Adolescent din Olt, internat intr-un centru educativ pentru 1 an si 4 luni, dupa ce a furat bani dintr-un mormant si i-a jucat la pacanele

news

tanar, Olt, profanare de morminte, bani, pacanele

Curtea de Apel Craiova a dispus internarea intr-un centru educativ pe o perioada de 1 an si 4 luni a unui tanar de 17 ani, acuzat de comiterea infractiunii de profanare de cadavre sau morminte.

Anchetatorii au stabilit ca, in mai 2023, inculpatul a furat 150 de lei din mormantul unui barbat inhumat intr-un cimitir din orasul Draganesti-Olt, dupa care a mers la „pacanele”. Banii fusesera marcati de oamenii legii, care se confruntau la acea vreme cu mai multe plangeri privind profanari de morminte.

Procurorii au explicat in rechizitoriul intocmit ca, in primavara anului 2023, in orasul Draganesti-Olt au fost inregistrate mai multe plangeri pentru comiterea infractiunii de profanare de morminte. In aceste conditii, oamenii legii au apelat la o capcana chimica. Mai exact, au aplicat vopsea fluorescenta pe doua bancnote de 50 lei. Bancnotele au fost depuse pe pieptul unei persoane decedate, a carei inmormantare a avut loc pe 13 mai 2023.

Dupa trei zile, tanarul de 17 ani a mers la cimitir si a furat banii din mormant.

„Inculpatul a gasit o teava in curtea cimitirului cu ajutorului careia a fortat placa de beton ce se afla deasupra mormantului, reusind sa o indeparteze, ulterior patrunzand in interior, acolo unde a desurubat suruburile de la sicriu, a indepartat capacul acestuia si a sustras banii aflati pe cadavru.

Dupa ce a sustras suma de 150 de lei, formata din doua bancnote de 50 lei si restul de 5 si 10 lei, inculpatul a asezat din nou placa din beton pe mormantul defunctului, incercand sa puna in aceeasi pozitie si coroanele de flori pe care le gasise deasupra mormantului”, au precizat anchetatorii, citati de cotidianul local Gazeta de Sud.

Pe 18 mai, sotia defunctului a mers la cimitir. Femeia a observat ca florile si coroanele de pe mormant nu mai erau in aceeasi pozitie. De asemenea, a gasit in apropiere o bancnota de 10 lei. Femeia a sesizat politia, iar oamenii legii l-au identificat pe inculpat.

„Dupa comiterea faptei, cu banii sustrasi, inculpatul a mers la magazinul Profi, de unde si-a cumparat dulciuri in valoare de 15 lei. In jurul orei 20.00, s-a deplasat la barul (…), unde restul banilor sustrasi i-a jucat la aparatele de tip slot machine”, au mai explicat oamenii legii.

In fata anchetatorilor, suspectul a recunoscut fapta comisa. In urma examinarii celor doua bancnote de 50 lei recuperate de la sala de jocuri de noroc, s-a constatat ca acestea aveau aceleasi serii cu cele pe care politistii aplicasera substanta fluorescenta. Aceeasi substanta a fost gasita si pe un hanorac purtat de inculpat, dar si pe fata acestuia.

Tanarul de 17 ani a fost deferit justitiei in iunie, anul trecut. Dosarul a fost inregistrat pe rolul Judecatoriei Caracal, instanta care s-a pronuntat pe 15 septembrie. Judecatorii au dispus internarea inculpatului intr-un centru educativ pe o durata de 1 an si 4 luni.

Hotararea instantei a fost contestata de inculpat la Curtea de Apel Craiova. Pe 21 decembrie, judecatorii au dat o sentinta definitiva in acest dosar. Instanta a mentinut pedeapsa aplicata de Judecatoria Caracal. Din pedeapsa se scade perioada petrecuta de inculpat in arest preventiv (18 mai – 21 decembrie 2023).

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: