Adrian Zuckerman: „Situatia cu chinezii in Romania este incredibil de periculoasa, romanii nu realizeaza. PSD, singurul partid care a felicitat Partidul Comunist Chinez”

politica

Fostul ambasador al SUA, Adrian Zuckerman (republican), a declarat intr-o discutie cu James Rosapepe (democrat), fost ambasador in Romania intre anii 1998-2001, ca influenta Chinei in Romania a ajuns la un nivel „incredibil de periculos”. El a atras atentia ca oficialii chinezi au relatii foarte bune cu PSD.

„Ce pun la cale chinezii in Romania?”, a fost intrebat Zuckerman de Rosapepe, conversatia fiind postata pe YouTube.

„Nimic din ce pun la cale chinezii nu este bun. Nu numai in Romania, dar si peste tot in lume. Dezinformarile care provin din China sunt uriase, nu cred ca oamenii realizeaza cat de rau este. Ei au facut presiuni uriase asupra romanilor in cazul legii 5G. (…) Chinezii au cheltuit zeci de milioane de dolari (pentru ca legea sa le fie favorabila – n.red). Chinezii sunt in Romania din timpul comunismului, au numeroase afaceri aici.

Unul dintre succesele pe care le-am inregistrat anul trecut a fost ca am putut sa-i convingem pe romani sa le anuleze contractul de renovare a centralei atomice de la Cernavoda. Deci, au fost dati afara de acolo, cred ca a fost o mare lovitura pentru ei. Avem doua companii americane care au preluat acest proiect, ceea ce este un mare succes pentru Statele Unite. Finantam cu 7 miliarde de dolari acest proiect, este o poveste de succes pentru Statele Unite si o mare infrangere pentru chinezi.

Oricum, ei inca au scolile Confucius in Romania, inca au un aparat urias de propaganda, inca fac presiuni pentru a se implica in constructia infrastructurii, este o situatie incredibil de periculoasa si volatila cu chinezii”, a raspuns Zuckerman.

Citeste si: Sondaj Globsec: 30% dintre romani admira regimul comunist chinez si ar dori un regim similar in Romania. Creste proportia romanilor care isi doresc o guvernare autoritara

„In urma cu 20 de ani, romanii aveau o imagine clara despre rusi, nu ii placeau sau se temeau de ei. China era mult mai putin vizibila, cand eram acolo. Care este atitudinea romanilor si a clasei politice fata de chinezi?”, a intrebat apoi Rosapepe.

„Romanii nu au nicio afinitate acum fata de rusi. Chinezii, pe de alta parte, au o abordare propagandistica diferita, incearca sa construiasca afaceri aici. PSD, care este continuatorul fostilor comunisti, se intelege foarte bine cu ei. De exemplu, PSD a fost singurul partid din Romania care a semnat in registrul de felicitari cu ocazia aniversarii infiintarii Partidului Comunist Chinez, anul trecut.

Nu cred ca sunt multi romani care realizeaza pericolul pe care il reprezinta chinezii pentru economie, pentru infrastructura, pentru drepturile omului. Vor face orice pentru a se infiltra in afaceri din tehnologie si infrastructura, cu preturi foarte mici, pentru a prelua controlul. Este o situatie foarte, foarte periculoasa si cred ca trebuie sa luam atitudine si sa spunem ‘nu'”, a raspuns Zuckerman.

In ianurie, Klaus Iohannis l-a decorat pe Adrian Zuckerman cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de „Mare Cruce”.

„Aprofundarea si extinderea Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii constituie unul dintre pilonii de baza ai politicii externe si de securitate a tarii noastre. Indeplinirea acestui deziderat s-a reflectat pe deplin, domnule ambasador, in activitatea dumneavoastra pe durata misiunii la Bucuresti.

Contributia substantiala pe care ati avut-o la consolidarea Parteneriatului Strategic romano-american este evidentiata de progresele inregistrate in ultimul an si de proiectele bilaterale importante din domeniul securitatii si apararii, precum si din cel economic si al cooperarii energetice. Toate aceste realizari sunt in conformitate cu obiectivele stabilite prin Declaratia Comuna pe care am agreat-o cu prilejul vizitei mele la Washington din 2019.

Cooperarea noastra pe palierul apararii si securitatii a fost consolidata, anul trecut, prin semnarea Foii de parcurs privind cooperarea in domeniul apararii dintre Romania si Statele Unite pe o perioada de 10 ani, care prevede prioritatile strategice bilaterale si cadrul pentru dezvoltarea capacitatilor si a nivelului de pregatire militara. Reiterez, si cu acest prilej, interesul crescut al tarii noastre pentru o prezenta militara americana sporita in Romania.

De asemenea, componenta economica si de energie a Parteneriatului Strategic a fost extinsa prin incheierea Acordului interguvernamental in domeniul energiei nucleare civile si prin progresele inregistrate in identificarea de surse de finantare pentru proiecte cu caracter strategic in acest domeniu, precum si pentru proiectele majore de interconectare regionala promovate de Romania, precum Rail2Sea si ViaCarpathia.

Totodata, in spiritul Parteneriatului nostru Strategic, statele noastre s-au sprijinit reciproc in contextul combaterii pandemiei de COVID-19, inclusiv prin ajutorul Statelor Unite dedicat luptei impotriva noului coronavirus in tara noastra, repatrieri de cetateni sau trimiterea unei echipe medicale romane in statul Alabama. Dumneavoastra, domnule ambasador, ati sustinut toate aceste evolutii.

2020 a fost si anul aniversarii a 140 de ani de relatii diplomatice bilaterale, un moment de reflectie si proiectie spre viitor, cu increderea data de faptul ca legaturile dintre tarile noastre sunt mai puternice ca oricand.

2021 este anul celebrarii unui deceniu de la incheierea Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI intre Romania si Statele Unite ale Americii si a Acordului privind amplasarea sistemului de aparare antiracheta al Statelor Unite in Romania.

Aceste repere aniversare ne ofera noi oportunitati de consolidare si aprofundare a dialogului politic si a relatiei strategice dintre tarile noastre. Sunt convins ca vom continua, impreuna cu noua Administratie americana, dezvoltarea Parteneriatului Strategic si a solidei relatii de incredere pe care am construit-o, in baza valorilor si a intereselor noastre comune. Romania ramane un aliat puternic si prieten de incredere al Statelor Unite, profund dedicat relatiei transatlantice, care este de o importanta vitala.

Domnule ambasador, in semn de apreciere pentru activitatea desfasurata pe parcursul mandatului dumneavoastra in Romania, precum si pentru implicarea in dezvoltarea si aprofundarea Parteneriatului nostru Strategic, am placerea de a va acorda Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce. Felicitari si mult succes in continuare!”, a spus Iohannis.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: