Afganistan: Dupa ce au interzis accesul fetelor in scoli, talibanii interzic femeilor sa lucreze in cadrul ONG-urilor

externe

afganistan

Administratia talibana din Afganistan a ordonat tuturor organizatiilor neguvernamentale (ONG) locale si straine sa opreasca angajatele de sex feminin sa vina la munca, potrivit unei scrisori din partea ministerului Economiei, informeaza The Guardian.

Scrisoarea, al carei continut a fost confirmat de purtatorul de cuvant al Ministerului Economiei, Abdulrahman Habib, spunea ca angajatelor ONG-urilor nu li se permite sa lucreze pana la noi ordine.

Acesta a afirmat ca decizia a fost rezultatul faptului ca unele femei nu ar fi respectat codul vestimentar islamic.

Organizatiile au spus ca personalul feminin este esential pentru a se asigura ca femeile pot avea acces la ajutor.
Habib a spus ca interdictia se aplica organizatiilor din cadrul organismului de coordonare al organizatiilor umanitare din Afganistan, cunoscut sub numele de ACBAR. Desi ACBAR nu include Natiunile Unite, include peste 180 de ONG-uri locale si internationale, iar ONU adesea contracteaza astfel de grupuri inregistrate in Afganistan pentru a-si indeplini activitatea umanitara.

Nu se stie cum va afecta acest ordin agentiile ONU, care au o prezenta mare in Afganistan, furnizand servicii pe fondul crizei umanitare a tarii. De asemenea, nu se stie daca regula se aplica si femeilor straine.

Acest ultim atac asupra drepturilor si libertatilor femeilor vine la cateva zile dupa ce administratia a ordonat universitatilor sa nu mai dea voie femeilor sa intre la cursuri sau la examene.

In aceasta saptamana, ministrii de externe din G7 le-au cerut talibanilor sa ridice interdictia, avertizand ca „persecutia de gen poate constitui o crima impotriva umanitatii” iar „politicile talibanilor menite sa stearga femeile din viata publica vor avea consecinte asupra modului in care tarile noastre interactioneaza cu talibanii”.

Totusi, ministrul afgan al invatamantului superior a aparat interdictia. Nida Mohammad Nadim a spus ca interdictia ar impiedica barbatii si femeile sa se amestece la universitati si credea ca unele materii predate incalca principiile islamului. El a spus ca universitatile se vor redeschide pentru femei odata ce aceste probleme vor fi rezolvate. Cu toate acestea, interdictia ramane in vigoare.

In aceasta saptamana, talibanii au interzis accesul fetelor si personalului feminin, inclusiv invatatoare, si in scolile primare, ceea ce inseamna ca acum exista o interdictie totala a educatiei pentru femei in tara.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: