Afla cat o sa mai tina PLOILE si vremea RECE

news

Temperaturile au scazut chiar si 20 de grade in ultimele zile si, desi suntem inca intr-o luna de vara, ploaia si frigul au pus stapanire pe toata tara. Meteorologii anunta ca vremea va ramane la fel de urata tot weekendul si ca abia de luni va incepe din nou sa se incalzeasca.

Smbata si duminica, vremea va fi rece pentru aceasta perioada a anului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 18 grade in Oltenia si dealurile de vest si 27 de grade in Delta. Cerul va fi mai tot timpul innorat si va ploua mai ales ziua pe arii extinse in Crisana, Banat, Oltenia, local in Muntenia, Dobrogea si posibil izolat in restul teritoriului. Va sufla si vantul, ceea ce va accentua senzatia de vreme rece.

Abia luni, valorile termice vor continua sa creasca la nivelul intregii tari si se vor situa in jurul normelor climatologice specifice perioadei, anunta ANM. Cerul va fi variabil, cu unele innorari in prima parte a zilei, in regiunile estice si sudice, dar conditiile de ploaie vor fi reduse. Vantul va sufla slab si moderat, cu intensificari temporare pe litoral, iar spre sfarsitul intervalului in sudul Banatului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 23 de grade in Dealurile de Vest si 30 de grade in Campia Romana.

Cum va fi vremea toamna aceasta

Meteorologii au anuntat astazi si o prognoza pentru toamna care se apropie. Astfel, potrivit estimarilor specialistilor, vom avea o toamna foarte calduroasa. Valorile termice lunare se vor situa peste normalul climatologic in lunile septembrie si octombrie, respectiv apropiate de aceste medii in cursul lunii noiembrie, in timp ce la capitolul precipitatii sunt preconizate cantitati mai consistente incepand din octombrie si doar in anumite regiuni.

In septembrie, temperaturile medii lunare se vor situa peste norme (media multianuala a lunii septembrie 14,8 grade Celsius) in sud-estul, sudul si local in vestul tarii, iar in celelalte regiuni pot fi apropiate de mediile multianuale. Astfel, in Banat, Crisana si Dobrogea, valorile termice medii se vor incadra intre 15 si 19 grade Celsius. Cantitatile lunare de precipitatii vor avea o tendinta spre deficit in majoritatea regiunilor, cu exceptia centrului si nordului tarii unde acestea pot fi apropiate de mediile climatologice. Media multianuala lunara de precipitatii este de 55 l/mp.

In octombrie, regimul termic va inregistra valori peste mediile climatologice in sud-est si local in sudul si vestul teritoriului, iar in restul regiunilor temperaturile medii lunare se vor incadra in normalul perioadei. Media multianuala a temperaturilor in luna octombrie este de 9,6 grade Celsius, calculata pentru intervalul 1981-2010. Pentru Banat, Crisana, Dobrogea si Muntenia sunt prognozate temperaturi medii ce pornesc de la 9 grade Celsius si ajung la 14 grade Celsius. La capitolul precipitatii, prognoza arata cantitati lunare de ce vor prezenta valori apropiate de mediile multianuale (stabilite la 43,5 l/mp/ in majoritatea regiunilor, iar in centrul, nordul si local in vestul tarii acestea vor avea o tendinta de excedent.

In noiembrie, estimarile arata ca valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale, cu exceptia regiunilor din sud-est si local sud si vest, unde acestea se pot situa peste normele multianuale, de 3,8 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse intre zero grade si 5 grade Celsius, in Moldova, respectiv intre 5 si 8 grade Celsius, in Dobrogea. De asemenea, cantitatile lunare de precipitatii se vor situa in limite apropiate de mediile climatologice lunare (41,5 l/mp) in sud-est si sud, iar in restul teritoriului vor fi posibile cantitati medii peste norme.

Estimarile sezoniere sunt realizate de catre Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , , ,

Comentarii: