Administratia Penitenciarelor il pune la punct pe „bolnavul” Dragnea: „Persoanele condamnate beneficiaza de asistenta medicala, tratament si ingrijiri”

news

Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) contesta acuzatiile avocatei Flaviei Teodosiu conform carora lui Liviu Dragnea i s-a interzis sa isi trateze herniile.

„Avand in vedere dezbaterile publice care vizeaza aspecte din executarea pedepsei privative de libertate a unei persoane aflate in custodia Penitenciarului Bucuresti-Rahova, precizam: Sistemul administratiei penitenciare asigura, in conformitate cu prevederile legale si in conditii care garanteaza respectarea demnitatii umane, aplicarea regimului de detentie si a tratamentului recuperativ in mod unitar, nediscriminatoriu, pentru toate persoanele private de libertate. Persoanele condamnate beneficiaza de asistenta medicala, tratament si ingrijiri in mod gratuit sau contra cost, in conditiile legii, la cerere sau ori de cate ori este necesar, conduita terapeutica fiind stabilita de personalul medical propriu sau cel al unitatilor sanitare din afara sistemului penitenciar, dupa caz”, anunta Administratia Nationala a Penitenciarelor.

ANP a explicat si de ce lui Dragnea i-a fost suspendat dreptul la plimbare.

”Totodata, in considerarea aceleiasi perspective de legalitate, dreptul la plimbarea zilnica si cel de participare la activitati de reintegrare sociala se asigura in conformitate cu prevederile Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal. Subliniem ca, prin activitatea judecatorului de supraveghere a privarii de libertate, desfasurata la nivelul unitatii penitenciare, exercitarea drepturilor prevazute de Lege pentru persoanele custodiate este permanent supusa supravegherii si controlului legalitatii”, a mai subliniat Administratia Penitenciarelor.

Flavia Teodosiu, avocata lui Liviu Dragnea, a declarat joi ca starea de sanatate a fostului presedinte PSD s-a agravat in ultimele trei luni, ca urmare a unor decizii „injuste” luate la nivelul ANP si Penitenciarului Rahova, acesta avand „mai multe hernii la nivelul coloanei”.

Flavia Teodosiu a facut joi mai multe precizari, in cadrul unei declaratii de presa, cu privire la starea de sanatate a lui Dragnea, dar si in legatura cu sanctiunile primite de acesta in penitenciar, in urma interviului online acordat in luna iunie fostei sale consiliere, Anca Alexandrescu, in prezent angajata la postul Realitatea Plus.

In mai multe randuri, Flavia Teodosiu s-a referit la acel interviu ca fiind o „convorbire online privata”.

„Clientului meu i s-a agravat starea de sanatate in ultimele trei luni, urmare a unor decizii injuste luate la nivelul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, respectiv a Penitenciarului Rahova. Inteleg sa fac aceasta declaratie pentru a atrage atentia public asupra unor consecinte care pot deveni ireversibile. Afectiunile clientului meu erau cunoscute public cu mult inaintea inceperii executarii pedepsei privative de libertate, fiind cunoscut ca a fost luata in calcul o operatie mai ampla. Domnul Liviu Dragnea are mai multe hernii la nivelul coloanei, o parte aflate in zona cervicala si o parte in zona lombara. La sosirea acestuia in penitenciar, a prezentat la controlul medical documentele care atesta aceasta conditie medicala. De asemenea, pe parcursul detentiei, acesta a beneficiat de tratament cu medicamente antiinflamatoare, pentru a ameliora durerile cauzate de herniile multiple, insa nicio masura nu a fost luata pentru a preveni agravarea acestora”, a spus avocata.

Ea a precizat ca Dragnea a cerut conducerii Penitenciarului Rahova sa-i aprobe efectuarea unui consult la un spital de ortopedie, insa nu a primit niciun raspuns.

„In urma cu aproximativ trei luni, inainte de convorbirea online privata, facuta publica ulterior, domnul Dragnea a facut o cerere catre Departamentul medical, prin care solicita sa fie programat la un consult la Spitalul de Ortopedie Foisor, deoarece durerile din zona lombara se agravasera, coborau pe picior, acesta fiind un simptom care semnala agravarea acestui diagnostic. Acesta a mentionat clar in cerere ca doreste ca toate costurile care vor exista ca urmare a acestui consult si a analizelor sa fie suportate de catre dansul. Cererea domnului Dragnea a fost aprobata de catre Departamentul medical, programarea a fost stabilita, hartiile au fost trimise la conducerea unitatii de detentie, pentru a organiza transportul acestuia la consult. Domnul Dragnea nu a fost transportat la spital nici pana astazi, neprimind niciun fel de explicatie in acest sens”, a aratat avocata.

Flavia Teodosiu a mai spus ca, dupa ce Dragnea a avut „convorbirea online privata” cu Anca Alexandrescu, o comisie de disciplina din penitenciar l-a sanctionat cu suspendarea dreptului de a primi si de a cumpara bunuri pentru o perioada de o luna, dar si suspendarea dreptului de a munci, pentru o perioada nedeterminata.

„De doua luni si jumatate domnul Dragnea este nevoit sa stea inchis 23 de ore din 24, fiind scos la aer o ora pe zi”, a mai spus avocata.

In luna iunie, Liviu Dragnea a acordat un interviu online fostei sale consiliere, Anca Alexandrescu, in prezent jurnalist la Realitatea Plus, cu putin timp inainte ca fostul lider PSD sa fie inculpat de DNA in dosarul Tel Drum.

Administratia Nationala a Penitenciarelor a sustinut atunci ca nu a autorizat ca Dragnea sa dea acel interviu, iar Penitenciarul Rahova l-a sanctionat pe fostul lider social-democrat cu ridicarea dreptului de munca in atelierul auto al inchisorii.

Dragnea a atacat decizia penitenciarului in instanta, mai ales ca zilele de munca reduc durata detentiei, iar Judecatoria Sectorului 5 a anuntat ca va lua o decizie in acest proces pe data de 15 septembrie.

Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv pe 27 mai 2019, de Instanta suprema, la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru instigare la abuz in serviciu in dosarul angajarilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Mai mult despre: ,

Comentarii: