Aflat la Chisinau, secretarul de stat american Antony Blinken va sustine o conferinta de presa comuna cu Maia Sandu, spre a dovedi sustinerea SUA pentru Moldova

externe

Antony Blinken, vizita, Moldova, maia Sandu

Presedinta Moldovei, Maia Sandu, va avea o intrevedere, miercuri, 29 mai, cu Secretarul de stat american, Antony Blinken, care efectueaza o vizita la Chisinau.

Maia Sandu va discuta cu secretarul Blinken despre sprijinul Statelor Unite pentru modernizarea Republicii Moldova: dezvoltarea economica, consolidarea securitatii energetice, implementarea reformelor democratice si progresul in parcursul european, transmite agentia de presa locala IPN citand un comunicat al institutiei prezidentiale.

Aceasta va fi a doua vizita a lui Antony Blinken in Republica Moldova dupa cea din martie 2022.

Potrivit sursei citate, Statele Unite sunt unul dintre cei mai importanti parteneri si sustinatori ai Republicii Moldova. Incepand cu anul 1992, Guvernul SUA a sprijinit Moldova cu finantare care depaseste 2,5 miliarde de dolari. De la izbucnirea razboiului Rusiei impotriva Ucrainei, Statele Unite au oferit Moldovei asistenta financiara in valoare de 774 de milioane de dolari, dintre care 300 de milioane sunt destinate depasirii crizei energetice si consolidarii securitatii energetice.

Din aceste fonduri, 80 de milioane de dolari au fost folosite pentru compensarea facturilor la gaz natural si electricitate pentru cetatenii cu venituri mici, iar 135 de milioane de dolari sunt alocate pentru a spori generarea interna a energiei electrice si constructia unei linii de inalta tensiune de 400kV, prin statiile electrice Straseni (Moldova) si Gutinas (Romania), care va conecta Moldova la reteaua electrica a Romaniei, facilitand astfel integrarea in reteaua energetica europeana.

Presedinta Maia Sandu si Secretarul de stat american, Antony Blinken, vor sustine o conferinta de presa comuna la ora 17:30, la sediul Presedintiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: