Adunarea Consiliului Europei a adoptat recomandarea de acceptare a Kosovo ca membru

externe

kosovo

Marti, deputatii Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei au adoptat cu o majoritate de doua treimi raportul deputatei Dora Bakoyannis, care recomanda Comitetului de Ministri al Consiliului Europei sa accepte cererea de aderare a Kosovo la aceasta organizatie, dedicata drepturilor omului si dezvoltarii democratiei, relateaza RFE/RL.

Pentru raport au votat 131 de deputati din cei 171 prezenti. Impotriva au fost 29, in timp ce 11 s-au abtinut.

Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei va trimite propunerea de admitere la Comitetul Ministrilor Afacerilor Externe, care ia decizia finala cu o majoritate de doua treimi dintre ministri.

Reuniunea Comitetului de Ministri ar trebui sa aiba loc pe 16 si 17 mai la Strasbourg.

Prim-ministrul Kosovo, Albin (Aljbin) Kurti, si-a exprimat optimismul in ceea ce priveste decizia pozitiva a Comitetului de Ministri.

Adoptarea recomandarii la 16 aprilie a fost precedata de o discutie care a durat mai mult de doua ore. Majoritatea deputatilor care au luat cuvantul au sustinut aderarea Kosovo. Serbia se opune aderarii Kosovo la aceasta organizatie.

Exista zvonuri in cercurile diplomatice potrivit carora aderarea Kosovo ar putea sa nu se afle pe ordinea de zi a reuniunii Comitetului de Ministri din luna mai.

Consiliul Europei este o organizatie internationala pentru drepturile omului, democratie si statul de drept in Europa, cu sediul la Strasbourg, Franta. A fost infiintat in 1949.

Consiliul protejeaza libertatea de exprimare si mass-media, egalitatea si minoritatile din tarile membre.

Unul dintre beneficiile directe ale cetatenilor din Kosovo in urma unei eventuale aderari la Consiliul Europei va fi accesul la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: