Cunoscut afacerist roman, stabilit in Texas, explica de ce a votat cu Trump: „Nici Romania nu ar trebui lasata la mana unor socialisti corupti”

politica

Marius Mioc, un cunoscut om de afaceri roman, stabilit in Texas, anunta ca a votat cu Donald Trump la alegerile prezidentiale si tine sa ii faca cunoscute motivele. El crede ca si Romania are de invatat din aceste alegeri.

Mioc da asigurari, intr-un articol publicat in Romania Libera, ca prezenta lui Trump la Casa Alba va fi foarte benifica pentru economie.

Da, vor fi efecte pe termen lung, dar eu cred ca vor fi in favoarea economiei americane. Nu vreau sa discut politica acum, ci sa explic, pe scurt, de ce eu, un antreprenor din Dallas, am votat cu Trump. De cand am venit in America, am fost un republican, iar presedintele meu favorit a fost Ronald Reagan. Insa l-am sustinut fara rezerve pe Trump – spre deosebire de multi alti republicani, care au avut dubii – pentru ca promisiunile sale economice au substanta si cred ca vor ajuta industria.

Ce va face Trump pentru economia americana?

• In primul rand, taxele ar urma sa scada substantial. Nici o afacere nu va fi impozitata cu mai mult de 15% (16%, in Romania, 35% in SUA). Vor fi trei niveluri ale taxei pe venit: 12%, 25% si 33% (fata de cele sapte care sunt acum, intre 10 si 39,6%). De fapt, datorita Obamacare, cei din varful piramidei mai platesc niste supra-taxe, asa ca ajung la un impozit de 43,4% pe venit.

• A promis ca va rescrie una din cele mai incorecte taxe: asa numita „estate tax”. Acum, in cazul in care mostenesti o locuinta mai scumpa de 5,45 milioane de dolari, platesti o taxa de 40% din valoarea suplimentara.

• A promis ca va investi in infrastructura, dar nu o va face guvernul, ci firmele private, care, in schimb, vor beneficia de asa numitele „tax credits”. Avantajul? Firmele private se misca mai repede si sunt mai eficiente decat agentiile guvernamentale. In plus, vor creste substantial locurile de munca.

• A promis ca va ajuta industria carbonifera si petroliera, slabind regulile foarte stricte, oferind noi permise de exploatare pe terenurile federale si dand liber la construirea unor noi conducte de gaz sau petrol.

• Trump a fost un critic al acordurilor economice de liber schimb si a amenintat ca va impune supra-taxe importurilor din China si Mexic. Nu stiu daca va recurge la un astfel de gest, dar sunt sigur ca va renegocia, mai bine, aceste aranjamente economice. Nu ne temem de libera competitie, dar China procedeaza incorect, intrucat subvetioneaza masiv productia doar pentru a distruge competitia. Aceasta nu este o concurenta corecta”, a scris Mioc in Romania Libera.

Omul de afaceri spune apoi de ce alegerile din America pot fi si  lectie pentru Romania.

„Nu va mai plictisesc cu discursul sablon al ‘victoriei anti-sistem’. Eu cred ca Romania are nevoie de conducatori care sa provina din mediul de afaceri. Afaceri cinstite, nu facute pe spinarea statului, dupa modelul Ghita! Romania a avut la conducere politruci din toate partidele, a avut birocati de la Bruxelles si toti au esuat, mai mult sau mai putin.

Nu au stiut decat sa dea salarii mai mari la bugetari, sa creasca asistenta sociala si sa mentina un sector de stat ineficient si corupt. Exista crestere economica, dar ea se bazeaza pe majorarea aberanta a salariilor bugetarilor, nu pe dezvoltarea mediului privat.

Birocratii importati din esalonul II de la Bruxelles, chiar daca, la o prima impresie, par mai cinstiti decat vechea nomenklatura, nu fac decat sa gestioneze un stat obez si opresiv cu initiativa privata. Iar daca nu aducem oameni de afaceri in politica, cel putin consultati-i si gasiti impreuna cu ei solutii pentru reformarea sistemului medical sau pentru scoli. Ascultati-i cand va spun ce trebuie schimbat in Codul Muncii sau in Codul Fiscal. Economia Romaniei va balti in continuare daca o lasati la mana unor socialisti corupti – ca isi spun PSD sau PNL e totuna – si a unor functionari obraznici si ineficienti”, a explicat Mioc.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: