externe

„Afganii nu trebuie sa vina in Europa”. Austria, Danemarca si Cehia cer ca refugiatii afgani sa ramana in tarile vecine Afganistanului

Ministrii de interne din Austria, Republica Ceha si Danemarca au estimat marti ca afganii care fug din tara lor dupa ce talibanii au preluat puterea trebuie sa ramana in tarile vecine Afganistanului, nu sa vina in Europa, transmite agentia EFE, citata de Agerpres.

Ei au cerut de asemenea ca UE sa sprijine respectiva regiune ”mai bine ca in 2015”, cand in blocul comunitar au sosit peste un milion de migranti, mai ales din cauza razboiului din Siria.

Cei trei ministri au aparut impreuna la sosirea la reuniunea extraordinara a ministrilor europeni de interne, desfasurata la Bruxelles si dedicata implicatiilor crizei afgane asupra problemei migratiei.

”Oamenii n-ar trebui sa vina in Europa, ci sa ramana in regiune. Sarcina noastra este sa stabilizam regiunea si sa ne asiguram ca organizatiile internationale care lucreaza acolo sunt corect finantate”, a declarat ministrul de interne danez Mattias Tesfaye, care a insistat ”sa nu fie criticate tarile care sustin frontierele europene”.

Si omologul sau ceh, Jan Hamacek, a insistat asupra sprijinirii tarilor vecine Afganistanului si ”sa nu se transmita niciun mesaj fals care ar putea crea sperante ce nu se pot realiza”.

La randul sau, ministrul austriac Karl Nehammer a subliniat ca ”important este sa fie transmis mesajul corect”, pe care l-a rezumat astfel: ”ramaneti acolo si vom sprijini regiunea ca sa ajute oamenii acolo!”.

Conform unor surse citate de agentia EFE, pozitiile divergente ale statelor UE referitoare la raspunsul in fata unui posibil val de refugiati afgani fac ca aceasta reuniune a ministrilor de interne europeni sa fie tensionata, Luxemburgul, de exemplu, sustinand ideea unor cote de refugiati pentru statele membre.

Tot marti, ministrul german de interne, Horst Seehofer, s-a pronuntat impotriva indicarii unui numar precis de refugiati care sa fie preluati din Afganistan, de teama crearii unui ‘factor de atractie’.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Zaharova, delir: „Din punct de vedere istoric, limba moldoveneasca este mai veche decat limba romana”. Maia Sandu, acuzata de „nazism”

Politica presedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, este comparabila cu experimentele celui de-al Treilea Reich in…

1 minut ago

„Nemurirea digitala”. Invierea digitala a mortilor cu ajutorul AI ridica preocupari etice

Progresele AI deschid calea pentru o noua oportunitate de reconectare cu cei dragi care au…

12 minute ago

Putin, delir la parada de 9 Mai. Invadatorul Ucrainei acuza Occidentul de „revansism, colonialism si starnirea de conflicte regionale”

Presedintele rus Vladimir Putin a tinut joi un discurs sfidator, criticand Ucraina si aliatii sai…

19 minute ago

Pentagonul a alocat o suma record pentru productia de noi sisteme HIMARS: 861,3 milioane de dolari

Departamentul american al Apararii a semnat un contract cu Lockheed Martin Corporation pentru productia de…

O oră ago