externe

Afganistan: Un profesor universitar care sustine educatiei pentru femei a fost arestat in timp ce impartea carti gratuit pe strada

Un profesor universitar din Afganistan, care critica deschis interzicerea de catre talibani a educatiei pentru femei si fete, a fost arestat la Kabul, transmite BBC.

Profesorul Ismail Mashal a fost retinut joi in timp ce impartea carti gratuite.

El a devenit cunoscut dupa ce si-a rupt in direct diplomele la televizor, in semn de protest fata de interzicerea accesului fetelor si femeilor la invatamantul universitar si secundar.

Profesorul Mashal, in varsta de 37 de ani, a fost acuzat de „actiuni provocatoare” de catre talibani.

El este acuzat ca a incercat sa prejudicieze guvernul taliban, invitand jurnalistii pe un drum principal si sa creeze „haos”, a scris pe Twitter purtatorul de cuvant al Ministerului Informatiilor si Culturii, Abdul Haq Hammad.

Martorii oculari au raportat ca profesorul a fost batut de fortele de securitate talibane in timpul arestarii, insa Abdul Haq Hammad a spus ca profesorul a fost„ tratat bine”.

Fost jurnalist, Mashal a condus o universitate privata in Kabul, care avea 450 de studente care studiau jurnalism, inginerie, economie si informatica, acestea fiind cursuri care, potrivit ministrului taliban al educatiei nu ar trebui predate femeilor, deoarece sunt impotriva islamului si culturii afgane.

Cand talibanii au anuntat in decembrie ca studentele nu vor mai avea voie sa se intoarca la facultate pana la noi ordine, profesorul Mashal si-a inchis complet scoala, spunand ca „educatia este fie oferita tuturor, fie nimanui”.

El a promis ca nu va tacea in privinta acestei chestiuni, chiar daca il va costa viata. Imaginile in care si-a rupt propriile diplome in direct la televiziune au devenit virale.

De atunci, a primit multe amenintari. Dar, in ciuda acestui fapt, el a aparut in mass-media locala aproape in fiecare zi, daruind carti gratuite dintr-un carucior oricui indraznea sa ia una.

„Singura putere pe care o am este stiloul meu, chiar daca ma ucid, chiar daca ma rup in bucati, nu voi ramane tacut acum”, a spus profesorul Mashal pentru BBC luna trecuta.

El a mai spus ca mai multi barbati trebuie sa se ridice pentru a protesta impotriva restrictiilor impotriva femeilor.

Mashal a declarat BBC ca nu se teme ca va fi arestat sau ucis in lupta sa pentru redeschiderea scolilor si universitatilor pentru femeile si fetele afgane. El a spus ca este sigur ca in cele din urma talibanii vor incerca sa-l reduca la tacere, dar considera ca este un pret care merita platit.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Kim Jon Un primeste cadou un cantec in care este descris drept „tata prietenos” si un „marel lider”

In Coreea de Nord a fost lansata o noua melodie care il lauda pe liderul…

8 ore ago

Politia suedeza a impuscat un barbat care a ranit trei femei cu un cutit

Politia suedeza a impuscat si arestat un barbat care ar fi ranit trei femei cu…

8 ore ago

Castigatorul semimaratonului de la Beijing si-a pierdut medalia. La fel si celilalti trei atleti care au incetinit pentru a-l lasa sa castige

Organizatorii i-au retras medalia de aur lui He Jie la semimaratonul de la Beijing de…

8 ore ago

Aproape jumatate din marile orase ale Chinei se scufunda

Aproape jumatate dintre orasele mari ale Chinei sufera niveluri „moderate pana la severe” de subsidenta…

8 ore ago