Afganistan: Talibanii ard in public instrumente muzicale „imorale”

externe

Talibani, instrumente muzicale

Talibanii au ars instrumente muzicale in Afganistan, sustinand ca muzica acestora „provoaca coruptie morala”, transmite BBC.

Echipamente muzicale in valoare de mii de dolari au fost aruncate intr-un foc de tabara sambata in provincia vestica Herat.

De la preluarea puterii in 2021, talibanii au impus numeroase restrictii, inclusiv in ceea ce priveste difuzarea muzicii in public. Ahmad Sarmast, fondatorul Institutului National de Muzica din Afganistan, a comparat actiunile lor cu „genocidul cultural si vandalismul muzical”.

„Oamenilor din Afganistan li s-a refuzat libertatea artistica… Arderea instrumentelor muzicale in Herat este doar un mic exemplu al genocidului cultural care are loc in Afganistan sub conducerea talibanilor”, a declarat pentru BBC doctorul Sarmast, care se afla acum in Portugalia.

Printre obiectele incendiate in Herat se numara o chitara, un armoniu si o tabla – un fel de toba – precum si amplificatoare si difuzoare, potrivit imaginilor publicate online. Multe dintre acestea fusesera confiscate din locatiile de nunta din oras.

Un oficial de la Ministerul Taliban al Viciilor si Virtutii a declarat ca difuzarea muzicii ar „face ca tinerii sa se rataceasca”. Un foc de tabara similar in care au fost arse instrumente muzicale a fost organizat de talibani la 19 iulie. Guvernul a postat fotografii pe Twitter la momentul respectiv, dar nu a precizat in ce parte a tarii a avut loc.

Toate formele de muzica au fost interzise in cadrul reuniunilor sociale, la televizor si la radio in perioada in care talibanii au fost la putere in Afganistan, de la mijlocul anilor ’90 pana in 2001.

O cultura muzicala a inflorit in cele doua decenii care au urmat, dar revenirea talibanilor in august 2021 i-a determinat pe multi muzicieni sa fuga din tara. Cantaretii si muzicienii care se afla inca in tara ar fi fost supusi la batai si discriminare.

In ultimii doi ani, talibanii au impus alte restrictii severe in temeiul interpretarii lor stricte a legii islamice.

Femeile au fost cele mai afectate de aceste masuri dure. Talibanii au decretat ca acestea trebuie sa fie imbracate intr-un mod care sa le dezvaluie doar ochii si ca trebuie sa fie insotite de o ruda de sex masculin daca calatoresc mai mult de 72 km.

De asemenea, fetelor si femeilor adolescente li s-a interzis accesul in salile de clasa ale scolilor si universitatilor, in salile de sport si in parcuri.

Saptamana trecuta, toate saloanele de coafura si de infrumusetare din intreaga tara au fost obligate sa se inchida la ordinul talibanilor, dupa ce au fost considerate neislamice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: