Adrian Nastase aminteste ca Traian Basescu facea parte in 1991 din guvernul roman care a consfintit dupa caderea URSS ca Romania si Republica Moldova sunt doua state diferite

news

Fostul premier Adrian Nastase a afirmat vineri, intr-o postare pe blogul sau, ca ii este greu sa spuna daca declaratiile fostului presedinte Traian Basescu privitoare la denuntarea pactului Ribbentrop – Molotov sunt “rezultatul iresponsabilitatii sau al demagogiei”, avand in vedere ca pactul a fost denuntat in 1991, cand Basescu facea parte din Guvern. In opinia lui Nastase, pentru „a marca un punct electoral”, genereaza vulnerabilitate in Romania.

„’Marele Unificator’, (stiti la cine ma refer) a declarat recent, la televizoare, ca va depune alaturi de parlamentarii partidului sau un proiect de declaratie prin care sa denunte pactul Ribbentrop-Molotov. O tanara (banuiesc) jurnalista titra cu entuziasm „Basescu incepe ofensiva istorica..” si mentiona aceasta initiativa inaltatoare”, a scris Adrian Nastase pe blogul sau, conform unei stiri News.ro.

Acesta spune ca Traian Basescu a spus si in 2007 ca va denunta Pactul Ribbentrop-Molotov. “Surpriza. Basescu a mai declarat si in 2007 ca va denunta, <<in fata Parlamentului>> (banuiesc ca era vorba de Piata Constitutiei!), pactul Ribbentrop-Molotov pentru ca gestul sau sa aiba <<deplina forta politica>>”, a mai scris acesta.

Nastase mai afirma ca ii este greu sa spuna daca declaratiile fostului presedinte sunt “rezultatul iresponsabilitatii sau al demagogiei”

„Mi-este greu sa spun daca aceste declaratii sunt rezultatul iresponsabilitatii sau al demagogiei specifice lui Basescu. Pe diferite forumuri, tot felul de admiratori s-au grabit sa-i scrie atunci, cum scriu si acum, <<mai bine mai tarziu decat niciodata>>, <<felicitari, domnule Traian Basescu. Acest lucru trebuia facut demult>>”, explica fostul prim-ministru.

Adrian Nastase mai spune ca in 24 ianuarie 1991 – cand Romania a denuntat pactul Ribbentrop-Molotov – „Traian Basescu era subsecretar in Ministerul Transporturilor, deci facea parte din Guvern (in sens larg) si deci pozitia exprimata de Guvern il includea si pe el. Sa aiba memoria scurta sau este vorba de demagogia lui obisnuita?”.

Potrivit acestuia, pentru „a marca un punct electoral”, Basescu genereaza vulnerabilitate in Romania. “Pentru a marca un punct electoral, Basescu genereaza un element de vulnerabilitate pentru statul roman. Intr-adevar, pana cand va condamna Basescu „in fata parlamentului” pactul Ribbentrop-Molotov, ar rezulta, per a contrario, ca – in acest moment – el este inca valabil! Incredibil. Este vorba de iresponsabilitate sau de incompetenta? Ce credeti?”, a continuat acesta.

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat sambata, la Stanesti, Republica Moldova,la semnarea Declaratiei simbolice de Unire cu Romania, ca inca traim „dupa vointa lui Stalin si Hitler, traim dupa odiosul pact Ribbentrop-Molotov”, afirmand ca romanii sunt singurii care nu au avut taria de a indeparta efectele pactului. El mai spune ca „Basarabia este rana sangeranda a poporului roman”, iar Romania poate sustine procesul de reunificare.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: