Afacerea Romgaz – Interagro, decizie definitiva. Au fost achitati toti membrii grupului: Adriean Videanu, Niculae Ion, Alesandru Dan-Victor

news

Judecatorii de la ICCJ au decis sa ii achite pe cei implicati in afacerea Romgaz, Adriean Videanu si Ion Niculae. Decizia este definitiva.

Minuta instantei:

Decizia penala nr. 16 Cu majoritate, Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – D.I.I.C.O.T., inculpatii Videanu Adriean, Niculae Ioan, Alesandru Dan-Victor si S.C. Interagro S.A. si partea civila S.N.G.N. Romgaz S.A. impotriva sentintei nr. 588 din data de 19 decembrie 2022, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penala, in dosarul nr. 1692/1/2017, privind si pe intimatii inculpati Mirea Marin, Palasca Viorel, Apan Ioana, Kramer Alpar – decedat, Toth Francisc, Stancu Lucian Adrian, Veza Marius Leonte si Ionascu Lucia. In baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedura penala, cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea apelului formulat de Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – D.I.I.C.O.T. vor ramane in sarcina statului. In baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedura penala, obliga apelantii intimati inculpati Videanu Adriean, Niculae Ioan, Alesandru Dan-Victor si S.C. Interagro S.A. si partea civila S.N.G.N. Romgaz S.A. la plata sumei de cate 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. In baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedura penala, onorariile cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu pentru apelantii intimati inculpati Niculae Ioan, Alesandru Dan-Victor si S.C. Interagro S.A., precum si pentru intimatii inculpati Mirea Marin, Toth Francisc si Ionascu Lucia, pana la prezentarea aparatorilor alesi, in suma de cate 340 lei, raman in sarcina statului. Definitiva.

In acest dosar a fost implicat si fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, insa Parlamentul a respins in doua randuri, in 2013 si 2015, cererea DIICOT de a-l pune sub urmarire penala.

Pe parcursul procesului, judecatorii au exclus mai multe probe stranse de procurori si interceptari realizate de SRI, punand in aplicare decizii ale Curtii Constitutionale, prin care a fost stabilit ca nu se pot folosi in dosarele penale interceptari realizate in baza Legii nr. 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei.

In esenta, acuzatiile DIICOT se refera la faptul ca firma lui Ioan Niculae, Interagro (care opereaza mai multe combinate de ingrasaminte chimice) a primit nelegal gaze din productia interna a Romaniei la preturi foarte mici, respectiv aproximativ un sfert din pretul practicat pe piata.

Pe 9 iunie 2017, procurorii DIICOT i-au trimis in judecata pe Ioan Niculae, Marin Mirea, Dan-Victor Alesandru, Viorel Palasca, Adriean Videanu, Ioana Apan, Alpar Kramer, Francisc Toth, Lucian Adrian Stancu, Marius Leonte Veza, Lucia Ionascu si firma SC Interagro SA, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave in forma continuata si complicitate la delapidare cu consecinte deosebit de grave in forma continuata.

Procurorii sustin ca, la inceputul anului 2005, Ioan Niculae, fost actionar majoritar si presedinte al SC Interagro SA Bucuresti, ar fi initiat un grup infractional organizat impreuna cu Marin Mirea, fost administrator al societatii si consilier pe probleme energetice al lui Niculae, si cu Alpar Kramer, director comercial/marketing la Romgaz.

„Pe parcursul desfasurarii activitatii infractionale, grupul infractional organizat ar fi fost sprijinit si de alti inculpati care au actionat la realizarea scopului grupului infractional: Dan-Victor Alesandru (fost secretar de stat in Ministerul Economiei in cursul anului 2005 si ulterior reprezentant de facto al SC Interagro SA), Adriean Videanu (ministrul Economiei in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010), Viorel Pleasca (secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei in perioada 2007 – decembrie 2008) si Ioana Apan (functionara in cadrul Ministerului Economiei si membru in cadrul AGA, respectiv presedinte CA Romgaz SA).

Grupul infractional organizat ar fi functionat pana la sfarsitul anului 2010 si ar fi urmarit obtinerea de beneficii materiale de catre liderul grupului prin intermediul societatii controlate de acesta – SC Interagro SA”, sustine DIICOT.

Grupul ar fi urmarit si realizat delapidarea SNGN Romgaz SA, in sensul obtinerii de gaze naturale la preturi inferioare celor practicate in mod normal, prin obtinerea in mod ilicit de discounturi comerciale pe care SC Interagro SA nu era indrituita sa le primeasca.

Conform DIICOT, grupul l-a avut ca lider pe Ioan Niculae si o structura determinata, structurata pe paliere de comanda si in unele cazuri si de executie la nivelul fiecarei entitati juridice implicate in cauza: SC Interagro SA – palierul de comanda – Ioan Niculae, palierul de executie – Marin Mirea si Dan Victor Alesandru; Ministerul Economiei – palierul de comanda – Adriean Videanu, palierul de executie – Viorel Palasca si Ioan Apan; Romgaz SA – palierul de comanda – Alpar Kramer si alti doi suspecti, in prezent decedati.

Procurorii mai sustin ca membrii grupului au aplicat o strategie pe termen lung pentru a obtine o cantitate de gaze naturale de la Romgaz, fara ca acestea in fapt sa fie platite, sub disimularea ca pentru gazele livrate au fost acordate discounturi.

„S-a retinut ca scopul asumat al gruparii infractionale initiate, constituite si coordonate de catre Ioan Niculae, reprezentant al persoanei juridice inculpate SC Interagro SA, a fost obtinerea ilegala a unor mari cantitati de gaze naturale, cu precadere din productia interna la preturi cu mult mai mici decat cele practicate de SNGN Romgaz SA cu ceilalti parteneri de afaceri, delapidand Romgaz SA prin insusirea pentru SC Interagro SA a unei cantitati de gaze echivalente a valorilor totale a discounturilor acordate”, explica anchetatorii.

DIICOT mai arata ca grupul constituit si condus de Ioan Niculae ar fi avut ca scop obtinerea de gaze naturale aproape in mod exclusiv din productia interna, care se comercializeaza la preturi de aproximativ patru ori mai mici decat gazele naturale din import (in perioada analizata pretul fiind de aproximativ 120 dolari pe 1.000 mc de gaze din productia interna si aproximativ 500 dolari pe 1.000 mc gaze naturale din import), eludand reglementarile legale care obligau la comercializarea gazelor naturale in amestec (gaze naturale din productia interna si gaze naturale din import, la un pret mediu).

Conform anchetatorilor, Ioan Niculae ar fi efectuat demersuri la nivelul conducerii Ministerului Economiei, actionar majoritar la Romgaz SA, pentru a obtine ordine si memorandumuri in incercarea de a se crea o aparenta de legalitate.

„Prin emiterea ordinelor de ministru si prin elaborarea de memorandumuri s-a incercat crearea unei aparente de legalitate a faptului ca reducerile comerciale se acorda in mod egal si nediscriminatoriu tuturor marilor consumatori de gaze naturale din Romania. In realitate aceste prevederi din ordine, memorandumuri au fost emise pentru a sustine realizarea scopului pentru care grupul infractional organizat a fost constituit. Dovada faptului ca aceste facilitati au fost acordate exclusiv pentru sustinerea interesului SC Interagro SA, facilitati care s-au intemeiat pe influentele inculpatului Ioan Niculae in randul functionarilor guvernamentali, rezulta si din imprejurarea ca ceilalti doi consumatori industriali similari, respectiv Azomures SA Targu Mures si Electrocentrale-ELCEN-Bucuresti SA, nu au beneficiat, neconditionat, de reduceri de pret in aceeasi perioada, desi datoriile restante ale acestora erau cu mult mai reduse decat ale SC Interagro SA”, mai explica DIICOT.

Anchetatorii mentioneaza, totodata, ca in domeniul gazelor naturale, in perioada in care Adriean Videanu a fost ministru al Economiei (decembrie 2008 – octombrie 2010), a fost initiata si aprobata in Guvern OUG 54/2009, aprobata ulterior prin Legea nr. 332/2009, prin care s-a dispus ca livrarea gazelor naturale catre consumatorii intreruptibili sa se faca exclusiv din gazele naturale provenite din productie interna, al caror cost era cuprins intre 1/4 si 1/3 din pretul gazelor naturale din import.

„Prin actele emise (ordine, memorandumuri), sub aparenta legalitatii si opozabilitatii erga omnes, s-au creat modalitati de realizare a scopului infractional, acordandu-se reduceri comerciale, precum si posibilitatea/dreptul de achizitionare de gaze naturale doar din productia interna la care a avut acces SC Interagro SA, aproape in mod neconditionat, fara indeplinirea cumulativa si efectiva a conditiilor prevazute in acestea”, mai precizeaza DIICOT.

Potrivit DIICOT, prejudiciul adus Romgaz se ridica la suma de 282.630.330 lei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: