Adrian Nastase: „UE a EXPIRAT. Romania trebuie sa priveasca spre Rusia si China”

politica

Fostul premier Adrian Nastase a declarat joi, la Targoviste, ca Uniunea Europeana se schimba fundamental, iar Romania a ramas blocata pe linia politica din 2005, in conditiile in care, din punct de vedere economic, ar trebui acordata o atentie mai mare zonei BRICS (din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud).

Nastase spune ca, acum, la nivelul Uniunii Europene se poate vorbi despre o renationalizare a politicilor europene.

„Uniunea Europeana se schimba fundamental. Noi am intrat in Uniunea Europeana intr-un moment cand exista un entuziasm in interiorul Uniunii, exista un mare entuziasm in Romania, o mare speranta ca Romania se va dezvolta cu fondurile europene, proiectele de preaderare avusesera un mare succes. Intre timp, lucrurile s-au schimbat, in Uniunea Europeana in primul rand. Dupa 2004, dupa ce noi am incheiat negocierile, 2005 a insemnat deja un declin foarte puternic, politic in primul rand.”, a sustinut Adrian Nastase, conform unei relatari Agerpres.

Fostul premier a mai spus ca schimbarile din Uniunea Europeana necesita o reevaluare a intereselor si pozitiilor Romaniei.

„Este evident ca aceasta schimbare in UE, care nu mai este uniunea in care noi am intrat, dupa 10 ani este profund schimbata, ar necesita o reevaluare a intereselor si pozitiilor noastre”, a afirmat Adrian Nastase.

Acesta a vorbit si despre importanta care trebuie acordata, mai ales in plan economic, altor piete.

„… multe dintre tarile Uniunii Europene se orienteaza si spre alte zone, cum ar zona BRICS, zona formata din Brazilia, China, Africa de Sud, Rusia samd. Noi am ramas blocati pe o linie politica lansata in 2005, care evident este extrem de importanta din punct de vedere al securitatii nationale, dar din punct de vedere al evolutiilor economice, in mod evident, ar trebui sa fie amendata, asa cum se intampla in relatiile altor state membre, cu tarile din acest grup”, a mai spus Nastase.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: