Administratia Parcului National Muntii Rodnei va cumpara curele cu GPS pentru cainii stanelor din zona, spre a-i identifica si indeparta pe cei agresivi
Administratia Parcului National Muntii Rodnei a pregatit o licitatie publica pentru achizitionarea a 500 de curele cu GPS pentru tot atatia caini existenti momentan in parcul national. Pentru aceasta achizitia a fost alocata suma de 2,5 milioane de lei, provenind din fonduri europene. Practic, astfel vrea administratia Parcului National sa vada pe unde misuna fiecare caine de la cele 110 stane si daca ataca animalele protejate din parc. Daca se dovedeste ca un caine a atacat un animal protejat, acesta va fi eliminat din parc.
„Prin achizitia de jujee cu colar GPS se va asigura stabilirea arealului strabatut de fiecare caine ciobanesc pe durata unui sezon de pasunat, identificarea raselor de caini cu areal mare si cu agresivitate ridicata si argumentarea interzicerii acestor rase care nu se incadreaza in tiparul «caine ciobanesc», precum si argumentarea stiintifica a reglementarii unui anumit numar de caini pentru fiecare dintre cele 110 stane, in functie de vulnerabilitatea speciilor de fauna din acele habitate”, se arata in caietul de sarcini al licitatiei.
Rolul sistemului GPS incorporat este de a acumula date pe perioada pasunatului privind deplasarea cainilor ciobanesti si identificarea zonelor vulnerabile unde acestia patrund si ucid juvenilii speciilor de interes comunitar: cocos de mesteacan, cocos de munte, vidre, urs, lup, ras.
Firma care va castiga licitatia are la dispozitia pentru livrarea 60 de zile. Aceasta va trebui sa ofere o garantie de 24 de luni. Curelele trebuie sa aiba o carcasa speciala pentru echipamentul GPS, rezistenta la apa si socuri.
Administratia Parcului National Muntii Rodnei ia in calcul si garduri electrice cu panouri solare la stanele din masiv, pentru a proteja oile si vacile de atacurile carnivorelor mari, care s-au intensificat.
In caietul de sarcini al licitatiei, administratia Parcului National Muntii Rodnei se declara „cel mai amenintat parc national din Romania”:
„Parcul National Muntii Rodnei este cel mai amenintat parc national din Romania, datorita multitudinii de factori la adresa biodiversitatii (braconaj faunistic, taieri forestiere ilegale, exploatari de resurse regenerabile – cariere de calcar, ape miniere uzate de la peste 50 de mine dezafectate care se revarsa in paraiele montane, suprapasunatul si supratalirea cu peste 80.000 de animale domestice, lacuri glaciare modificate antropic).Toate aceste sunt amenintari, dar si presiuni la adresa biodiversitatii din Muntii Rodnei”, se arata in document.
Potrivit aceluiasi document, anual sunt braconate peste 20 de exemplare din speciile protejate – lupi, ursi, rasi, capre negre sau marmote. O problema o reprezinta incendiile forestiere, care s-au dublat in ultimii ani. Anual, sunt raportate peste 20 de incendii.
Anual, sunt raportate peste 10 de atacuri asupra rangerilor si jandarmilor montani, din partea taietorilor ilegali de lemn si a braconierilor in special din zona Borsa. Rangerii din zona nu au nici macar arme de paza pentru a se putea apara si interveni.