un proiect co-initiat cu colegul meu Viorel Baltaretu, deputat de Cluj, si cu multa experienta antreprenoriala. A fost respins de Senat, dar nu ne lasam, nu este normal sa ai diferentele acestea.
Lipsa de predictibilitate fiscala, nu ai cum sa cresti taxele de 3 ori intr-un an si sa vrei sa ai un mediu de afaceri puternic. Ce face statul acum este sa ii impovareze pe antreprenorii care isi platesc taxele, iar pe marii evazionisti ii tine in palma, asta pentru ca majoritar ei sunt conectati politic. In plus, cheltuielile aberante la care s-a ajuns acum a dus la cresterea taxelor, noi ne dorim sa facem fix invers, sa taiem aceste cheltuieli si sa scadem taxele, de exemplu cele pe munca, asta ajuta deopotriva angajatii si antreprenorii.
In plus, este mare nevoie de rescrierea legii infiintarii societatilor comerciale, am discutat cu mai multi antreprenori si asociatii profesionale, si toti au spus asta. Este un proiect complex si pentru asta este nevoie in parlament de senatori si deputati care sa inteleaga cum sa scrie proiectul si mai ales sa colaboreze cu mediul de afaceri. Eu vreau sa-mi asum un astfel de proiect si sa fiu un partener de incredere pentru antreprenori.
In contextul actualei agende politice, ce masuri considerati esentiale pentru a incuraja inovatia si digitalizarea in sectorul public si in educatie?
Inovatia nu se va dezvolta niciodata intr-un stat mega-birocratic. Nu se va dezvolta intr-un sistem educational bazat pe memorare, stiti sloganul din vremurile de trista amintire: Noi muncim, nu gandim? Ei bine asta ne-a adus pe ultimul loc in European Innovation Scoreboard.
Imi place tot un exemplu din Israel: ei au implementat inca de la gradinita, un sistem de invatare bazat pe design thinking (proces creativ, bazat pe colaborare, de rezolvare a problemelor, si care urmareste generarea de solutii inovatoare prin experiment si testare iterativa). L-as testa si mai apoi adapta nevoilor noastre.
Despre digitalizare e mult de scris, ieri citeam o stire care efectiv m-a blocat pentru cateva minute. Citez titlul articolului: “Controalele ANAF dupa e-Factura: inspectorii cer copii scanate sau in format fizic.”
Un lucru de mare bun simt este ca statul sa nu iti mai ceara informatiile pe care deja le are si acesta este o prioritate pentru USR. Digitalizarea este o singura limba, dar in Romania fiecare institutie vorbeste limba ei in zona de digitalizare, ajungandu-se la un haos in care se toaca bani, se rateaza oportunitati si se franeaza economia. Putem construi autostrazi digitale intre institutiile statului, conectand bazele de date existente izolat in fiecare institutie a statului pentru ca tehnologia existenta in solutiile ,,Platform as a Service (PaaS)’’ sa dezmorteasca fluxurile birocratice si sa ajute mediul economic in relatia cu statul roman.
Am pus in PNRR bani pentru cloud-ul guvernamental. Inca nu este functional si este prost gestionat. Deci, avem banii, doar vom promova in pozitie de decizie specialisti care inteleg acest domeniu si importanta oportunitatii de finantare.