Aflate intr-o „faza dificila” din cauza unui acord suspendat pentru submarine nucleare in valoare de peste 50 de miliarde de euro, Australia si Franta participa impreuna la exercitii militare la scara larga

externe

Dupa furtuna generata de acordul AUKUS, intre Australia, SUA si Regatul Unit in 2021, militari francezi au efectuat un exercitiu de ajutor umanitar si ajutor in caz de dezastru pe scara larga (HADR), cu omologii australieni, in Noua Caledonie, in incercarea de a salva relatiile bilaterale deteriorate, potrivit Eurasian Times.

Legaturile dintre cele doua tari s-au inrautatit in urma suspendarii unui acord pentru furnizarea a 12 submarine conventionale catre Australia si a semnarii de catre Canberra in 2021 a acordului AUKUS in urma caruia urmeaza sa construiasca  submarine cu propulsie nucleara.

Trupele Fortelor de Aparare Australiane (ADF) au exersat raspunsuri la o criza umanitara impreuna cu peste 2.200 de militari francezi timp de doua saptamani, indicand faptul ca cele doua natiuni fac incercari de a lasa in urma acordul anulat privind submarinele, potrivit ABC News.

Dupa cativa ani de pauza din cauza pandemiei de COVID-19, exercitiul „Croix Du Sud” a inclus anul acesta 3.000 de militari si personal civil din 19 tari, si un scenariu in care un tsunami loveste teritoriul francez din Pacific, aflat la aproximativ 1.500 de kilometri est de Queensland.

Este cel mai mare exercitiu multinational organizat vreodata in Noua Caledonie, potrivit Fortelor Armate franceze.

In cadrul exercitiului, fortele militare australiene participa cu 240 de soldati, fiind a doua forta ca marime dupa contingentul francez.

Comandantul fortelor de aparare australiane din cadrul exercitiului, capitanul John Cowan, a spus:

„Aceasta editie a Croix du Sud este cea mai mare din aceasta serie de exercitii. Are cel mai mare numar de nave, cel mai mare numar de aeronave si cel mai mare numar de trupe terestre.”

La exercitii au participat cincisprezece aeronave si zece nave, inclusiv nava amfibie de asalt franceza Dixmude, care a acostat recent in Townsville. La randul sau, Australia a trimis un avion C-27J Spartan si nava „Reliant”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: