Afaceristul Gruia Stoica a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare

news

Omul de afaceri Gruia Stoica, judecat pentru infractiunea de cumparare de influenta in legatura cu o licitatie organizata de Complexul Energetic Oltenia, a fost condamnat, joi, de Curtea de Apel Ploiesti la patru ani de inchisoare cu executare.

Potrivit portalului instantelor de judecata, Gruia Stoica a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare si trei ani de interzicere a exercitarii drepturilor, magistratii dispunand deducerea din pedeapsa aplicata a perioadei retinerii inculpatului, a perioadei in care a stat in arest preventiv, dar si a celei in care s-a aflat in arest la domiciliu, mentinand in acelasi timp masura arestului la domiciliu.

In acelasi dosar a mai fost condamnat si avocatul Doru Bostina, el primind trei ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, instanta mentinand masura preventiva a controlului judiciar.

Cei doi inculpati sunt obligati la plata a cate 4.000 de lei cheltuieli judiciare catre stat.

Decizia Curtii de Apel Ploiesti nu este definitiva, ea putand fi atacata cu apel in termen de 10 zile de la comunicare.

Omul de afaceri Gruia Stoica a fost trimis in judecata la data de 12 februarie 2014, sub aspectul savarsirii infractiunii de cumparare de influenta, alaturi de avocatul Doru Bostina, acuzat de trafic de influenta. Potrivit DNA, in luna mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia SA (CEO) Targu Jiu a lansat public procedura de licitatie ce avea ca scop incheierea acordului cadru si a contractelor subsecvente avand ca obiect „Servicii de transport feroviar de carbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Isalnita si sucursala Electrocentrale Turceni.

Conform fisei de date a achizitiei, valoarea estimata a contractului era de 473.068.410 lei, fara TVA (195.079.200 lei pentru SE Turceni, 105.414.600 lei pentru SE Craiova II si 172.574.610 lei pentru SE Isalnita). La data de 17 ianuarie 2014, CE Oltenia a transmis invitatii de participare la procedura in cauza (organizata conform normelor interne ale autoritatii contractante) catre CFR Marfa, SC Grup Feroviar Roman SA Bucuresti (GFR) si alte trei societati comerciale. Termenul de depunere a ofertelor de catre societatile comerciale dispuse sa ia parte la procedura de licitatie era data de 29 ianuarie 2014.

CFR Marfa si-a manifestat intentia de a participa la procedura de achizitie a serviciilor de transport feroviar de carbune pentru cele trei sucursale apartinand Complexului Energetic Oltenia si prin urmare a cerut sa i se elibereze documentatia de atribuire (fise de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru).

Potrivit rechizitoriului, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, persoana care controleaza GFR SA, membra a grupului Grampet, i-a promis avocatului Doru Bostina ca-i va da suma de 3 milioane euro pentru ca acesta sa isi exercite influenta pe care a lasat sa se creada ca o are asupra directorului general al CFR Marfa (functionar public), pentru a-l determina sa isi incalce atributiile de serviciu si sa-i comunice pretul oferit de societatea pe care o conduce, la licitatia din 29 ianuarie 2014, asadar sa divulge date confidentiale. Acest demers avea ca scop adjudecarea de catre Gruia Stoica a contractului ce facea obiectul licitatiei, respectiv transport carbune de la nivelul Complexului Energetic Oltenia.

Procurorii sustin ca, in acest context, avocatul Bostina i-a promis lui Gruia Stoica faptul ca va inlesni, in schimbul sumei de 3 milioane euro, aflarea ofertei de pret si va folosi pentru realizarea traficului de influenta un intermediar care poate exercita influenta directa asupra directorului general al CFR Marfa.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: